Hoppa till huvudinnehållet

Investera i Palladium

Guld, silver, platina och… Palladium. Investeringar i de två förstnämnda ädelmetallerna är relativt vanligt hos våra sparare. Investeringar i platina och palladium är dock mer sällsynt. Men efter den stora prisuppgången i år är det allt fler som fått upp ögonen för palladium.

Vad är då palladium? Vad används det till och varför rusar priset på tillgången? Det ska vi titta närmare på i detta inlägg.

Palladium – Under 2019 har det blivit dyrare än guld

Palladium är den dyraste av de fyra ädelmetallerna. Priset steg medd över 50 procent under 2019, och det har ökat med över 200 procent under de senaste tre åren. Den som investerat svenska kronor till palladium kan såklart också räkna in en rejäl dollarförstärkning som krydda på moset under denna period.

Vad är Palladium?

Palladium är ett metalliskt grundämne som tillhör gruppen lätta platinametaller. Det upptäcktes 1803 av William Hyde Wollaston och uppkallades efter den 1802 upptäckta asteroiden Pallas. Palladium räknas kemiskt som en ädelmetall. Den är en silvervit och smidbar metall. (Wikipedia)

Cirka 80 procent av allt palladium hamnar i katalysatorer för bilar, där det förvandlar giftiga föroreningar till mindre skadlig koldioxid och vattenånga.

Metallen används också inom elektronik, tandvård och smycken. Främst bryts den i Ryssland och Sydafrika och utvinns mestadels som en biprodukt från verksamheter som är inriktade på andra metaller, som platina och nickel.

Varför rusar priset?

Utbudet av palladium har inte ökat i samma takt som den stigande efterfrågan. Särskilt Kinas hårdare regleringar för att minska de stora utsläppen har gjort att kinesiska biltillverkare tvingas öka användningen av ädelmetaller i tillverkningen.

Även i Europa har användningen av Palladium ökat, framförallt i spåren av de uppdagade skandalerna kring fusket vid utsläppstester för Dieselbilar. Dessa bilar använder mestadels platina i reningsprocessen. Men bensinbilar, som de europeiska konsumenterna i allt större utsträckning nu efterfrågar, använder Palladium i mycket större usträckning.

Bilstölder ökar på grund av värdeökningen

En annan tråkig bieffekt av den stora prisuppgången på Palladium är att den blir mer attraktiv för biltjuvar. Även äldre bilar har nu något som är av stort värde för tjuvarna, som nu också ser katalysatorn som ett hett villebråd.

Varför är utbudet så litet?

Palladiums status som en biprodukt vid utvinning av platina och nickel gör att utbudet ofta sackar efter jämfört med efterfrågan. Faktum är att utvinningen av palladium väntas vara mindre än efterfrågan för åttonde året i följd 2019. Detta har såklart hjälpt till att driva metallen till ständiga ”all time highs”. I december 2018 gick priset på Palladium om guldet för första gången sedan början av 2000-talet.

Hur kommer elbilar in i bilden?

Elbilar förbränner inte bränsle och behöver inte avgasrör och katalysator. Därför används inte Palladium i elbilar. Men, de flesta analytiker är ense om att elektrifieringen av världens bilpark ligger många år in i framtiden. Och till dess kommer Palladium sannolikt vara en nyckelkomponent för att göra bilar miljövänligare, bland annat i hybridbilar.

Investeringar i Palladium

Vilka möjligheter finns det då att investera i palladium? Här är några av de vanligaste valen bland våra sparare.

TillgångInstrumentKursutveckling 3 årHandla
Palladium One MiningAktie (Kanada)+21%Handla
BULL & BEAR PalladiumCertifikat (ETP)Handla
Wisdom Tree Physical PalladiumETF+240%Handla

Få bredare exponering mot råvavor och ädelmetaller

Du som vill få en bredare exponering mot aktier, räntor, fastigheter och många andra råvaror och metaller än palladium kan exemepelvis köpa Nordnet Smarta Portföljer.

Investerar du i ädelmetaller eller råvaror?

Investar du i ädelmetaller eller råvaror? Dela gärna med dig av dina tankar nedan.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer