Hoppa till huvudinnehållet

Kapitalförsäkring – den självklara sparformen för företag

På privatsidan konkurrerar kapitalförsäkringen med sina syskon investeringssparkontot och aktie- och fonddepån. För företag är läget ett annat. Det finns i stort sett inte ett enda skäl för företag att välja en annan sparform än kapitalförsäkring.

Låt mig förklara.

Det finns framförallt tre skäl för företag att spara pengar. Det handlar om att placera överlikviditet, sätta av pengar till en eller flera anställda eller att förvalta kapital från en tidigare försäljning. I alla dessa sammanhang står sig alla andra alternativ än kapitalförsäkring rätt slätt.

Vi går igenom var och en av dessa situationer.

Placera företagets överlikviditet

När du placerar företagets överlikviditet i kapitalförsäkring hos Nordnet är pengarna helt fria för uttag – och du betalar ingen uttagsavgift. Den här flexibiliteten gör att du slipper vara rädd för att pengarna är inlåsta när du som bäst behöver dem.

Precis som privatpersoner värdesätter dessutom många företag kapitalförsäkringens enkelhet. Dels är bokföringen smidig, dels slipper företaget deklarera de omplaceringar som görs. Bra för dig som brinner för företagets verksamhet, men saknar intresse för den ekonomiska administrationen.

Premiera företagets nyckelpersoner

Visste du om att företagsägd kapitalförsäkring kan fungera som en pensionslösning? Det innebär i korthet att företaget antingen kompletterar en eventuell tjänstepension med ytterligare ett sparande, en så kallad direktpension, eller i vissa fall ser direktpensionen som ett alternativ till tjänstepension.

Något som värdesätts extra mycket av företagare är den flexibilitet direktpensionen erbjuder. Till skillnad från övrigt pensionssparande är pengarna inte bundna, vilket gör det möjligt för företagaren att återföra kapital till firman, om det skulle behövas. Till exempel vid en expansion.

Går du i säljtankar?

Företagare som börjar närma sig pensionen och går i säljtankar, står inför faktumet att skatta av en stor del av den eventuella vinsten. Normalt mer än hälften. Det är mycket pengar.

Om du kan tänka dig att låta pengarna ”vila” i fem år – utan att göra en enda omplacering – kan du med kapitalförsäkringens egenskaper, under vissa förutsättningar, sänka din skatt. Det bygger i korthet på att du placerar pengarna i en kapitalförsäkring och lämnar över förvaltaransvaret till oss. Vi tar inte ut några fasta avgifter för ditt sparande, du betalar bara för den placering du valt. Läs mer om Nordnets lösning för vilande bolag här.

Nu vill jag höra vad du som företagare tänker. Hur har du gjort med dina pengar?

/Nordnet

Tidigare publicerat i denna artikelserie:

Del I – Upp till kamp! Kapitalförsäkring vs. ISK

Del II – Jag sparar i kapitalförsäkring. Gör du?

Vilka skatteeffekter som uppstår beror på varje individs enskilda förutsättningar För mer information se www.skatteverket.selänk till annan webbplats. Skattelagstiftningen kan naturligtivs komma att ändras. Om du väljer att investera ditt kapital kan värdet förändras och du kan förlora hela eller delar av ditt kapital. Vid förmedlad försäkring kan försäkringsavgift tillkomma.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
9 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-02-13 11:25

Hej
Du skriver “lämnar över förvaltaransvaret till oss” har ni den tjänsten? Kundtjänst säger att ni inte har det.
Med vänlig hälsning,

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-02-14 11:32

Hej och tack för din fråga!

Att lämna över förvaltaransvaret till oss kan ske på olika sätt. Du kan till exempel välja någon av de riskanpassade fondpaket som vi erbjuder – eller göra Investeringsguiden och få en skräddarsydd portfölj anpassade till dina individuella önskemål och behov. Därtill har du också, om du vill, möjlighet att köpa placeringsrådgivning via någon av våra samarbetspartners.

Om du är företagare och har fler frågor om kapitalförsäkring får du gärna ringa till min kollega Armando, som är specialist inom det här området. Han nås på telefonnummer 0708769756 eller armando.coppola@nordnet.se.

Vänliga hälsningar,
Eva

Anonym
Anonym
2017-02-14 10:19

Hej, jag skulle vilja veta vad som händer med tillgången kapitalförsäkring efter det att bolaget “vilat” i 5 år och likviderats. Blir den då privat eller måste den upplösas?
Sedan vill jag påstå att det inte beror på kaiptalförsäkringen att det vilande bolaget efter 5 år endast beskattas till 25%, det är så med alla tillgångar, eller?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-02-15 11:04

Hej och tack för din fråga! Efter att placeringen varit innestående i fem år blir den inte per automatik privatägd utan kapitalförsäkringen behöver säljas varpå likviden från försäljningen återförs till det vilande bolaget för att du som ägare därefter lyfter dem med en skattelättnad i enlighet med det sk. 5:25-regelverket. Det stämmer att det inte behövs en kapitalförsäkring för att åtnjuta de skattelättnader som följer av 5:25-regelverket. Dock förordar vi kapitalförsäkring med hänsyn till dess egenskaper med en enkel och fn. väldigt förmånlig schablonbeskattning. Något som ofta är intressant oavsett om man köper en extern förvaltningstjänst eller väljer placering för… Läs mer »

Anonym
Anonym
2017-02-14 17:28

Bengt
Låter som man måste ha en kapitalförsäkring för att få nyttja 5/25 – så är det väl inte!?
Vidare sägs att man inte får göra omplaceringar under 5-års karensen – så är det väl inte!? (om man inte gör så många omplaceringar att skattemyndigheten anser att bolaget ägnar sig åt daytrading)
Är det verkligen så att man måste lämna över förvaltningen till annan??

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-02-15 11:06

Tack för din återkoppling Bengt! Det stämmer att det inte behövs en kapitalförsäkring för att åtnjuta de skattelättnader som följer av 5:25-regelverket. Dock förordar vi kapitalförsäkring med hänsyn till dess egenskaper med en enkel och fn. väldigt förmånlig schablonbeskattning. Den andra kommentaren gällande att man inte behöver köpa en förvaltningstjänst stämmer också. Här gäller dock att det inte finns någon exakt regel kring hur många omplaceringar man själv får genomföra per år för att upplägget fortsatt ska klassas som att man är passiv. En tumregel är dock max en omplacering per år. I annat fall kan man givetvis välja en… Läs mer »

Anonym
Anonym
2017-02-15 12:54

Hur beskattas detta? Sätter du en individ som förmånstagare på kapitalförsäkringen om du vill avsätta medel till en nyckelperson t ex? Blir den personen då förmånsbeskattad?

Anonym
Anonym
2017-08-11 20:03

Hej! Jag har ett enmansaktiebolag och har precis skaffat en kapitalförsäkring. På sikt räknar jag med att gå rejält plus eftersom jag har en sparhorisont på 20+år.

Hur blir skillnaden i skatt om jag istället skulle spara i en kapitalförsäkring privat?
Frågan är alltså: borde jag ta ut företagets pengar och placera dem privat eller behålla dem i företaget, låta pengarna växa och sen ta ut dem?

Kanske en jobbig fråga men tacksam för svar.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-08-15 07:30

Hej och tack för din fråga!

Dessvärre finns det inget generellt svar utan mer information om vilka förutsättningar som gäller för just dig.

Att döma av den långa sparhorisonten verkar pengarna vara tänkta att utgöra en framtida pensionsförstärkning. Frågan är då hur du tänkt föra ut pengarna från bolaget (medel i en företagsägd kapitalförsäkring är företagets pengar och ett eventuellt återköp går såldes in i företaget varpå pengarna antingen kan betalas ut som lön, pension eller utdelning).

Mitt bästa råd är att du kontaktar vår kundservice, så kan vi förklara de olika möjligheterna närmare.

Vänliga hälsningar,
Eva