Hoppa till huvudinnehållet

Sänk skatten genom bo i rätt kommun

Dags för nästa spartips

Att välja var vi ska bostätta oss utifrån rådande kommunalskatt är kanske varken det lättaste eller klokaste. Vår privata och yrkesmässiga situation sätter ju tydliga spelregler som är kostsamma att bryta mot i form restid mm. Men det är ändå värt att notera att kommunalskatten, som vi betalar på våra inkomster, skiljer sig kraftigt åt mellan olika kommuner.

Lägst kommunalskatt i Sverige

Topplistan över de 290 kommunerna med lägst, respektive högst kommunalskatt ser ut på följande sätt för 2013:

Lägst skatt   Högst skatt
Kommun Skattesats Kommun Skattesats
Vellinge 28,89 Hofors 34,52
Kävlinge 28,9 Ragunda 34,42
Örkelljunga 29,15 Dals-Ed 34,34
Staffanstorp 29,18 Ockelbo 34,27
Solna 29,22 Dorotea 34,2
Stockholm 29,43 Bräcke 34,17
Ängelholm 29,43 Nordanstig 34,12
Danderyd 29,45 Smedjebacken 34,09
Lomma 29,63 Sollefteå 34,08
Täby 29,73 Borlänge 34,05

Stora skillnader

Vad man kan kostatera är att skillnaderna är stora, 5,63 procentenheter för att vara exakt. För ett par som består av två höginkomsttagare med 45 000 i månadslön betyder det att familjen i Vellinge får 60 800 kr mer över i plånboken jämfört med om motsvarande par bosatt sig i Hofors kommun – 85 mil därifrån. Nu ska det tilläggas att bostadspriserna skiljer sig åt mellan Vellinge och Hofors och hela den positiva skillnaden kan i ett nafs ätas upp i högre räntekostnader för att köpa motsvarande boende i Vellinge jämfört med Hofors. För att ge exempel kan du jämföra dessa två villor i Hofors respektive Vellinge (länkarna lär nog snart försvinna – när objekten säljs). Kanske en dålig jämförelse men eftersom skillnaderna kan vara stora även i kommuner som ligger relativt nära varandra finns det anledning att titta på kommunalskatten innan man sätter bo.

Potential – kommuner som inte höjer

Störst potential vilar däremot inte i att välja den kommun som i dag har lägst skatt. Mer intressant är att göra en djupare analys och se till kommande års förändringsfaktor. Precis som vi utvärderar ett företag genom att titta på resultat- och balansräkning tillsammans med kassaflödet kan vi göra motsvarande analys av en kommun. Då kan vi se att vissa kommuner mår bättre än andra, vilket bådar gott för att undvika framtida höjningar av kommunalskatten.

10 000 mindre i plånboken

När kommunalskatten för 2013 fastställdes så återfanns fyra kommuner där skatten ökade med en procentenhet eller mer. Dessa var Vadstena, Svenljunga, Lindesberg och Tidaholm. Med vårt tidigare par som exempel så innebär skatteökningarna i dessa kommuner över 10 000 kr mindre i plånboken. På andra sidan återfinner vi endast sju kommuner som har sänkt skatten för i år. Största sänkningarna har invånarna i Österåker, Norrtälje och Stockholm fått. I förstnämnda kommunen sänktes skatten med 0,25 procentenheter vilket innebär 2 700 kr extra i plånboken för vårt exempelpar.

Flytta innan 1 november

Vill du studera vilka skattesatser som gäller för kommunerna i ditt område kan jag rekommendera sammanställningen som SCB har gjort.  Värt att notera är också att du måste ha flyttat och skrivit dig i din nya kommun innan den 1 november varje år för att kunna åtnjuta den nya skattesatsen.

Skattehälsningar

Günther Mårder

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer