Hoppa till huvudinnehållet

Investeringarna som gynnas av lägre ränta

Ikväll sänker Federal Reserve räntan enligt i princip alla bedömare. Det är i teorin goda nyheter för aktier, obligationer men också guld och tillväxtmarknader.

För mindre än ett år sedan såg världen ut att gå in i ett penningpolitiskt skifte, mot högre räntor. Det gjorde att riskerna i räntebärande sparformer ökade, som exempelvis i långa räntefonder. Värdet på obligationerna i en lång räntefond faller när räntorna stiger. På samma sätt innebär sjunkande räntor stigande obligationspriser. Hur stor denna effekt är kan man räkna på via fondens duration. Ju längre löptid en obligation har, desto räntekänsligare är den. Om marknadsräntan sjunker med 1 procenenhet ger det en positiv effekt på priset på obligationen som motsvarar obligationens löptid. Säg att löptiden är fem år, så innebär det att en femårig obligation stiger med cirka 5 procent om marknadsräntan faller med 1 procent.

Å andra sidan- hur mycket kan räntorna sjunka? Under exempelvis finanskrisen gav räntefonder fin avkastning eftersom marknadsräntorna då snabbt sjönk, men det var från högre nivåer. Det är annorlunda nu, när utgångsläget är från betydligt lägre nivåer. Ändå kan vi trots allt avskriva de risker som döljer sig i långa räntefonder i ränteuppgång.

Marknaden kan ha gått händelserna i förväg

Som du som läser redan vet gynnas börsen allt annat lika av låga räntor. Det har vi sett under våren, när börsen har gått starkt trots handelskrig och sämre konjunktur. Knäckfrågan är därför hur mycket av denna räntesänkning som redan är inprisad i kurserna. Marknaden räknar med tre räntesänkningar i år, och det finns en risk att man här gått händelserna i förväg. Samtidigt fortsätter handelskriget med oförminskad styrka. När Trump vet att han har Fed i ryggen ökar knappast hans incitament att lösa konflikten. Nu vet han att ekonomin kommer snurra på bra – tack vare låga räntor – i lagom tid till presidentvalet. Jag tror därför att risken är hög på börsen för negativa överraskningar, exempelvis politiska sådana, eftersom vi i mångt och mycket kan ha den positiva börseffekten av räntesänkningen bakom oss.

Visst gynnas verkstads- och exportbolagen av låga räntor, eftersom det nu också har gett en svag krona. Det pågår dock en diskussion om hur bra det är med denna syntetiska boost, som kanske senarelägger nödvändiga effektiviseringar exempelvis.

Fastighetsbolag och preferensaktier

Fastighetsbolagen är förstås en annan sektor som länge har gynnats av ett lågt ränteläge, och de kommer nu att fortsätta att kunna låna till låga marknadsräntor. Generellt gynnas förstås börsbolag med hög belåning av låga räntor. Flera fastighetsbolag ger ut preferensaktier, och dessa gynnas också eftersom de prissätts utifrån både kreditrisk och ränteläge. De blir, med sin höga direktavkastning, fortsatt attraktiva hos investerare.

Man kan, ur ett allokeringsperspektiv, också tänka vilka geografiska marknader som gynnas av lägre ränta. Många tillväxtmarknader med stora lån i dollar fick det svettigt när dollarn steg som en följd av högre räntor. Med lägre räntor lättar trycket.

Lägre alternativkostnad för guldet

Alternativa investeringar som guld och olja har historiskt visat sig gå bra efter att Fed har påbörjat sin räntesänkningscykel. Enligt en analys som Söderberg & Partners gjort har guld och olja i snitt stigit 8 respektive 24 procent under det år som följt efter att Fed gått in i en ny räntesänkningsperiod. Oljan har dock redan stigit till höga nivåer, med ”god” hjälp av spänningarna i Hormuzsundet.

En annan typ av investering som kan gynnas av lägre räntor är guldet, eftersom alternativkostnaden för att investera i guld istället för i räntebärande blir lägre. Guld ger ju varken ränta eller utdelning. Å andra sidan är guld en trygg hamn i oroliga tider – och där är vi ändå inte riktigt än. Fed sänker ju räntan i förberedande syfte.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer