I drygt ett år har svenska börsen rört sig mer eller mindre sidledes i ett 10-procentigt intervall. De senaste veckorna har dock varit starkare än tidigare och dessutom så har börsen, mätt som SAX-index, brutit upp över tidigare motståndsnivåer.
Källa: Bloomberg (Klicka för stor bild)
Den starka utvecklingen står egentligen i bjärt kontrast till såväl säsongsmönster som de infekterade handelsbråken mellan USA och resten av världen. Dessutom stundar val i Sverige i september, en budget i Italien och senare under året ett mellanårsval i USA.
Om vi börjar med säsongsmönstret så kan vi konstatera att augusti varit en genomsnittligt negativ månad de senaste 5, 10 respektive 20 åren.
Källa: Bloomberg, Alfred Berg
Men ingen regel utan undantag brukar man säga. Hösten/vintern tenderar samtidigt att vara ganska gynnsamma för börsplaceringar.
Valet i Sverige är något som utländska placerare bryr sig betydligt mindre om än vi svenskar. Ännu dröjer det innan vi får se valresultatet och därmed efterföljande regeringsbildning, men i upprinnelsen till valet har det utkristalliserat att det sannolikt blir komplicerat. Detta eftersom Sverigedemokraterna helst rundas av de övriga partierna som en för het potatis att ta tag i. Den alldeles uppenbara risken är att kronan riskerar att försvagas än mer med anledning av ett potentiellt oklart resultat. Det gör oss alla relativt sett fattigare, samtidigt som det gynnar de börsbolag som har kostnader i kronor men försäljning i utländsk valuta.
Gällande den italienska budgeten så kommer den spela roll därför att de två styrande partierna Femstjärnerörelsen och Lega båda förväntas vilja få igenom omfattande stimulanser och stöd till befolkningen, mer av rättviseskäl än menat som stimulativ åtgärd. Det ena behöver förstås inte utesluta det andra. Men om alla vallöften implementeras, vilket få tror, bedöms budgetunderskottet uppgå till mellan 6,5 och 7,5 procent av BNP, skyhögt över EUs mål på maximalt 2 procens underskottt. Även om ingen nu befarar att de kommer försöka få med allt, kan man nog förutse att det kommer bli tuffa förhandlingar med EU. I förlängningen skulle en total låsning mellan Italien och EU kunna riskera Italiens medlemskap och potentiellt hela EU som sammanslutning. Men det är att dra riskerna väl långt anser jag.
Den viktigaste punkten i år blir det amerikanska mellanårsvalet då ledamöterna i kongressen skall slåss om sina platser. I senaten ser det f.n. ut som om republikanerna kommer behålla sin majoritet, men i representanthuset ser det desto osäkrare ut. Förloras representanthuset så kommer Trump ha en betydligt tuffare uppgift att ro hem sin ambitiösa finanspolitiska agenda, den kanske mest ambitiösa som någon president hitintills försökt iscensätta. Och risken är till och med att Trump ställs inför Riksrätt och fälls. Men också det är att spinna tankarna lite väl långt åt det negativa hållet.
Är det något vi lärt oss av historien så är det att det sällan är de förannonserade händelserna som skapar fallen, utan de skapar snarare kortsiktigare köptillfällen.
De stora frågorna är om vi är beredda på att hantera de risker vi byggt upp genom åren med extremt stimulativ penningpolitik, och i många fall också finanspolitik. Med nollränta eller lägre, har världen översköljts med kapital, vilket fått inflationen att skjuta i höjden. Och nej, inte varu- och tjänsteinflationen – för den har varit synnerligen låg, utan tillgångsprisinflationen. Att ha köpt sin bostad och kompletterat med riskfyllda värdepapper har inneburit att väldigt många människor ökat sin förmögenhet de senaste 10-15 åren. Även konst- och samlarobjektspriser har skjutit i höjden.
Men detta fenomen har många avigsidor. Dels är det många som inte fått ta del av de stigande tillgångspriserna vilket skapar ökad ojämlighet, dels har de flesta investerare tagit på sig för mycket risk, om man nu kan och skall jämföra med en ”normaliserad” nivå som gällde för många år sedan. För att få avkastning har placerarna behövt ta allt mer risk, vilket också innebär att stora summor står på spel den dag det väl vänder ned. Och någon gång gör det ju det.
Men nu?
För att ge perspektiv och ett förenklat svar så tillfrågas investerare månatligen av Bank of America Merrill Lynch om hur de ser på marknaden. Undertecknad deltar också i denna undersökning, som ger en god bild av hur kollektivet tänker och agerar.
På frågan om när börsen toppar så säger kollektivet 2019 och att vi får en recession, ledd av USA år 2020. De tillfrågas också var S&P500 toppar. Svaret kan du se nedan, och det är vid indexnivån 3040.
Källa: Bloomberg, Alfred Berg, BofAML (Klicka för stor bild)
Så nu vet du;-)
Investerarna ger också sin prognos vid vilken räntenivå på den amerikanska 10-åringen som den stora rotationen ut ur aktier och in i obligationer befaras ske. Och som du ser i nedan diagram så sker det vid 3,60%.
Källa: Bloomberg, Alfred Berg, BofAML (Klicka för stor bild)
Så nu vet du det också;-)
Jag tror man får ta dessa prognoser med en stor nypa salt. Men att de flesta av oss förmodligen har för mycket risk tror jag de flesta känner igen sig i. Vad vore väl då bättre än att ta tillfället i akt och säkra portföljen inför de kommande stormarna på finanshaven. Riskspridning kan inte nog understrykas som det snabbaste sättet att minska risken, men självfallet finns det många olika strategier.
Om du vill ta del av min marknadssyn och mina idéer på månatlig basis, förutom de som publiceras här på nordnetbloggen, så kan du enkelt och smidigt fylla i din mailadress här. Det är kostnadsfritt och medför inga förpliktelser.
/Jonas Olavi,
Nordic Head of Tactical Asset Allocation på Alfred Berg
Denna information innehåller överväganden och slutsatser som analytiker, strateger och förvaltare hos Alfred Berg använder som stöd i sin förvaltning av portföljer och mandat. Informationen är endast att anse som informativ och upplysande och är ej att anse som placeringsråd. Informationen är marknadsföringsmaterial som tagits fram av Alfred Berg Fonder AB och Alfred Berg Kapitalförvaltning AB i Sverige.