Hoppa till huvudinnehållet

Investera i det du förstår

Vilken är den perfekta aktiestrategin? Hur ser en vinnande fond ut? Allt detta är sekundärt, du har en viktigare sak att ta tag i först. Det ska vi prata om i detta inlägget.

Börja investera nu!

Frågeställningarna ovan är inte helt ovanliga. Jag hör ofta varianter när jag är ute och träffar nya investerare på börsen. Problemet med dessa frågeställningar är att svaret är ofta väldigt komplext. Eller, egentligen finns det inte ens ett svar. Jag tror aldrig att du kan hitta en optimal portfölj och de som varit vinnare tidigare är inte säkra vinnare imorgon.

Min poäng är: Börja investera och leta inte efter perfektion. Starta och ändra kurs längs med vägen. 

Investera i det du förstår

Börja med att se i din omgivning vilka bolag du stöter på. Förstår du hur dessa bolagen tjänar pengar har du en bra grogrund att bygga din analys utifrån. Använd dina intressen för att leta investeringar. Nyttja dina egna färdigheter när du plockar ihop dina aktier.

Vilka företag finns det som du själv är kund och använder? Det i sig betyder inte att du ska investera rakt av. Säkerställ också att det är fler än du som gillar företagets produkter eller tjänster. Om det är något som tycks säljas mycket så finns det en efterfrågan.

Nästa steg blir att kolla om företaget är lönsamt. Bara för att de säljer mycket, behöver det inte nödvändigtvis betyda att företaget gör en vinst. Ofta finns det en brytpunkt när försäljningen har nått en viss volym där man börjar göra en förtjänst. Kolla om det finns en vinst i företaget, det är bara en googling bort.

Bygg ditt lag

Se till att plocka in lite olika typer av företag i portföljen. Tänk att du bygger upp ditt lag, då behövs olika typer av spelare. Företag från olika branscher påverkas av olika faktorer. Genom att sprida dina risker så ger du portföljen en bättre möjlighet att klara sig igenom tuffare tider. På vår sida Aktiekurser kan du filtrera aktier inom olika sektorer på olika listor.

Ett annat bra ställe att börja på är Shareville Relax. Här kan du se de mest populära aktierna bland nordiska investerare på Shareville just nu.

Svårare än så är det inte att komma igång med aktier. Fortsätt leta kunskap och inspiration för att utöka dina färdigheter. Efter ett tag så kommer du att ha hittat det mest optimala sättet för dig att investera. Har du smarta tips som hjälpte dig komma över första tröskeln så dela gärna i kommentarsfältet nedan. 

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer