Hoppa till huvudinnehållet

Kan lyxbolagen parera sämre konjunktur?

Skönhetsbolaget Estee Lauder rapportrusade idag på ett klart bättre resultat än väntat. Också lyxkonglomeratet LVMH levererar stabil lönsamhet. Är det så att lyxprodukter kan parera det sämre konjunkturläget? Så här investerar du i lyx.

Det har i investeringssammanhang länge talats om de stora megatrenderna som pågår. En sådan är digitalisering, en annan är klimatförändringar. Åldre befolkning i de utvecklade länderna en tredje. Och så har vi den inkluderande tillväxten. En trend där befolkningen i ekonomier som räknas som tillväxtekonomier blir rikare, och fler uppnår det som kallas medelklass.

Den inkluderande tillväxten är jackpot för producenterna av lyxprodukter. De produkter som tillverkas i europeiska storstäder, men som numera konsumeras i framför allt Asien, i synnerhet i Kina.

Efterfrågan från ny medelklass

Egentligen har efterfrågan på lyxprodukter varit stor under hela 00-talet, och det är just strukturella och demografiska faktorer som ligger bakom. Fler får arbete, flyttar in till storstäder och blir en del av den konsumerande medelklassen. I en sådan miljö blir inte sällan statusmarkörer viktiga; Louis Vuitton-väskan eller ”red bottom”-shoes (de klassiska Louboutin-pumpsen med röd sula kända från bland annat tv-serien Sex & the city) blir hett eftertraktade symboler för status och pengar.

Framför allt är det Kina som varit den viktigaste drivkraften i denna utveckling. Det har att göra med att befolkningen har högre utbildning, att sysselsättningen ökar och att lönerna stiger. Prognoser pekar mot en fördubbling av den kinesiska medelklassen de kommande tio åren, enligt konsultfirman Bain.

Tillväxtekonomier står för 73 % av konsumtionen

Men allt handlar inte om Kina. Tillväxtmarknader som Ryssland, Indien, Mexiko och Brasilien står också för en stor andel av världens lyxkonsumtion. Tillsammans väntas tillväxtmarknaderna, inklusive Kina, stå för inte mindre än 73 procent av den globala lyxkonsumtionen 2020.

Hotet är förstås lägre tillväxt, om den globala ekonomin går in i recession. Å andra sidan kan just konsumentbolagen vara de som bättre parerar en lågkonjunktur. Ett klassiskt mönster i lågkonjunktur är ju att efterfrågan på oxfilé i butikerna ökar. Vi skippar dyra resor, och lyxar istället till det så gott det går på hemmaplan.

Tio största lyxaktierna sett till börsvärde:

  1. LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton: 170 miljarder euro
  2. Loréal: 133 miljarder euro
  3. Christian Dior: 77 miljarder euro
  4. Kering: 64 miljarder euro
  5. Hermes Int: 65 miljarder euro
  6. Estee Lauder: 60 miljarder euro
  7. BMW: 46 miljarder euro.
  8. Compagnie Financie Richemont: 37 miljarder euro.
  9. Ferrari: 24 miljarder
  10. The Swatch Group: 15 miljarder euro.

Just Estee Lauder har gått urstarkt i år, trots de oroliga tiderna på börsen. Aktien är upp med 53 procent bara i år och 46 procent på 12 månader. Under de tre senaste månadernas oro är aktien ändå upp 19 procent. På tre år är aktien upp 117 procent, att jämföra med MSCI Worlds facit på 48 procent.

Lyxkonglomeratet LVMH slog också marknadens förväntningar när man rapporterade i början av augusti. Tillväxten är stabil och försäljningen ökade med 12 procent under kvartalet. Det fanns en oro för att handelskrig och en lite sämre tillväxt i Kina skulle minska efterfrågan på bolagets produkter, men försäljningen ökade i Asien med 18 procent, mer än väntat. Aktien har visserligen backat den senaste månaden, men är ändå upp med 38 procent i år.

Men det är just det. Bolagen har stigit mycket och sektorn handlas till höga p/e-tal. Å andra sidan har LVMH ett p/e-tal på 25, och historiskt har den från tid till annan handlats till p/e 30.

Fonder som satsar på lyx:

GAM Multistock Luxury Brands

Pictet Premium Brands

Pacific Extraordinary Brands.

Men se upp för höga avgifter. Och hur lyxbolagen klarar sämre tider återstår att se. Det blir intressant att följa.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer