Ingen rök utan eld

Aktier faller oftast av någon anledning, ingen rök utan eld som man brukar säga. Ericssons vinstvarning är ett exempel i raden där dåliga nyheter kommer i spåren av en svag kursutveckling och fallande trend.

Ericssons vinstvarning har varit en av den senaste veckans stora händelser på Stockholmsbörsen. Ericsson meddelade på onsdagen att resultatet för tredje kvartalet blir betydligt sämre än förväntat på grund av krympande efterfrågan. Aktien föll kraftigt på beskedet och aktien har i skrivande stund tappat över 20 procent sedan beskedet.

Signaler i förväg

Det är tråkigt för bolaget och dess anställda, trist för alla de aktieägare som får se sitt kapital krympa. Men ur mitt perspektiv var de dåliga nyheterna ingen fullständig överraskning. Aktiens utveckling har länge signalerat att något är fel, ingen rök utan eld så att säga. Aktiemarknaden brukar ligga före nyhetsflödet och signalerar ofta problem innan de når rubrikerna i media. En aktie i fallande trend på en stigande börs är normalt en varningssignal värda att respektera. Ericsson är bara ett exempel bland otaliga liknande situationer, där en svag utveckling i en aktie förebådar dåliga nyheter.

 

ericsson20161014

 

Som framgår av diagrammet har Ericsson-aktien (röd kurva) haft en lång period av svag utveckling i förhållande till index (blå kurva). Även de perioder aktien stigit har den inte orkat ta igen förlorad mark mot index. Så den relativa styrkan (svart kurva) har varit stadigt fallande. Mönstret har fortsatt i år och särskilt under sommarens börsuppgång har aktiens utveckling varit riktigt svag i förhållande till börsen som helhet. Marknaden signalerade att något var fel i bolaget och enligt min erfarenhet lönar dig sig att lyssna på marknaden.

Aktier som befinner sig i fallande trender vid historiska bottennivåer gör det oftast av en anledning. Särskilt när marknaden som helhet visar en helt annan utveckling, såsom i det aktuella läget. Sannolikheten för dåliga nyheter och negativa överraskningar i den typen av aktier är enligt min erfarenhet mycket högre än för den genomsnittliga aktien.

Deutsche Bank aktuellt exempel

Ett annat aktuellt exempel är Deutsche Bank, som hamnat i rubrikerna på sistone på grund av dåliga nyheter. Bolaget finansiella ställning är ifrågasatt efter att amerikanska myndigheter kommit med skadeståndskrav på 14 miljarder dollar. Dåliga nyheter minst sagt och de kommer efter längre tids fallande kurs och när aktien är nära historiska bottennivåer. Så trenden var nedåt redan innan nyheterna och de dåliga nyheterna ingen slump.

 

db20161014

 

Motsvarande mönster i stigande trender

Enligt min erfarenhet fungerar det på motsvarande sätt i stigande trender. Aktier med en stark relativ utveckling stiger ofta på goda grunder och presenterar ofta så småningom goda nyheter och goda resultat. Sannolikheten att det kommer positiva överraskningar är enligt min erfarenhet större i den typen av aktier.

Det här är en av anledningarna till att jag tittar på trenden och den relativa styrkan i de aktier jag investerar i som viktiga urvalskriterier. Det gör att jag generellt sett undviker situationer som den i Ericsson och Deutsche Bank. Inga regler utan undantag så klart, men nyhetsflödet och överraskningar i en aktie tenderar att spegla trendens riktning.

/Roger Jansson förvaltningsansvarig Nordnet

 

Private Banking-bloggen
Private Banking
Private Banking-bloggen

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer