Hoppa till huvudinnehållet

Inspireras av våra bästa Private Bankers

För att bli en ännu bättre investerare kan vi inspireras av andra och då främst vad de bästa gör. I detta inlägg ska vi kolla lite närmare på vad de 10 % bästa Private Banking-kunderna gör.

Vi har gjort en jämförelse på olika parametrar där vi ställer alla Private Banking-kunder mot vad de 10 % med höst avkastning gör.

Det kan diskuteras huruvida högst avkastning är ett bra mått att jämföra, men då vi kollat på alla kunder som har över 2,5 MSEK i samlat kapital (Private Banking) från start, så ger det en trygghet jämfört mot om man skulle kollat hur kunder med exempelvis 10 KSEK har avkastat.

Portföljen och agerande

Detta var en aningen överraskande insikt, gruppen med 10 % högst avkastning har i snitt nästan 2,5 fler värdepapper i sin portfölj. Eller så kanske det inte är förvånande alls, den gamla devisen riskspridning tycks hålla. Riskspridning blir det genomgående temat för 10 %-gruppen.

Individerna i gruppen om 10 % var något mer aktiva, men inte på något sätt överaktiva eller på någon tradingnivå.

Man har ökat sin exponering mot direktägande i aktier.

Exponeringen

Diversifiering inte bara genom fler innehav, utan smart genom fler listor och branscher. För samtliga Private Banking-kunder är nästan hälften av aktieexponeringen mot Large Cap, vilket inte är fel i sig. Det är stora stabila bolag.

Men 10 %-gruppen har tydligt valt att sprida sin exponering mot både mindre listor med högre tillväxt samt 23 % mot icke-svenska aktier.

Nettoköpa aktier 2016, antal kunder

Här har vi kollat på topp 10 köpta aktier av flest antal kunder under 2016. Precis som vi tidigare anat är 9 av 10 aktier hos hela Private Banking-gruppen svenska large cap aktier. Den 10:e är Novo Nordisk, ett danskt large cap.

10 %-gruppen har fortfarande kvar sina large cap favoriter som bas, men man har helt klart varit mer diversifierad genom olika typer av företag.

Det har varit både större bolag men också mindre bolag med mer tillväxt. Det har varit raketer som Hansa Medical, Fortnox, Prime Living. Samtidigt som det också har varit slagpåsar som haft tung kursutveckling men kanske en potentiell turnaround så som Deutsche Bank, Fingerprint, Ericsson, H&M.

Humana gjorde börsintroduktion (IPO) under förra året, även där har det varit ett större engagemang.

Alla investerare har sina egna ambitioner och förutsättningar, så kopiera rakt av vad någon annan gör är sällan en vinnande strategi. Men att ta inspiration från vad duktiga investerare gör kan såklart hjälpa dig.

Vill du ha mer inspiration, kolla in investeringsnätverket Shareville här. Du kanske till och med kan hitta någon från 10 %-gruppen att diskutera med.

Läs mer om Private Banking erbjudandet här

/Alexander Gustafsson, investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer