Världen har nått en vändpunkt – Klimatavtalet börjar gälla!

Världen har nått en vändpunkt. Parisavtalet har börjat gälla och förnyelsebar energi banar vägen framåt mot en hållbar framtid. Vi tittar på världens energimix och dess framtidsutsikter, diskuterar begreppet stranded assets, samt ger en inblick i utvecklingen för en viss typ av förnyelsebar energi.

Klimatförhandlingarna i Paris resulterade i ett ambitiöst paket med åtaganden för att helt ställa om världen från fossila bränslen till förnyelsebar energi. Världens länder enades om att hålla jordens temperaturökning under 2 grader med en ambition om att nå 1,5 grad. Den 5 oktober i år bekräftade EU med flera medlemsstater deras engagemang, vilket innebär att tröskeln motsvarande 55 % av globala utsläpp som behövts för att avtalet ska träda i kraft nu har överstigits!*

Stranded assets

Forskning visar att om vi skall klara klimatomställningen så behöver 80 % av kolfyndigheterna, 30 % av oljan och 50 % av världens gasfyndigheter stanna kvar i marken.**

För länder och företag som äger olje-, och kolfyndigheter representerar dessa reserver i marken enorma värden, kolfyndigheter som de ofta redan belånat värdet av. Reserver som inte kommer att kunna utvinnas brukar kallas s k. ”stranded assets”, dvs tillgångar som kan komma att skrivas ned som värdelösa eftersom de inte kan utnyttjas.

Med tanke på vad forskningen säger är det således anmärkningsvärt hur olje- och gasbolag fortfarande gör av med stora summor pengar på att hitta nya olje- och gasreserver – 670 miljarder dollar 2013**. Man kan fråga sig varför man gör detta då det redan finns mer i kända fyndigheter än vi kan utnyttja om vi ska klara att hålla oss inom ovan målsättning (kolbudget) som 195 länder godtog i Paris för snart ett år sedan i december 2015?

Riskerar 33 triljoner dollar

I en artikel från Bloomberg läser vi följande:

”The fossil fuel industry risks losing $33 trillion in revenue over the next 25 years as global warming may drive companies to leave oil, natural gas and coal in the ground, according to a Barclays Plc energy analyst.”***

Henrik Andersson, förvaltare för Didner & Gerge Global beskrev i ett tidigare blogginlägg i samband med vår hållbarhetsturné i våras, att:

”Normalt utgörs 50 procent av ett bolags värde av vinster som ska tjänas mer än tjugo år bort i tiden. En uthålligt hållbar konkurrenskraft utgör en stor del av avkastningsmöjligheten.” Läs mer här

Tillsammans är citaten högst relevanta för oss som investerar på börsen, särskilt för ett par sektorer, varför det är intressant att titta närmre på framtidsutsikterna för just fossilt och förnyelsebart.

BP (British Petroleum) Energy Outlook – 2016

Varje år släpper BP sin Energy Outlook som tenderar att bli uppmärksammad världen över. Nedan bilder visar deras forecast för koldioxidutsläpp kommande 20 år.

IEAs (Internationella  Energiorganets) 450 scenario  är baserat på fastslagna mål efter Parisförhandlingarna att limitera den långsiktigt globala temperaturökningen till två grader (2 °C). BP skriver att:

”For the given projected path of GDP, achieving anything close to the IEA’s 450 Scenario by 2035 would require an unprecedented pace of improvement in both global energy intensity and carbon intensity.”

carbon

fuel
Källa: BP Energy Outlook 2016

Ovan bild motsvarar fortfarande endast BPs ”faster transition” case, och inte IEAs fastslagna målsättning.

Paradigmskifte i energisektorn

Jag vill nu koppla ovan till ett par slides från ett intressant seminarium på temat Paradigmskifte i energisektorn anordnat av CB Fonder med Tomas Kåberger, Professor i Styrkeområde energi på Chalmers tekniska högskola, vilket kommer ge en intressant vinkel.

I nedan bild ser vi en jämförelse mellan estimat- och faktisk solenergiutveckling från IEAs egen årliga World Energy Outlook. IEA har alltså behövt revidera upp sina estimat varje år, och var fortfarande år 2013 för pessimistiska. Det här är ett exempel på att när ett paradigmskifte faktiskt sker så kan det gå snabbare än någon vågat förutspå – även för aktörer såsom IEA och förhoppningsvis BP.
energy
Källa: PDF-presentation (CB Fonder): Paradigmskifte i energisektorn. Relaterad information, samt youtube-inspelning av seminarium

Negativa resultat för Europas största elbolag

Som delvis ett kvitto av ovan utveckling fortsatte Tomas med att visa på hur Europas 16 största elbolags sammanlagda resultat förändrats de senaste fem åren där de år 2015 för förmodligen första gången någonsin sammanlagt visade på negativt resultat. Vi vet ju alla hur det gått med Vattenfalls brunkolsverksamhet t ex..

elbolag
Källa: Presentation (CB Fonder): Paradigmskifte i energisektorn

Med det här sagt vill jag förmedla en typ av nyanserad bild över utvecklingen. Om det finns någon korrelation mellan ovan elbolagsresultat till olje- och gasbolags resultat och värderingar låter jag vara osagt, men för oss som är intresserade av investeringar och börsen är det här superrelevant och något vi alla bör ta till oss av vid investeringar i de här sektorerna.

Rockefeller avyttrar!

Som en liten extra anekdot till det här inlägget hör det till att dels nämna Norska Oljefondens pågående avyttringar från fossila bränslen, samt Rockefellerstiftelsen som också har avyttrat många fossila investeringar med målsättningen att vara helt ”divested” från alla fossila bränslen, inkl. gas, vid slutet av 2017. Rockefellers förmögenhet uppstod från just oljeindustrin och John D Rockefeller anses bland vissa ha varit den rikaste personen genom historien. Deras avyttring från fossilt får ses som ett hyffsat statement och closure till det här inlägget!

Hösthälsningar,

Rickard Nilsson

* https://www.climaterealityproject.org/blog/paris-agreement-enters-force
** http://www.absolicon.se/kolet-maste-stanna-i-marken/
*** http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-07-11/fossil-fuel-industry-risks-losing-33-trillion-to-climate-change

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-10-29 15:00

Intressant att just IEA gick ut här i veckan och meddelade att de i sin senaste “Medium-term Renewable market report” signifikant kommer öka sitt femåriga tillväxtestimat för förnyelsebar energi som förra året gick om kol till att bli den största källan till installerad energi i världen:
https://www.sicm.com/docs/SICM%20Weekly%20Newsletter%20166.pdf