Handelskriget eskalerar, och det är ett extremt svårbedömt läge. Mycket tycks bero på Donald Trumps humör, och det är helt omöjligt för oss placerare att förutsäga. Det vi vet är att Donald Trump bryr sig om börsen. Hans incitament att nå en lösning minskade när han fick med sig Fed i ryggen med en räntesänkning (som bäddade för bra börstider trots handelskonflikt). Men om inte räntevapnet är tillräckligt och vi får en mycket snabb nedgång på kort tid ökar Trumps incitament att nå ett avtal. Och vid positiva nyheter kommer börsen studsa upp lika mycket igen. Faran är dock om det är så som vi nu börjar se, att handelskriget redan har orsakat varaktiga konsekvenser som skyndar på en lågkonjunktur, exempelvis i form av att företag inte vågar investera på grund av oförutsägbarheten.
Oavsett väntar en turbulent tid, och det kanske vi måste räkna med ända fram till presidentvalet 2020, eftersom detta i mångt och mycket är ett led i Trumps varumärkesarbete inför valet. Eftersom berg- och dalbanan kommer att vara mycket svår att tajma så är mitt generella råd att fortsätta månadsspara i exempelvis globalfonder om du sparar långsiktigt. Att inte fly marknaden helt i det här läget, utan istället kanske välja bredare och mer defensivt. Välj hellre en globalfond än en landfond. Å andra sidan kan man absolut söka komplement, placera bredare och placera mer defensivt i portföljen. Sparar du på medellång sikt kan det också vara bra att fundera över fördelningen räntor och aktier.
Det är alltid vanskligt att tala om säkra hamnar, men man kan titta efter tillgångar och sektorer som kan stå pall och som gynnas av det låga ränteläget. En sådan kategori är obligationsfonder, som paradoxalt nog stiger när räntorna faller. Därför bör obligationsfonderna trivas nu, och är att föredra framför fonder som placerar i räntepapper med kort bindningstid. Företagsobligationsfonder är ett alternativ. Jag gillar Spiltan Räntefond Sverige, som placerar delvis i företagsobligationer.
Guld är ju den klassiska säkra hamnen i orostider, och har också stigit under hela året. Spotpriset är upp med 18 procent sedan årsskiftet, och en förklaring är att guld gynnas av lägre räntor. Jag tycker att börshandlade fonder som följer guldprisets utveckling är att föredra framför guldbolag, eftersom du i de senare har operativa risker och en generell börsrisk. Vi ser att flera sparare intresserar sig för börshandlade fonder som faktiskt äger rent fysiskt guld. Antalet ägare i ETF Physical Swiss Gold har hos oss ökat med inte mindre än 500 procent sedan årsskiftet!
Eftersom guldet ändå har stigit väldigt mycket kan silver faktiskt också vara intressant att titta på (läs mer om detta här). Det är en mer volatil tillgång än guld, eftersom marknaden är mindre, men man kan se historiskt att de båda tillgångarna korrelerar med varandra.
Vill man stanna på aktiemarknaden men titta efter sektorer som ändå kan stå pall lite bättre i turbulensen kan man möjligen titta på fastigheter. Det är en sektor som länge har gynnats av det låga ränteläget och nu lär fortsätta göra det. Dessutom är exponeringen mot den skakiga omvärlden låg. Flera fastighetsbolag erbjuder ju dessutom god direktavkastning, som exempelvis Hufvustaden och Castellum, vilket verkar som en krockkudde i sämre tider. Det finns dessutom ett stort antal fastighetsfonder, exempelvis från First State och Fidelity, men här får man se upp med förvaltningsavgiften.
Infrastruktur kan vara en annan sektor att titta närmare på. Om lågkonjunkturen tilltar och centralbankernas räntevapen visat sig väl trubbiga kan finanspolitiken tvingas ta en större roll. Och då ligger inte sällan stimulanser i form av infrastrukturinvesteringar nära till hands. Det finns ett antal infrastrukturfonder på marknaden, till exempel First State Global Listed Infrastructure Fund.
Läkemedel är som de flesta vet en klassisk defensiv sektor. Här finns möjlighet att haka i en av de stora megatrender vi ser på marknaden, åldrande befolkning. Novo Nordisk är ett exempel på ett bolag som är ledande inom diabetesforskning. Det finns också flera läkemedelsfonder på marknaden, men också här gäller det att se upp med avgifter.
Telekom är en annan sektor som kan parera en lågkonjunktur bättre än andra sektorer. Ericsson tror jag kommer att vara fortsatt intressant, och det beror på det så kallade 5G-racet där många hoppas att Börje Ekholm kan ta täten. Just utbyggnaden av den nya tekniken, och de många investeringar som görs i den kan göra att Ericsson kan lyckas parera sämre tider. Aktien steg kraftigt under våren på mycket höga förväntningar men har nu fallit tillbaka lite. Bolag som Tele2 och Telia ger hög direktavkastning som är en krockkudde i orostider, även om den senare inte har gått särskilt bra samtidigt som Johan Dennelind lämnar lösa trådar efter sitt städjobb i bolaget när han lämnar.