Hoppa till huvudinnehållet

Japanska JICA startar upp projekt med mål att öka transparensen och regelefterlevnaden på vietnamesiska aktiemarknaden

I början av månaden signerade Vietnams motsvarighet till Finansinspektionen, SSC, och japanska Japan International Cooperation Agency, JICA ett underlag för ett nytt samarbetsprojekt.

Det är inte första gången JICA samarbetar med SSC, State Securities Commission. Senaste 20 åren har JICA hjälp Vietnam att utveckla sina två aktiemarknader och finansmarknad i stort. Den här gången har parterna valt att fokusera på att förbereda Vietnam för en uppgradering och möta kraven som ställs för att klassas som en tillväxtmarknad från att idag klassas som en frontiermarknad. Projektet kom att heta Capacity Building to Improve Fairness and Transparency of Vietnamese Equity Market och är tänkt att just som namnet antyder att skapa bättre regelefterlevnad och transparens.

På bloggen har jag skrivit tidigare om de utmaningar som kvarstår för vietnams aktiemarknader för att kunna komma in i finrummet. Två av dessa kvarstående punkter är att utländska investerare måste få samma information och förutsättningar att kunna värdera bolagen. Informationsövertag är givetvis ett svårt problem i länder där engelska inte är ett prioriterat skriftspråk, väldigt få börsbolag översätter sina årsredovisningar och pressmeddelanden till engelska trots att de har en ansenlig mängd utländska investerare i boken. Samtidigt har många börjat jobba på detta då senast år 2020, det gyllene året, ska alla börsbolag tillämpa IFRS och kommunicera även på engelska.

JICA kommer att initiera en rad åtgärder inom ramverken kring regleringen av informationsgivning, se över riktlinjer både till börsmedlemmar och börserna. Dessutom ska JICA jobbar med att öka investerarskyddet i Vietnam, marknadsövervakningen, hanteringen av börsnoteringar och emittenter.

Projektet kommer att starta i början av 2019 och är tänkt att pågå under kommande tre år.

Vill ni läsa mer om Vietnam och orkar inte vänta på nästa inlägg som jag skriver så kan ni besöka min blogg Frontiervietnam.com där ni kan signa upp er på mina veckovisa nyhetsbrev  som släpps på söndagar eller läsa sporadiskt ur arkivet! /Fredrik, Frontier Vietnam

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer