Hoppa till huvudinnehållet

Kapitalförsäkring eller ISK – vad är bäst för dina pengar?

Svenska Dagbladet publicerade häromdagen en artikel som jämför de två sparformerna kapitalförsäkring och investeringssparkonto med varandra. Precis som SvD skriver finns det många likheter – men också väsentliga skillnader.

Den främsta likheten mellan kapitalförsäkring och investeringssparkonto är att båda sparformerna schablonbeskattas (även om det finns en mindre skillnad vad gäller beräkningen av skatten). För både kapitalförsäkring och investeringssparkonto betalar man i år 0,447 procent skatt, vilket får anses vara lågt.

Hos Nordnet är dessutom både kapitalförsäkringen och investeringssparkontont fria från onödiga avgifter. Nordnet är faktiskt en av få aktörer på den svenska marknaden som erbjuder kapitalförsäkringssparande utan varken fast eller rörlig avgift.

Om sparformerna liknar varandra vad gäller skatt och pris, finns det andra väsentliga skillnader. Som, vågar jag påstå, nästan uteslutande talar till kapitalförsäkringens fördel. Nämligen:

  • Att man genom försäkringssparandets förmånstagarförordnande har möjlighet att styra pengar till nära och kära på ett enkelt och flexibelt sätt. Det är särskilt användbart vid barnsparande och generationsskiftesplanering.
  • Att man genom Nordnets kapitalförsäkringsprodukter får access till ett av marknadens bredaste placeringsutbud inom schablonbeskattade sparformer.
  • Att man på ett enkelt och flexibelt sätt kan välja hur man vill ta ut sitt kapital, antingen som ett engångsuttag eller en löpande utbetalning. Smart vid pensionssparande.

Investeringssparkontot har även det fördelar, jämfört med kapitalförsäkringen. Om man vill rösta på bolagsstämma är det nämligen en förutsättning att aktierna ligger på ett investeringssparkonto. När du sparar i kapitalförsäkring det pensionsbolaget som äger aktierna och du som privatperson har därmed ingen rösträtt.

Med det sagt. Fundera en stund på vad som är viktigt för dig och välj rätt sparform från början. För de flesta kommer det sannolikt att bli en kapitalförsäkring.

/Fredrik Ekblom, vd Nordnet Pension

Läs mer och öppna kapitalförsäkring

Läs mer och öppna investeringssparkonto

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer