Italien fortsätter att spöka – JP Morgan nedgraderar sin syn på europeiska aktier

En ny italiensk regering kunde i början av juni slutligen presenteras efter tre månaders dödläge. Samtidigt menar flera bedömare att detta inte är slutet på den politiska turbulensen och att Italien kan vara en fortsatt orsak till skakiga finansmarknader framöver. I spåren av händelseutvecklingen har investmentbanken JP Morgan nedgraderat sin syn på europeiska aktier från övervikt till neutral.

Regeringen, som är en koalition mellan antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega, röstades igenom av deputeradekammaren under onsdagen. Därmed kunde hotet om nyval, som accentuerades när president Sergio Mattarella vägrat acceptera nomineringen av euroskeptikern Paolo Savona till finansminister, slutligen avvärjas.

Turbulensen har under våren tyngt globala finansmarknader och euroområdets valuta, samtidigt som räntorna på italienska statsobligationer skjutit i höjden.

Euron reagerade således positivt på förra veckans nyhet att den politiskt relativt oerfarne premiärministern  lyckats bilda regering. Samtidigt riskerar premiärministerns reformförslag, om de blir verklighet, öka landets budgetunderskott och få statsskulden att stiga ytterligare.

Swedbank konstaterade i en analys att italienska statsobligationsräntorna backade efter att den nya regeringen svurits in, men att “konfrontation med EU, återkallandet av tidigare reformer och en ökning av budgetunderskottet återigen kan utlösa oro och volatilitet”.

Conte har bland annat har utlovat både skattelättnader och ökade offentliga utgifter och enligt Carlo Cottarelli, före detta chef på Internationella valutafonden och tidigare påtänkt italiensk premiärminister, kommer reformerna att kosta så mycket som 126 miljarder euro det första året. Italien står redan i dag för 23,4 procent av hela eurozonens statsskuld men endast 15,4 procent av regionens BNP.

Vidare har investmentbanken JP Morgan i spåren av den politiska turbulensen nedgraderat sin syn på europeiska aktier från övervikt till neutral.

“Den svagare euron hjälper euroområdet, men globala investerarflöden kommer sannolikt stå vid sidlinjen då Italien fortsatt kommer vara ett bakomliggande problem eftersom den nya populistiska regeringen är ganska konfrontativ”, skrev JP Morgan i en kommentar under veckan.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer