Hoppa till huvudinnehållet

”Kombinationen av enkelhet och transparens är min största drivkraft”

Det är lätt att bli lurad. Det vet vi efter att ha följt turerna runt skandalomsusade pensionsbolaget Allra. Om många av våra kunder redan idag tycker att pension är jobbigt och svårt, är det inte så konstigt att man ger upp när det inte ens går att lita på branschen.

Jag har fått en pratstund med Fredrik Ekblom, vd på Nordnet Pensionsförsäkring. I svallvågorna efter Allra har vi pratat om vad man själv kan göra för att skydda sig – och hur branschen bör agera för att återskapa förtroendet hos det viktigaste vi har, våra kunder.

Dyra fonder och produkter som inte levererar är inget nytt. Hur påverkar upprepande skandaler branschen?

Det är problematiskt för alla drabbade individer och för branschen som sådan. Genom komplicerade produkter och ett knepigt bankspråk har kunderna alltid varit i underläge gentemot bolagen. Det som händer nu är ett exempel på hur det kan bli när spelreglerna är orättvisa.

130 000 personer kan ha påverkats i Allra-härvan. Hur kan det få hända?

Vi har en ganska utbyggd kontrollapparat i Sverige, samtidigt kan vi konstatera att den inte har varit tillräcklig. Branschen arbetar just nu med att implementera ett antal regelverk som uteslutande syftar till att skydda kunderna – MIFID II, PRIIP och IDD. Samtliga bidrar till att säkerställa att kunden har fått relevant information innan köp, samt att kunden bara köper produkter som hen begriper.

Hur tas de nya regleringarna emot av pensionsbolagen?

De flesta är nog – liksom vi – positiva till förändringar som förenklar och förbättrar för kunderna. De nya regelverken bidrar till att skapa en transparens som lyst med sin frånvaro i den här branschen. Det gagnar kunderna.

Bra att branschen utvecklas, men inga regleringar är ju vattentäta. Vad kan man göra som pensionssparare?

Det finns några saker jag tycker att man ska titta lite extra på när man köper fonder och andra finansiella produkter. Det är till exempel viktigt att i någon mån säkerställa kvaliteten i det bolag man handlar av, att det är en seriös och etablerad aktör med gott renommé. Vissa duktiga förvaltare lyckas skapa överavkastning och då kan det självklart vara värt att betala lite mer. Men kombinationen av ett bolag man inte vet något om och högra priser ska man alltid vara observant på.

Hur arbetar Nordnet med de här frågorna?

Vi har ett brett utbud av produkter där det är upp till kunden att välja själv. Här finns allt från gratisfonder till mer komplexa finansiella instrument, som ofta har ett högre pris. Vi driver inte kunden i någon riktning baserat på vad vi tjänar, och på så sätt är vi schyssta och objektiva. Samtidigt ser vi att många kunder faktiskt behöver ett stöd i urvalsprocessen – det är helt enkelt för svårt att klara av på egen hand. Vi arbetar just nu intensivt med att hitta enkla digitala verktyg som kombinerar vägledning och transparens. Att tillgodose kundens behov av råd och stöd – utan att det sker på bekostnad av det, är en av mina största drivkrafter.

Tack för pratstunden, Fredrik.

Tack själv, Eva!

Flytta pension till Nordnet

Mer om Nordnets tjänstepension

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer