Insatserna ökar med publik portfölj

Börsplus portfölj har varit synlig på Nordnets plattform Shareville sedan starten 2016. Vad är egentligen vitsen med det?

Som läsare av Sveriges mest produktiva analysmedia (ursäkta skrytet) kan det vara svårt att följa med i flödet av cirka 500 analyser, krönikor och aktiekommentarer per år. För att koka ner hundratals analyser och ge ett snabbsvar på frågan ”vilka aktier gillar Börsplus” så kan våra prenumeranter bland annat* ta del av tre aktieportföljer. De är:

Börsplus portfölj har hängt med längst och har sedan starten funnits på Nordnets plattform Shareville. På Shareville kan drygt 10000 följer se hur det går för Börsplus portfölj.

Portföljen har ett par olika syften.

  • Ett huvudsyfte är att ge en inspiration för investerare. Inspiration är ordet. Det egna ansvaret får man aldrig glömma bort. Varje sparare måste alltid fatta egna beslut på egen risk.
  • Risk är ett annat viktigt ord. Börsplus portfölj ger en bild av just redaktionens riskaptit och portföljen kan ibland rymma rätt komplexa bolag eller aktier med hög risk. Övergripande är vi dock ganska försiktiga generaler och riskabla aktier ägs oftast i små portioner eller balanseras upp av andra mycket mer stabila innehav. Men varje investerare måste själv hitta sin egen investeringsstil och portföljmix.
  • Ett annat, mer egoistiskt, huvudsyfte med portföljen är att ge en enkelt avläst måttstock för att kunna bedöma och utvärdera Börsplus aktieanalyser. (Tur för oss då att den har gått bra under sina första 3,5 år.)
  • Det leder in till ett huvudsyfte med att visa upp portföljen på Shareville. Det är en plattform som är helt transparent på så sätt att den i skala 1:1 visar upp utvecklingen i kronor och ören.

På Shareville finns inget utrymme för tomt skryt eller bortförklaringar. Sådant är ju annars vanligt förekommande på andra sociala medier där investerare diskuterar och jämför sina investeringar. På Shareville är det skarpt läge och hårda siffror som räknas.

Men förlorar inte Börsplus prenumeranter på att portföljen kan följas även av de som inte prenumererar?

Det finns det nog en del som tycker. Oron är då att prenumerantens exklusiva möjlighet att kunna läsa analyserna minskar av att alla på Shareville kan följa portföljen utan att läsa analyserna.

Vi förstår den synpunkten till fullo. Den måste dock vägas mot ett par andra saker. Dels vårt uttalande huvudsyfte med Börsplus i allmänhet och portföljen i synnerhet: Att hjälpa dig som investerare att tjäna pengar på bättre analys. Den som vill handla aktierutan analysär helt enkelt inte i Börsplus målgrupp. Och det är bara Börsplus prenumeranter som får alla analyser och direkt i mejlkorgen. De analyser som finns på Shareville är bara en mindre del av helheten och de publiceras alltid med fördröjning.

Till sist finns det några lite mer privata skäl till att det är kul att synas på Shareville. För det första är det positivt med frågor och kommentarer och synpunkter från andra ”sharevillare”. Transparensen och enkelheten att kommentera skärper alltså kraven.

/Peter Benson, SvD Börsplus

*) Börsplus har ju också andra verktyg som ger överblick eller sökbarhet över intressanta aktier:

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-07-10 16:07

Invuo Technologies AB, tidigare Seamless Distribution, gick i konkurs 8/10 2018. Är hela förlusten avdragsgill, dvs kvittas mot vinst.