Hoppa till huvudinnehållet

”Jag hade en dröm att kunna leva på trading, det kan jag nu”

För att inspirera våra nuvarande och potentiella Sharevilleanvändare har jag letat upp en betatestare och kund som har lyckats väldigt väl med sin Sharevilleportfölj för att få ta del av hans bästa tips! Vår användare som helst vill förbli anonym går under alias ”tyBaxter” på Shareville och har onekligen haft en otrolig utveckling, hans portfölj ligger just nu på 130 procent värdeökning under tre månader och han har 335 följare.

Så, tyBaxter, förutom att du är Nordnetkund och Shareville-superstar, vem är du?
-Jag är en 25-årig heltidstrader från Göteborg, ännu anonym.

Hur och när upptäckte du Shareville?
-Jag testade gamla* Shareville ganska direkt när det lanserades efter att ha läst en artikel på nätet. Men jag fastnade inte riktigt och slutade kort därpå. När det kom fram att Nordnet köpt in sig i Shareville väcktes mitt intresse på nytt då riktiga portföljer skulle göra det mer intressant och många av de problem som fanns med fiktiva portföljer försvinner.

Vad tycker du om Shareville och hur använder du det?
-Shareville har en stor potential som kommer visa sig i takt med att användarantalet stiger och aktiviteten ökar. Tack vare att det är riktiga portföljer bakom användarna rensas mycket av det oseriösa snack som ofta kan upplevas på andra forum bort – vilket uppskattas. På Shareville har jag valt att göra en portfölj publik, men den motsvarar en relativt liten del av min handel. Hur jag agerar i den är långt ifrån representativt för min övriga handel vad gäller riskhantering då jag ofta går all-in i min Sharevilleportfölj. De affärer jag gör kommenterar jag så gott det går och även om kommentarerna ibland saknar vettig substans tror jag att de uppskattas. För övrigt försöker jag bidra till diskussioner där jag tror mig ha något att säga.

Hur började ditt intresse för sparande och investeringar?
-Det tog fart på riktigt under mitt första år på Handelshögskolan i Göteborg. Då sålde jag av innehavet i en fond och började själv placera på aktiemarknaden. I början gjorde jag köp på lite längre sikt, men med tiden blev affärerna mer kortsiktiga. Efter ett tag övergav jag långsiktigheten helt och satsade enbart på trading. Efter två förlustår på börsen lönade det sig!

Du har en aktiv portfölj som bevisligen går bra, vad har du för tips till andra som också vill lyckas med sina investeringar?
-Om man kan kalla det jag sysslar med för investeringar är kanske lite tveksamt med tanke på min kortsiktighet. Däremot är det bäst att se upp för aktier som diskuteras flitigt på olika aktieforum, de tenderar att bjuda på stora kursfall förr eller senare som lämnar många tårögda. För den som vill ge trading en chans är det viktigt att komma ihåg att det är en lång startsträcka som troligtvis blir kostsam innan din strategi blir lönsam och definierad. Jag tror mycket på att leta efter begränsad nedsida istället för stor uppsida. På så sätt har jag kunnat hålla risken låg.

Har du något särskilt mål eller framtidsdröm med dina investeringar?
-Nej, det är tråkigt att behöva bli besviken. Tidigare var det en dröm att kunna leva på trading, och det kan jag nu!

Slutligen, hur skulle du vilja produktutveckla Shareville? Saknar du några funktioner?
-En stor förändring jag hade infört är någon form av ekonomiskt incitament för användarna. Delvis för att locka fler användare till Shareville, men även för att ge duktiga placerare en möjlighet att slå mynt av sin kunskap och på så sätt få ett erkännande för sin skicklighet. Mindre förändringar som behövs är möjligheten att bifoga bilder till kommentarer, gärna med synliga miniatyrer. Fler stjärnor än nuvarande tre i portföljratingen hade varit en bonus och kanske ett ratingsystem som tar hänsyn till portföljens aktivitetsnivå.

Tack tyBaxter för pratstunden! Om du vill du göra som tyBaxter och betatesta Shareville före alla andra, Signa upp dig!

*gamla Shareville = Innan integrationen med Nordnet 2014 fanns Shareville bara med fiktiva pengar, numera är det enbart verkliga Nordnet-depåer med riktiga pengar.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-09-05 13:54

Intressant och trevlig intervju!
Apropå tyBaxters sista svar så kanske de xx främsta Shareville-portfölj-ägarna skulle kunna få lägre courtage vid handel i sina Sharevilleportföljer? Det borde vara en möjlig och intressant ekonomisk incitamentmodell.

Alternativt köra tävlingar i format som liknar Börs-SM fast med Shareville-portföljer. Under förutsättning att det fungerar rent tekniskt att mäta utvecklingen i Shareville-portföljerna under en tidsbestämd period.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-09 11:48

Tack för bra idéer! De tål absolut att tänkas på. Tävlingar skulle fungera bra att kunna genomföra rent tekniskt, det har vi gjort tidigare. Då gav vi också möjlighet till Högskolor, föreningar, arbetsplatser etc att starta egna tävlingar där man själv bestämmer villkor och tidsperiod. Att justera courtage kräver mer arbete men vi tar till oss det!