Investera globalt på ett enkelt sätt

Detta inlägg är marknadsföring.

Att investera i innovativa branscher och tillväxtmarknader kan vara lika lockande som avskräckande. Dels krävs det hög kunskap om marknaden och området för att hitta rätt i aktiedjungeln och därtill behöver man hålla sig uppdaterad för att kunna fatta rätt beslut löpande. Ett populärt sätt att ändå investera i spännande aktier utanför landets gränser är genom en globalfond. Vi har pratat med Björn Lind som är ansvarig förvaltare för AMF Aktiefond Global om att investera i det globala aktieutbudet.

Som fondsparare är avgift och risk viktigt att ta i beaktning, men bara för att det är under kontroll behöver inte investeringarna vara tråkiga. Att förvalta en globalfond kräver hög kunskap och medvetenhet. Politiska händelser och beslut kan påverka marknader fonden har innehav i. Björn Lind är ansvarig förvaltare av AMF Aktiefond Global och har mer än trettiofem års erfarenhet av finansmarknaden. Fonden har en koncentrerad portfölj med ca 100 innehav, den förvaltas aktivt och har avkastat 12 procent[1] i snitt per år de senaste tio åren. Den oberoende fondbedömaren Morningstar har gett fonden en rating på 4 av 5[2] och lika många hållbarhetsglober[3].

Det positiva med en globalfond är att vi kan skapa en blandning av de mest intressanta tillväxtmarknaderna och innovativa bolagen världen över, stora som små. Vi använder den samlade specialistkunskapen i teamet som ger bra koll på såväl geografiska områden som branscher vilket gör att vi kan vara snabbfotade och sprida riskerna, säger Björn Lind.

Mix av framåtlutade bolag utan att kompromissa med hållbarheten

Det finns en stor bredd i innehaven. En stor del investeras i den ständigt växande teknologibranschen, innehav finns i såväl Google, Sony och Intel. Men innovativa hälsobolag som arbetar med att skapa framtidens läkemedel finns också i fonden, Roche och Merck är två exempel som båda har produkter inom cancerområdet. Även det forskningsintensiva bioteknologiområdet täcks i fonden genom innehav i bolaget Amgen, berättar Björn.

  • Vi letar ofta efter investeringar som påverkas av samma drivkrafter. Exempelvis bolag som arbetar med digitalisering av verkstadsindustri. Schneider Electrics och Microsoft är båda företag som gör industrin mer effektiv och skapar bättre förutsättningar för högre lönsamhet på ett hållbart och långsiktigt sätt, säger Björn Lind.
  • Det är också viktigt att bedöma regioner och branscher utifrån deras respektive tillväxtförutsättningar. I Asien kan vi se att den växande medelklassen bidrar till såväl ökad konsumtion som en ökad turism exempelvis till Japan. Två bolag som gynnas av detta är bland annat Disney med sina nöjesparker och tågaktören East Japan Railway med sina hållbara transporter. Båda gynnas av att turistflödet till Japan ökar. Med en klok analys i grunden går det att fatta affärsmässiga investeringsbeslut som kombinerar avkastning och hållbar utveckling, säger Björn Lind.

Globalfonden med aktiv förvaltning och låg avgift

Höga avgifter på sparande kan urholka ditt sparkapital. AMF Aktiefond Global är en aktivt förvaltad fond med låg avgift och bland de billigaste i sin kategori[4]. Den som sparar i AMF Aktiefond Global får också en fond med ett aktivt hållbarhetsarbete. Vi tror att företag med en genomtänkt hållbarhetsstrategi har bättre förutsättningar att skapa en högre avkastning på lång sikt.

  • Sedan några år använder vi oss av ett hållbarhetsindex som väljer ut de 50 procent mest hållbara investeringarna, vilket är det index som fonden mäter sig emot. Vi tar också hjälp av externa analysbolag som är experter på just hållbarhet, säger Björn Lind.
  • Att investera globalt behöver alltså inte vara särskilt svårt eller dyrt. Genom fondens breda innehav från olika börser får spararna möjlighet till en stabilare avkastning. Vår aktiva förvaltning ger oss möjlighet att välja bolag som vi anser är rätt positionerade både ur ett portfölj- och ett hållbarhetsperspektiv, avslutar Björn Lind.

Populära fonder med bra hållbarhetsbetyg

AMF Fonder har tolv fonder som du kan välja för ditt vanliga fond­sparande, elva fonder för din premiepension och dessutom ett antal fonder för din tjänstepension. De har alla låga avgifter vilket gör att det blir mer pengar kvar till dig. AMFs fonder har också fina hållbarhetsbetyg som i genomsnitt är 4,2 av 5 [3], vilket vi är särskilt stolta över.

Riskinformation om fondsparande

Informationen ovan utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.


[1] Morningstar, avkastning 2009-10-01 – 2019-09-30, ej justerad för inflation

[2] Morningstar rating per 2019-09-30

[3] Morningstar hållbarhetsbetyg per 2019-08-31

[4] Morningstar kategori ”Global, mix bolag” 2019-09-30

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer