Hoppa till huvudinnehållet

Kaos i flygbranschen men TUI och Norwegian lockar spararna

Stigande oljepris, prispress, återkommande pilotstrejker och ”flygskam”. Man kan knappast påstå att flygbolagen svävat på moln de senaste åren. I måndags kom en ny smäll i sektorn, då den 178 år gamla flygkoncernen Thomas Cook lämnade in sin konkursansökan.

Beskedet påverkar 22.000 anställda och 600.000 resenärer världen över, bland annat svenskar som bokat resor via Ving, som är en fristående enhet inom Thomas Cook Group.

”Vi har jobbat väldigt hårt med försöka få till en överenskommelse med investerarna som skulle säkra framtiden för Thomas Cook. Men under de förhandlingarna de senaste dagarna visade det sig tyvärr vara omöjligt att nå en lösning”, kommenterade Thomas Cooks vd Peter Franhauser i ett pressmeddelande.

Högtryck för flygbolag på börsen

På börsen har konkursbeskedet också gett avtryck i både kurser och handel. Tyskägda konkurrenten TUI Group rusade på Frankfurt-börsen på måndagen och vad gäller flygbranschen i stort har norska Norwegian varit den allra mest handlade aktien hos oss de senaste fyra veckorna.

Norwegian ned 70 % på fem år – Spararna tror på vändning

Norwegian-aktien har tappat 70 procent under de senaste fem åren, men den har nu seglat upp som en av favoriterna bland våra kunder inom flygsektorn och alltfler verkar tro på en stundande vändning. Sedan årets början har antalet ägare i aktien ökat med 78 procent, upp till 13.820 stycken.

Se hur de norska spararna tänker och agerar i Norwegian. Se diskussionerna här.

Norwegians kursutveckling senaste fem åren.

TUI rusar 7 % i Frankfurt

Ett annat bolag i sektorn, som kanske gynnas allra mest av Thomas Cooks plötsliga sorti, är Thomas Cooks tyska konkurrent TUI, som bland annat är noterat på Frankfurtbörsen. Aktien var upp 7 procent i Frankfurt på måndagseftermiddagen.

”Vi har extrem belastning på vår hemsida just nu, många vill komma iväg på sin semester först och främst. Vi ska göra allt vi kan för att hjälpa dem som hade en bokad resa att komma i väg ändå, sade företagets kommunikationsansvariga i Sverige, Adam Györki. Han försäkrade samtidigt att TUI var ett finansiellt stabilt företag och att det inte fanns någon oro för deras del, skriver Sydsvenskan.

Se aktuell aktiekurs och handla TUI här

Kursutveckling TUI

Återkommande pilotstrejker

Strejkande piloter har varit ett återkommande tema bland flygbolagen de senaste åren, så sent som förra månaden meddelade piloterna på British Airways att deras skulle gå ut i strejk nu i september. Tidigare i år var det svenska SAS som drabbades. Vid detta tillfälle var också de norska spararna snabba på att öka sina innehav i Norwegian.

Mer läsning: ”Norwegian tjener fett på SAS strejk” (Länk till norska Nordnetbloggen)

Hållbarhetsdebatt och “flygskam”

Ett annat orosmoln för branschen har varit det ökade fokus på klimatet och debatterna om flygets negativa påverkan på miljön. Antiflygkampanjer ses numera som ett stort hot mot branschen.

”Hållbarhetsfrågan är en existentiell fråga för hela flygindustrin på längre sikt, säger Rickard Gustafson”, vd för SAS, enligt Sydsvenskan.

Bolag i flygbranschen

BolagLandKursutveckling (5 år)Handla
SASSE+0,8 %Köp/sälj
NorwegianNO-70 % Köp/sälj
TUITY-14 % Köp/sälj
LufthansaTY+9,5 % Köp/sälj
AirbusFrance +108 % Köp/sälj
Boeing US+194 % Köp/sälj

Mer läsning: Oljeaktierna som lockar flest

Detta har hänt i Thomas Cook

Redan i slutet av augusti rasade Thomas Cook-aktien med 15 procent på Londonbörsen efter en lång period av dålig lönsamhet.

Då nådde bolaget dock en överenskommelse om ett räddningspaket med kinesiska Fosun Tourism, sina banker och majoriteten av bolagets obligationsägare.

En månad senare meddelade resejätten att de behöver få in motsvarande 2,4 miljarder kronor för att kunna fortsätta sin verksamhet. De ska också ha kallat till krismöte med aktie- och fordringsägare, men dessa förhandlingar strandade alltså och Thomas Cook har ansökt om konkurs. (Källa Sydsvenskan).

Hur agerar du?

Har du några aktier i flygsektorn? Hur tänker du kring utvecklingen och dagens kursnivåer? Kommentera nedan.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-09-24 21:14

Tycker det är ganska naivt att bara skriva om hur många resenärer som drabbas av Thomas cooks konkurs
Vad med alla de tusentals anställda som förlorat sina jobb. Har de inget värde för er? :O(

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-09-25 13:36

Hej Brian, tack för din feedback. Det är av stor vikt att få ut denna typ av information till er läsare snabbt och då kan det som nu uppstå behov av att uppdatera informationen efterhand. Artikeln är nu även uppdaterad med hur många anställda som påverkas. Mvh Johan

Anonym
Anonym
2019-09-27 11:38

Dax att flygbranschen blir ordentlig ifrågasatt. En av våra stora miljöbovar! Det måste väl gå att utveckla miljövänliga fly om viljan finns!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-09-27 22:01

Hur kommer det sig att flyget får ta den stora smällen? Hur tänker du kring all nöjeskryssning med stora båtar och färjor? Kryssa ett dygn till Helsingfors för att äta och dricka? Påverkar miljön mycket mer än flyget!

Anonym
Anonym
2019-09-27 18:53

Flygbranschen har en del omstrukturering att göra framöver vilket innebär att det kan bli det mest miljövänliga alternativet, med minst skadlig påverkan av djur och människoliv. Detta inträffar optimalt när flygningar kan ske med batteridrivna elflygplan, en framtid som om det inte är verklighet inom 10 – 12 år så har ingenjörerna misslyckats totalt, säger de även själva (eller så finns det dåliga politiker). Har själv flugit certifierat batteridrivet elflygplan redan 2018, men bara tvåsitsigt, så det gäller bara att skala upp tekniken. Säkerheten kommer öka ytterligare. Sedan så behövs biobränsle till längre distanser fortfarande. Överlever flygbranschen tills dess? Flyget… Läs mer »

Anonym
Anonym
2019-10-01 18:22

Intressant inlägg även det ju inte är solsken efter en gigants frånfall från scenen. Det kunde vara på sin plats att nämna vad Boeing 737Max stillastående kostar dessa bolag. En enorm börda att bära för både TUI och NAS. Kostar mer än strejker!

Sedan ett tips Airbus är Franskt, inte US! Boeing är US inte Franskt! Läge att korrigera i tabellen