Hoppa till huvudinnehållet

Investeraren dgi-N lyfter skrot och samlar utdelningar

Investeraren dgi-N är en av Sharevilles mest populära finländska användare: Mannen bakom portföljen har i dagsläget fler än 1800 följare. Läs mer om hur han använder Shareville i sin beslutsfattning och varför han investerar i utdelningsaktier.

Översättningar på Shareville

Denna intervjun är översatt från ett inlägg på Nordnets finska blogg. På Shareville kan du översätta alla inlägg som skrivs på ett annat språk. Funktionen möjliggör att du kan följa investerare från hela Norden, oavsett vilket språk de skriver på. I inloggat läge hittar du knappen under varje kommentar:

Berätta om dig själv!

Jag är en trettioårig man som bor i Helsingfors-regionen, vars hobbies inkluderar placeringar, jogging och att gymma. Jag lever sparsamt och försöker placera all extra inkomst från lönen. Mitt mål med investeringarna är att bli ekonomiskt oberoende och i framtiden kunna leva på inkomsten från utdelningar.

Mitt mål med investeringarna är att bli ekonomiskt oberoende och i framtiden kunna leva på inkomsten från utdelningar.

viktliftning utdelningar

Hur kom du igång med att investera?

Min pappa uppmuntrade mig från att jag fyllde 15 att spara veckopengar i fonder och vissa aktier. Detta var starten på mitt intresse för placeringar, och under studietiden, efter att ha läst några investeringsböcker, lät idén om att låta pengarna jobba för mig otroligt lockande!

Hur gör du när du väljer aktier?

I regel investerar jag efter en teori som kallas “Product Growth Investing”, det vill säga en strategi som baseras på utdelningstillväxt. Jag investerar i stabila företag som ständigt har ökat sina vinster och utdelningar år efter år. Ibland avviker jag från strategin och gör investeringar baserat på ett företags nuvarande värdering, även om företaget inte har en lång historia med tillväxt. På senare tid har jag handlat mer av dessa i stället för renodlade utdelningsaktier, mest för att jag tycker att utdelningsaktier är övervärderade för tillfället.

Jag läser också många investeringsbloggar och searchalpha.com, som jag hämtar mycket information ifrån när jag ska göra en investering.

Största innehaven i dgi-N’s portfölj:

Hur använder du Shareville?

Jag använder Shareville för att läsa andra investerares idéer. Innan jag fattar ett investeringsbeslut vill jag höra kommentarer för och emot mitt investeringsbeslut. Användare på Shareville har ofta örat mot rälsen och koll på det senaste i bolagen. Det gör också att man kan hitta intressanta köp eller sälj-tillfällen.

Din portfölj har utvecklats bra. Vad skulle du ge för tips till nyblivna investerare?

Jag skulle vilja ge rådet till den som är intresserad av att komma igång att skapa en investeringsplan där fokus ligger på ett långsiktigt tänk. Ännu viktigare är att du följer planen och håller dig uppdaterad. För de som inte vill vara aktiva skulle jag rekommendera en passiv placering i fonder med låg avgift eller gratis indexfonder.

Om intresset hålls uppe, föreslår jag att börja titta på enskilda aktier. Jag rekommenderar dock starkt att man bygger en riskspridd portfölj så att ett enda misslyckat val inte förstör hela portföljen.

Jag tror för min egen portfölj att att tur har spelat en stor roll i att min portfölj har slagit Helsingforsbörsens index (OMXH25). Jag har dock inget emot att turen fortsätter 🙂

Portföljens utveckling:

Är du inte medlem på Shareville? Bli kund kostnadsfritt.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer