Hoppa till huvudinnehållet

Investmentföretag eller Investmentbolag?

Nu kommer vi nörda ner oss i Investmentbolag, eller borde jag säga Investmentföretag?

Först, heter det Investmentbolag eller Investmentföretag? Det formella namnet som skatteverket använder är Investmentföretag, men i folkmun brukar man säga Investmentbolag vilket har fått fotfäste. (Ej att förväxla med Riskkapitalbolag, detta är snarlikt men inte det vi pratar om i detta inlägg)

Vad definierar ett Investmentföretag?

Definition enligt Skatteverket, ett företag som:
1. Förvaltar värdepapper/liknande tillgångar uteslutande, eller så gott som uteslutande.

2. Ska skapa riskspridning genom att fördela aktiekapitalet över flera tillgångar.

3. Har ett stort antal fysiska personer som delägare.

Mer om punkt 1

Uppgiften är alltså att förvalta kapitlet genom ägande i företag, detta kan vara såväl onoterat som noterade aktier på en marknadsplats.
Det finns dock begränsningar i hur ofta ett investmentbolag får omplacera, om man gör får många affärer så kan man bli av med statusen som investmentföretag. Företaget Bure förlorade just den statusen under tidigt 2000-tal för att de gjorde för många affärer 1998, numera har man åter fått denna status. Lite längre ner sen ska vi kolla på varför man vill behålla den statusen, då det ger vissa skattemässiga fördelar.
Någon gräns för antal omplaceringar har man inte definierat, utan kravet är att man ska bedriva förvaltande verksamhet. Vilket kan tolkas som äga för att aktivt bli en del av företaget snarare än att spekulera i rena prisrörelse av aktier.

Det är tillåtet att äga derivat instrument i Investmentföretagets portfölj, primära uppgiften ska vara för att skydda tillgångar. Vanligaste är att man vill ta olika options positioner för att hålla sig till avkastningsmålen som är uppsatta. Så länge det är derivat på de innehaven som man har i portföljen så är det ok, men inga spekulationsaffärer.

Mer om punkt 2

Det ges ingen exakt definition av minimum antal företag som måste ingå i portföljen för att anses som väl riskspridd. Det finns dock ett rättsfall där domstolen ansåg det  inte vara tillräcklig riskspridning när 65–70 procent av värdepappersinnehavet avsåg aktier i 3 olika företag. Jag kan själv hålla med om att 3 innehav är lite väl få och kollar man på våra svenska investmentföretag så är det vanligen mellan 10-20 innehav

Mer om punkt 3

Vart går gränsen vid antal fysiska delägare? Det finns ett rättsfall där domstol har har ansett det varit tillräckligt antal delägare med ett 80-tal ägare med lika stora delar i företaget. Väldigt sällan är det så få delägare även bland de mindre investmentföretagen i Sverige, kollar vi på Investor som är det största så hade man 31 dec 2015 antal delägare: 155 629 st

Hur beskattas ett Investmentföretag?

Huvudregeln är att man inte betalar någon reavinstskatt och inte heller kan göra förlustavdrag på delägarrätter (Aktier, optioner m.m), utan man betalar en schablonskatt på 1,5% på värdet av portföljen vid ingången av året. Likt upplägget för ett Investeringssparkonto (ISK) för oss privatsparare, fast de har inte kvartalsavstämningar som på ett ISK utan man kollar bara ingången av året.
Utdelningar som företaget får in från sin portfölj är skattepliktig, men denna kan dras av genom att i sin tur skicka vidare utdelning till oss sparare som äger Investmentföretaget, vilket gör att man slipper dubbelbeskattning (först beskattas Investmentföretaget & sen beskattas du/jag som delägare när vi får utdelning). Samma gäller för utdelning av aktier istället för vanlig kontantutdelning.
Har Investmentföretaget återköpt egna aktier så kommer dessa inte med i beskattningen.

Detta är extra intressant för dig som letar utdelningsbolag att stoppa i din pengamaskin, då Investmentföretag faktiskt har incitament att ge dig som delägare en utdelning då det sänker deras bolagsskatt. Det är inte ovanligt att företagets utdelningspolicy styrs av just denna faktor.

Öresunds utdelningspolicy:“Öresunds utdelningspolicy innebär att Öresund till sina aktieägare delar ut minst så mycket att företaget inte behöver betala någon bolagsskatt.”

Det riktigt fina uppstår när du äger Investmentföretag på ett ISK, då utdelning är 100% skattefri om man plockar ut pengarna innan nästa kvartalsavstämning. Nu ska man ju inte göra detta, utdelningen ska ju fortsätta jobba åt dig genom att återinvestera & köpa fler aktier. Så bygger du ränta-på-ränta, världens 8:e underverk, vilket jag ska visa effekten av i nästa inlägg!

Del 1 & Del 3 i denna utbildningsserie:

1. Vad är ett investmentbolag? 
3. Resultatet en bra bit över börsen!

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-05-11 17:47

Nej, Investmentbolag och Investmentsföretag är helt olika bolagskonstruktioner. Lä på IFRS!

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm