Hoppa till huvudinnehållet

Inlösenrätter – ett tillfälligt alternativ till sparkontot?

Hej! Som ni flesta vet brukar jag oftast skriva om tradingrelaterade ämnen men idag tänkte jag prata om en sak som jag brukar nyttja varje år, kring utdelningssäsongen och det är inlösenrätter.

Inlösenrätter är en form av värdepapper som delas ut som en utdelning till aktieägarna. Alla bolag genomför dock inte inlösenprogram men kort och gott betyder det att man delar ut en rätt att lösa in dessa till ett förutbestämt datum och pris.

Varför genomför bolagen inlösenförfarande och inte vanlig kontant utdelning? Jo, för att det gynnar vissa aktieägare. Och med vissa aktieägare menar jag de utländska. De utländska ägarna kan därför sälja den här inlösenrätten i marknaden, som brukar handlas i knappt två veckor och på så sätt undvika den traditionella beskattningen på en svensk utdelning. Det här skapar då ett säljtryck vilket gör att priset på en inlösenrätt faller i marknaden och det ger en möjlighet att för oss att få en liten avkastning på kort tid.

Vi pratar inte enorm avkastning men det är ett alternativ till att göra ett tillfälligt uttag på sparkontot. Jag brukar köra handeln i min vanliga aktiefonddepå vilket gör att jag betalar 30% skatt på vinsten, som på ett vanligt sparkonto. Det är möjligt det är fördelaktigt att göra insättning/uttag på ISK/KF men det är något du själv får räkna på.

Vad som är viktigt att ha koll på är dina courtagekostnader. Mycket äts upp av vinsten ifall du har ett högt rörligt courtage. Det är kan vara fördelaktigt att byta upp till ett fast courtage tillfälligt. Är man osäker på handeln och något annat är det bara att ringa mäklarbordet.

Här som ett exempel kan vi se min handel i Vostok New Ventures som delade ut en inlösenrätt som hadeett inlösenvärde på 25 kr. Varje bolag som genomför ett inlösenförfarande släpper information om processen och här kan man läsa om varför Vostok genomförde sin och vilka datum det är som gällde m.m.

Jag köpte inlösenrätten tre gånger och fick ihop en snittkurs på 24,86 vilket gav mig ca 0,56% på knappt tre veckor som förfarandet pågick. Inget courtage utgår vid inlösen på 25kr. 0,56% kan låta lågt men med tanke på att man knappt får upp till 1% på ETT ÅR idag så är 0,56% på tre veckor väldigt attraktivt i jämförelse.

Finns det oändligt med inlösenrätter att köpa? Hur är omsättningen? Rent generellt är omsättningen väldigt bra och det ska inte vara några problem att köpa för en större summa. Nedan ser vi grafen under handelsperioden samt statistik för varje dagsomsättning i inlösenrätten.

Dessvärre har jag ingen bra och tydlig lista på bolag som genomför inlösenförfarande framöver utan man får själv hålla utkik. Lycka till!

Vi hörs!

/Ekka

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-03-17 10:39

Sectra gör IL varje år