Hoppa till huvudinnehållet

Ingen krasch i sikte

Detta inlägg är marknadsföring.

Det är nu exakt ett år sedan Corona-nedgången startade. Senaste veckan har jag fått frågan väldigt många gånger om jag tror att börsen vänder när som helst igen. Jag har tittat på volatiliteten för ett år sedan och jämfört med idag för att bilda mig en uppfattning om hur stor risken är för nedgång i det korta perspektivet.

I den här analysen vill jag ha en bred marknadsuppfattning, och gör därför samma analys på fyra olika index:

OMXS30
DAX
Dow Jones
Nasdaq 100

Relativ volatilitet
Två parametrar är extra intressanta i min analys, dels den kortsiktiga volatiliteten jämfört med en mer långsiktigt genomsnittsvolatilitet, och dels säsongsmönstret. I diagrammen nedan syns de fyra indexen, och 20:e februari förra året är utmarkerat med blått streck. Tittar man noga kan man se att nervositeten i marknaden börjat öka redan innan kraschen är ett faktum. Det syns på det röda bandet som viker av nedåt och passerar det blågröna bandet (representerar långsiktig volatilitet). VAP-indikatorn som ligger längst ned i diagrammet faller därmed och signalerar lägre poäng. Samtliga index noterar VAP runt 50 precis innan nedgången tar fart, med undantag för Nasdaq 100 vars volatilitet inte hade börjat öka tillräckligt förrän ett par dagar senare. Det är en tydlig varning att något är på gång i marknade, och det intressanta i dagsläget är att vi inte ser några liknande tendenser alls faktiskt. VAP-poäng är alltjämt hög pga låg volatilitet = lugn och stabil marknad. Sett ur “vollasynpunkt” tolkar jag risken som låg för nedgång i det korta perspektivet.

Säsongsmönster
Den andra viktiga parametern jag alltid håller koll på är den genomsnittliga årscykeln, och vi ligger just nu ungefär i sista tredjedelen av den starka perioden på börsåret. Grå kurva i diagrammen nedan visar den genomsnittliga kursutvecklingen baserat på senaste 18 åren. Den rosa kurvan är förskjuten 3 månader “in i framtiden” och den markerade delen till höger representerar kommande kvartals historiska genomssnittsutveckling. Vi ser att en viss nedgång är att vänta närmaste veckorna, men därefter återhämtning fram till slutet av april ungefär då flera index har toppat ut historiskt.

Genomsnittsutvecklingen för resp index kommande två veckor har historiskt varit:

OMXS30 minus 1,8%
DAX minus 3,0%
Dow Jones minus 2,1%
Nasdaq 100 minus -1,5%

Det är alltså inga ras som väntas, men alltjämt ganska bred nedgång generellt. Lågpunkten ligger ungefär 2-3 veckor bort och därefter har samtliga index vänt upp igen historiskt.

/Rikard Nilsson, Autostock

Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-02-23 19:14

Ska man sälja nu då och ha chans på att köpa tillbaka inom någon vecka på lägre nivå eller bör man sitta lugnt i båten? Samtliga aktier, fonder och krypton jag äger har gått kraftigt minus idag. Omnicar värst…

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-02-23 19:34

Hej! Jag rekommenderar ingen att köpa eller sälja – det har jag inte tillstånd för. Alla måste bilda sig sin egen uppfattning. Det enda jag kan bidra med är statistiska samband som jag hittar i mina egna analyser. mvh Rikard

Anonym
Anonym
2021-03-15 12:58

ja det är ganska vågat.. dom problem vi har förutom sjutningarna och cov19. så har vi en politisk parti var enda avsikt är att höja skatterna. detta trots att marginalen på skatten ligger bra över 50%

det är ganska modigt att spika inga plötsliga kurs ras..
ja men det är ganska änklt enkelt stt påstå om man inte själv satsar. personligen anse ja att risken för ofruseda kurs rörelser är något högre än50%