Investmentbolag lockar

En svag avslutning på månaden gav nedgång på Stockholmbörsen under maj månad. Nordnets kunder inom Private Banking lockades av investmentbolag och sålde Swedbank, HM och verkstadsbolag.

Maj blev en månad med blandad utveckling på Stockholmsbörsen. Månaden inleddes starkt med en bred uppgång som höll i sig mer än halva månaden. Som mest var OMXS30-index upp fyra procent, men det bar snabbt utför mot slutet av månaden och hela uppgången försvann. OMXS30-index slutade månaden på minus en dryg procent och föll därmed tillbaka ned under nollstrecket för året.

En bidragande faktor till nedgången mot slutet av månaden var den uppblossande politiska krisen i Italien. Det tryckte ned globala aktier på bred front med särskild press på banksektorn. Handelspolitiska orosmoln med osäkerhet kring handelsavtal och tullar bidrog också till minskad riskvilja och aptit på aktier.

Nordnets kunder inom Private Banking har under maj månad lockats av investmentbolag och har bland annat sålt av i välkända verkstadsbolag.

Investmentbolag i topp

Investmentbolag lockade Nordnets kunder under maj månad. Av de tio mest nettoköpta aktierna under månaden var fyra investmentbolag. Latour var det investmentbolag som lockade mest och aktien var mest nettoköpta aktie överlag under månaden. Bidragande till det stora intresset var sannolikt en artikel i DI i slutet av månaden som rekommenderade köp av aktien.

Latour är ett investmentbolag med en rad kvalitetsbolag i portföljen. Till de största innehaven hör exempelvis Assa Abloy, Securitas, Tomra och Fagerhult. Aktien har fallit tillbaka sedan toppnivåerna i slutet av förra året och står drygt 20 procent under toppkurserna. Under förra året handlades aktien generellt sett över sitt substansvärde, alltså med en så kallad premie. I och med kursnedgången har denna premie försvunnit och aktien handlas numera till en liten rabatt i förhållande till substansvärdet.

Hopp om framtiden i NCC

Byggbolaget NCC tog andraplatsen bland de mest nettoköpta aktierna. NCC har haft det tungt på börsen det senaste året. Lönsamheten i verksamheten har fallit och den senaste delårsrapporten gjorde bolaget en rörelseförslut på 364 miljoner. Nu står bolaget inför en ny fas med en ny VD, Tomas Carlsson, som tillträdde under maj månad. Han har inlett en översyn av verksamheten med fokus på att lyfta lönsamheten. Carlsson köpte dessutom aktier i bolaget för över två miljoner under månaden.

En artikel i DI gav NCC rekommendationen köp i slutet av månaden. DI hänvisar till hög direktavkastning, stark balansräkning och stor förbättringspotential som argument för rekommendationen. Tidningen tror också att VD-bytet kan ge bolaget en nytändning. Aktien slutade månaden marginellt på plus.

Kursras i Oriflame lockar

Kosmetikabolaget Oriflame tillhörde de mest nettoköpta aktierna under maj trots en katastrofal kursutveckling under månaden. Aktien rasade nästan 30 procent i spåren av bolagets rapport för första kvartalet. Rapporten var klart sämre än väntat och hamnade under analytikernas förväntningar såväl avseende resultat som omsättning. Bolaget hade en negativ försäljningsutveckling under kvartalet och omsättningen minskade med två procent i lokal valuta. Resultatet på 30,6 mijoner euro var åtta procent sämre än förväntade 33,3 miljoner. Nordnets kunder passade på att plocka upp aktien på denna kraftiga reaktion. De är i gott sällskap då en av grundarna och huvudägarna, Robert af Jochnick, köpt aktien för över 30 miljoner under månaden.

 Swedbank mest såld

Banksektorn hade en svag månad under maj. Sektorn pressades globalt av tilltagande oro för situationen i Italien och eventuella effekter på banksystemet. Bland de svenska bankerna var det dock bara en aktie som finns med i handelsstatistiken. Swedbank var ensam bland de mest nettosålda aktierna och dessutom högst upp på listan. Bidragande till säljtrycket i Swedbank var sannolikt en säljrekommendation i tidningen Affärsvärlden. Tidningen konstaterar att Swedbank har klarat sig förhållandevis bra i den allmänna bostadsfrossan, vilket ger ett bra läge att kliva av aktien. Nordnets kunder gjorde precis det och sålde aktien på bred front under maj.

HM backar trots insiderköp

Hennes & Mauritz hamnade högt bland de mest nettosålda aktierna. Aktien föll tillbaka drygt elva procent under maj och den återhämtning som inleddes i slutet av mars bröts därmed. Stefan Persson, styrelseordförande och huvudägare i bolaget, fortsatte med sina stora aktieköp och köpte i flera omgångar aktier för miljardbelopp. Det imponerade dock inte på Nordnets kunder inom Private Banking, som sålda av aktien.

I övrigt befolkades säljlistan av många verkstads- och industribolag. Autoliv var mest sålda aktie i denna grupp. Autoliv går som tåget på börsen och noterade nya historiska kursrekord under maj. Bolaget hade kapitalmarknadsdag mot slutet av månaden där de finansiella målen upprepades. Bolaget ska 2020 nå en försäljning på över 10 miljarder dollar med en rörelsemarginal på 13 procent. Aktien steg med nästan tio procent under maj och Nordnets kunder passade på att ta hem lite vinster.

/Roger Jansson

Handelsstatistik Private Banking maj

  Mest nettoköpta Kursutv 1 mån, % Kursutv i år, %   Mest nettosålda Kursutv 1 mån, % Kursutv i år, %
1 Latour B +5,5 -3,7 1 Swedbank +0,3 -5,6
2 NCC B +2,4 +3,2 2 Hennes & Mauritz B -8,3 -21,4
3 Resurs Holding +1,3 -3,7 3 Autoliv +8,5 +26,4
4 Oriflame Holding -24,3 -8,1 4 Volvo B +0,6 -0,1
5 Clas Ohlson B -15,7 -31,4 5 Skanska B -3,0 -4,4
6 Intrum Justitia -6,3 -29,9 6 G5 Entertainment +53,0 +80,2
7 Ratos B -3,8 -15,5 7 Trelleborg B -4,1 +4,8
8 Kinnevik -0,3 +11,0 8 Sandvik +1,7 +6,8
9 Investor A -2,0 +0,2 9 Nobia +9,0 +5,0
10 Kindred Group +5,0 +1,2 10 Bilia A +3,9 -8,0
Private Banking-bloggen
Private Banking
Private Banking-bloggen

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer