Hoppa till huvudinnehållet

Konkurrensen hårdnar mellan nätmäklarna i Vietnam – Sydkoreanska Mirae halverar courtaget

Allt fler utländska banker etablerar sig i Vietnam och breddar serviceutbudet. Mirae Asset Vietnam Securities Co. är den aktör som har gått från ingenting till att inta förstaplatsen när det kommer till marknadsandelen över landets aktiehandel.

SSI, Saigon Securities var länge det mäkleri som formade aktiehandeln till det den kom att bli idag i Vietnam. De var först med det mesta man kan förvänta sig av som svensk privatsparare. Även om många nya nätmäklare kom in som VNDirect med flera så behöll SSI förstaplatsen bland konkurrenterna. Sedan kom de utländska aktörerna inom aktiehandel 2017, bland annat Mirae Asset Financial Group och Yuanta Securities. De utländska nätmäklarna öppnade filialer i Vietnam med ett bredare fokus på att ta över handeln, både såväl mot privata som institutionella investerare.

Redan efter två år tog Mirae Asset Vietnam Securities Co. över handeln med ett fast courtage på 0,15 procent. Detta kan ställas i kontrast med de lokala prispressarna SSI och VNDirect som båda tar 0,30-0,35 procent per affär upp till 300 000 svenska kronor därefter 0,15 procent. Sydkoreanska Mirae växer så det knakar. Intäkterna steg med 126 procent och nettovinsten fördubblades under tredje kvartalet i år jämfört med samma period föregående år.

På lokal nivå välkomnas konkurrensen då marknaden är fortfarande ung och under en genomsnittlig handelsdag under 2018 uppgår likviditeten till $150 miljoner dollar. Konkurrensen ses som ett sätt för aktörerna att komma närmare internationell standard och många av de större vietnamesiska nätmäklarna siktar på internationell expansion inom överskådlig tid.

Det som kvarstår är det krångliga kring att öppna en depå i Vietnam. Jämför man med amerikanska motsvarigheter krävs det endast en ansökan om att öppna konto, en blankett från IRS, kopia på passet och ett kontoutdrag. Jag har en step-by-step på bloggen som visar hur man öppnar ett konto i Vietnam som utländsk privatinvesterare. Kort och gott finns det några steg som bör försvinna när man ansöker om att öppna en depå hos en vietnamesiska nätmäklare.

Några utav de lokala nätmäklarna förutom SSI:

HCM City Securities Corporation (HSC)

Viet Capital Securities Joint Stock Company (VCSC)

VNDirect Securities Joint Stock Company (VNDirect)

FPT Securities Company (FPTS)

Bao Viet Securities Company (BVSC)

Vill ni läsa mer om Vietnam och orkar inte vänta på nästa inlägg som jag skriver så kan ni besöka min blogg Frontiervietnam.com där ni kan signa upp er på mina veckovisa nyhetsbrev  som släpps på söndagar eller läsa sporadiskt ur arkivet! /Fredrik, Frontier Vietnam

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer