Hoppa till huvudinnehållet

“Kapitalägare” är också vanliga pensionssparare

Stefan Löfven vill se högre skatt på kapital. Men vad det är han avser med det får vi inte något närmare besked om. Regeringen bör kunna ge rakare besked till landets hundratusentals sparare om vad det är statsministern ser framför sig.

Vi har hört den förut. Skatten på kapital bör öka. Det anser Stefan Löfven, som säger detta i en TT-intervju. Men vad det är som avses får vi inte veta något mer om.

Det är olyckligt. Sist Socialdemokraterna talade om höjd skatt på kapital, innan valet, försäkrade man att det inte handlade om en tredje höjning av beskattningen av investeringssparkonton, ISK. Men om det inte heller denna gång är höjning av ISK-skatten som avses, varför inte vara tydlig med det?

Jag har fått oerhört många reaktioner på detta, främst på Twitter. En höjning skulle beröra hundratusentals sparare, och diffusa besked skapar stor oro. Det är möjligt att det inte alls är en ISK-höjning som Löfven avser, utan snarare en bankskatt. Det har regeringen försökt med förut. Sist det begav sig fick man backa eftersom modellen med en skatt som baseras på lönekostnaderna fick skarp kritik. Det hela slutade istället i en höjning av resolutionsavgiften, som i praktiken blev så marginell att det istället blev en stor pudel.

Nu är det alltså dags igen, och vi får hoppas att våra investeringssparkonton denna gång stor fredade. Att skatten på ISK blivit oförutsägbar är redan ett stort problem, även om skatten visserligen är låg. Men det är den ju på grund av det faktum att statslåneräntan är låg, något som också kan ändras i framtiden.

”Kapitalägare”, som man också gillar att uttrycka det, är också vanliga pensionssparare.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-02-18 13:46

det är väl självklart man kan ju kolla hur pensionerna har behandlats av då av den socialistiska marionetten.. , ATP man plöjde ned pengarna i svenska varv och stålverk 80 . inte en spänn finns kvar konkurs i rubbet trots ihärdiga rygg dunk stora investerare… men man gav sig inte sen kom det engångsskatter och Felts berömda ord vi baxat skiten enda hit snabbt följt av tvångs sparande. men höjdaren var nog Göran Persson han stal 180 miljarder ur pensions systemet han flyttade pengarna till budgeten med en grymtning om underfinansiering .. sen grymtade han något om att svenska folket… Läs mer »

Anonym
Anonym
2019-02-25 07:18

Sverige behöver tusentals nyanställda lärare, läkare, sjuksköterskor de närmsta åren. Men vi aktieägare ska inte vara med och finansiera välfärden?
Egoismen och bristen på solidaritet är trist att se.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-02-28 14:28

ja det var intressant påstående. betyder det att svenska folket det senaste åren blivit väldigt sjukligt . eller att elever i skolan plötsligt blivit obildbara .. nä det är nog så man har en ide inom socialismen i Sverige att dom nazist fasoner man man körde med måste förnekas . detta med att importera analfabeter och terrorister.. det ger ju en rimlighet i att satsa på vård , men det hjälpte ju inte i den senaste jehaden dog ju mest kvinnor och barn så det är ju inte framgångsrikt ..lika illa är det med lärare och den förmåga dom har… Läs mer »