Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 110 – Julstress och Sharevilleångest

 

#Sparpodden Avsnitt 110. I veckans avsnitt har vi Eva tillbaka i podden. Vi kan konstatera att det är allt annat än julefrid just nu med full fart både i livet och på börsen.

Eva och Jag har dessutom drabbats av viss sharevilleångest, Peter får agera terapeut när vi vädrar vår ångest över våra privata portföljer som vi visar upp på Shareville. Eva känner att hon blivit lite passiv och inte har så bra koll på marknaden just nu och jag själv har trampat fel i Volvo.

Dessutom kommer Peter med en pudel…

Den här veckan hör du Eva, Peter och Jocke.

Lyssnarfrågor

Självklart kör vi lite lyssnarfrågor också. Med allt från bostadsköp, goodwillposter och aktiejulklappar.

Sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon eller direkt här:

Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt?

Sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål. Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt? Lämna gärna kommenterar här eller ställ frågor till oss på Twitter under hashtagen #sparpodden.

Hälsningar,

Jocke Bornold, Sparekonom på Nordnet, som du kan följa på Twitter här. (+länk)

Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
15 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-12-16 19:13

Hej,

Det verkar inte gå att ladda ner just det här avsnittet (det brukar gå) från Soundcloud, enbart att strömma. Går det möjligtvis att ändra?

Tack på förhand

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-12-17 15:20

Tror det funkar nu!

Anonym
Anonym
2015-12-17 08:36

Hej Sparpodden Jag har ställt en fråga till er i två olika blogginlägg nu men inte fått något svar i podcasten. Jag var genuint intresserad av ett svar så jag mailade då istället riksbankschefen Stefan Ingves. Här kommer min fråga och hans svar så att allmänheten också får tillgång till denna info. Hej Stefan Jag har en makroekonomisk fundering som jag gått runt och tänkt på ett tag. När inflationen är låg så är oftast räntan låg, och när inflationen är hög så är oftast räntan hög, dessa två hänger ihop ganska mycket eller hur? Jag har nyss köpt en… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-12-17 11:11

Vad kul att Stefan Ingves tog sig tid att svara. Och samtidigt lite oroväckande, trodde han hade viktigare saker för sig än så. Det du skriver om att framtida räntehöjningar tas ut av dina framtida lönehöjningar stämmer till viss del men de flesta och kanske även du har en enorm hävstång på bolånen. En lönehöjning med 5% på 400.000 lön är ju mycket mindre, i kronor räknat, än 5% på ett 3-miljonerlån. Ska 5% lönehöjning fullt kompensera för 5% räntehöjning kan du bara ha en årslön i lån.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-12-17 15:25

Skönt att Stefan hoppar in för mig när jag är dålig på att svara. Risken är ju att utgifterna för ränta ökar, man måste ta höjd för det i sin budget, samtidigt hjälper ju en högre inflation till att ¨amortera¨på ditt lån

Anonym
Anonym
2015-12-17 09:58

Hej,

En fråga:
Jag funderar på att handla högavkastande aktier (~ 6-7%) i min ISK finansierat med Nordnet Knockoutlån (0,99%). Jag har kikat på en mix av Atlas Copco, H&M, Fortum, Telia och HiQ.

Vilka risker bör jag tänka på?

Tack på förhand!

// Tompa Tärning

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-12-17 15:20

Den tar vi i podden framöver. till att börja med får du j en kursrisk i bolagen du investerar med. Tänker du belåna 100% får du en väldigt hög risk i portföljen. så det beror ju hur övrigt sparande ser ut

Anonym
Anonym
2015-12-17 12:56

#Risk i livet

2000kr per månad för barnförsäkringar på mina tre barn
är det värt det eller är det inte lika bra att lägga dessa pengar i barnens kapitalförsäkring
Då har dom pengarna oavsett vad som händer

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-12-17 15:16

Bra fråga! jag tar upp den på podden. Alltid knepigt kring försäkringar, olika villkor mm men jag återkommer

Anonym
Anonym
2015-12-21 13:50

Tjena Jocke!
Min ambition är att jag ska kunna leva på utdelningar om 15-20år. Jag sparar minst 10.000kr månaden och har sparat några år. Tanken är väl att flytta utomlands när jag får utdelningar runt 15-20000kr i snitt och jag undrar vad som är bäst mellan ISK och KF rent skattemässigt? Sen vill jag gärna höra om du har några mer bra tips? Tack för en bra podd!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-12-22 14:26

Hej David!

Härlig målsättning! Jag tar med frågan, som dessutom är väldigt intressant för flera, och ser vad Jocke har att säga om det!

God Jul!
//Eva

Anonym
Anonym
2015-12-22 01:07

Hej och tack för er fina podd.
Nu tog ni upp fråga om ISK eller kapitalförsäkring igen men dessa saker tycker jag ni bord trycka extra på
1. I en Kapitalförsäkring äger man ju inte aktien och missar möjligheten att gå på bolagsstämma eller ta del av vissa aktieägarförmåner (tex rabatt skistar)
2. I en ISK har man oftast inte möjlighet att delta i IPO.
3. I nätbankerna är ISK och Kapitalförsäkringarna väldigt lika men storbankernas kapitalförsäkringar är oftast en dyrare produkt.
Dessa skillnader ser jag som nämnvärda.
God Jul

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-12-22 14:25

Hej Olof,

Tack för feedback, gillar att du pushar oss att bli lite tydligare.

Det finns givetvis skillnader mellan produkterna, därför är det bra att titta på vad man som investerare har för behov. Det är korrekt att du i Kapitalförsäkring inte är äger aktien och inte kan gå på bolagsstämmor tex.

En av anledningarna till att det talas mer ISK än Kapitalförsäkring är delvis med anledning av att Kaptialförsäkringen, precis som du skriver, hos många andra aktörer är avgiftsbelagd och då är ISK ett bättre alternativ.

Vi får kanske skillnaderna ytterligare i kommande avsnitt.

God Jul!
//Eva

Anonym
Anonym
2015-12-22 03:19

Tack för en bra pod! Jag har 3 frågor som jag tror skulle vara intressanta att ta upp i podden. 1: jag har tråkiga swebank fonder i en vanlig fonddepå som mina föräldrar har sparat till mig för framtida lägenhets inköp, min fråga: bör jag sälja fonderna för att flytta in pengarna på min ISK för att kunna göra andra investeringar om jag planerar att använda pengarna inom 2-4 år? Skattemässigt lönsamt? 2: Telia. Köpte för ca 1 år sen på runt 50kr, utveckligen har ju inte varit särskilt rolig. Bör man ta förlusten för att kunna göra andra investeringar… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-12-22 14:20

Hej Eric,

Tack för feedback! Vi samlar upp frågorna till kommande avsnitt och ser om vi kan ge några kloka kommentarer.

God Jul!
//Eva