Hoppa till huvudinnehållet

Intervju med talangerna på Didner & Gerge

Veckans Affärer presenterar varje år sin lista över Sveriges Supertalanger och i år kommer två finansaktörer på plats 2 och 3. Jag fick tag på Adam Nyström (2) och Gustaf Setterblad (3) som jobbar på vår partner fondbolaget Didner & Gerge för att höra mer om dem, deras framgångar och om hur de hamnat på toppen av listan.

Didner & Gerge Fonder grundades i Uppsala 1994 och har vuxit snabbt. De är populära och återfinns ofta bland våra mest handlade fonder både Sverige och Finland. Vid årsskiftet tar Gustaf och Adam över fonden Didner & Gerge Aktiefond, som grundarna Henrik Didner och Adam Gerge själva förvaltat sedan de startade bolaget. De överlämnar då också ansvaret för Småbolagsfonden, som de drivit sedan starten och som gått upp 280 procent på fem år.

Min första fråga, hur blev ni egentligen fondförvaltare?

-En grundläggande faktor är att vi båda är väldigt aktieintresserade. Gustaf sökte sig till Didner & Gerge redan under studietiden eftersom han var imponerad de resultat som Didner & Gerge hade åstadkommit genom åren. Till en början bestod arbetsuppgifterna främst i att analysera bolag. Adam jobbade tidigare som aktieanalytiker på en av de större mäklarfirmorna där han främst följde några av de mindre svenska verkstadsbolagen.

Vilka är era typiska kunder?

-Det är framförallt privatpersoner som sparar hos oss via olika kanaler, som PPM, nätmäklare, direkt och via olika pensionsbolag.

Hur tror ni framtiden ser ut för fondförvaltning?

-Vi väljer de aktier vi tror har bäst potential att utvecklas bra på lite längre sikt, och vi tror att det ganska enkla förhållningssättet har goda förutsättningar att fortsätta fungera väl under lång tid framöver. Det är applicerbart även nu när vi går från att förvalta småbolagsfonden till aktiefonden.

Hur har ni gått tillväga att bygga upp en framgångsrik fond från grunden?

-Grundarna Adam Gerge och Henrik Didner träffades när de båda undervisade på Uppsala Universitet. De var väldigt aktieintresserade och det var det som fick dem att våga ta steget och starta ett fondbolag tillsammans. De lyckades få väldigt goda resultat, vilket gjorde att fler och fler kunder fick upp ögonen för bolaget. Sedan har de byggt bolaget försiktigt med en god kostnadskontroll och tagit ett steg i taget. Småbolagsfonden var den andra fonden som startades, ca 14 år efter den första fonden. Idag har vi även en Globalfond sen ca två år tillbaka.

Slutligen, kan ni dela med er av era framgångsfaktorer?

-Vi lyssnar inte så mycket på vad andra tycker utan försöker alltid bilda oss en egen uppfattning om bolagen genom att besöka och träffa dem och göra vår egen analys. Därefter gör vi en bedömning av vad värdet kan tänkas vara när man väger samman risker och möjligheter, och sen vi väljer vi aktier utifrån den potential vi då tror oss se på ett par års sikt. Vi tittar inte på hur index är sammansatt och låter inte det styra oss. Vi har en stark aktiekultur på företaget där vi gillar att prata nästan enbart om bolag och aktier. Dessutom är vi två förvaltare på varje fond, vilket vi tror är en bra modell då det är lättare att hålla en balanserad syn på innehaven och stötta och komplettera varandra.

Jan Dinkelspiel
F.d. innovationschef Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer