Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Jag investerar i trygghet och livskvalitet

Just nu pratar vi mycket om hur man kan investera i sig själv. För det kan man ju göra på precis lika många sätt som det finns individer, eller hur? För egen del tycker jag att det är inspirerande och fascinerande att höra hur andra tänker. Hur andra gör.

För mig handlar det om att skapa förutsättningar att leva det liv jag vill. Att känna trygghet, frihet och att ibland kunna ge mig själv det där lilla extra. En guldkant på tillvaron.

Mer konkret ser jag sparande och investeringar som olika pengapåsar, där jag sparar med olika tidshorisont. På kort sikt handlar det om att skapa trygghet för mig och familjen, om något oförutsett skulle hända. Att vi har så att vi klarar oss, om livet inte skulle bli som vi tänkt. Det här kan man förstås göra på olika sätt, genom att bygga en buffert eller teckna försäkringar. De flesta av oss har nog en kombination.

I den här pengapåsen, min buffert, ligger också det kapital jag kan behöva använda på lite kortare sikt. Till renoveringar, inköp av möbler eller inredning. Den här delen är likvider.

Nästa pengapåse kallar jag målsparande. Målen varierar, men det handlar nästan alltid om att förverkliga drömmar, med min man och mina barn. Vi skapar målbilder och sparar för att de ska kunna bli verklighet. Målsparar gör jag både månadsvis och genom engångsinvesteringar. Jag använder investeringssparkonto och köper både fonder och aktier. Och jag tänker alltid – alltid – portfölj. Även om jag inte är så aktiv tar jag ansvar genom att upprätthålla en hög och god riskspridning.

Den tredje pengapåsen är det jag sparar på lång sikt, mitt pensionssparande. Här har jag hög risk och en mer långsiktig portföljallokering som jag inte ändrar särskilt ofta.

Det är så här jag har lagt upp det. Så här jag tänker när det kommer till att investera i mig själv. Att skapa en struktur som funkar och ger mig trygghet, och som – inte minst – blir av.

Hur gör du? Dela gärna med dig.

/Sara Silver Örman, chef Nordnet Private Banking

Inspirerad av Sara?

Kom igång med ditt sparande direkt

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-10-03 10:45

Och vad är “hög risk” för dig? Inte bara fonder? Eller inte bara räntefonder?