Hoppa till huvudinnehållet

Inflationen i Vietnam nere på tre årslägsta – Kärninflationen återhämtar sig

Den första april i år kom en mängd makroekonomisk data i vanlig ordning. Under veckan som gick så kommenterade jag och summerade mars PMI för tillverkningsindustrin . En detalj som nämndes i förbigående, men som börjar bli allt intressantare är inflationen i Vietnam. Trots att nya ordrar ökade för 48:e månaden i rad och tillväxten i stort tuggar på kring 6,8 procent under Q1, så har regeringens försök att sänka inflationen kanske gått lite väl bra, eller?

Regeringen har som mål att ha en inflation på 4 procent och under 2018 låg inflationen på 3,58 procent. Under första kvartalet i år steg inflationen med endast 2,7 procent jämfört med samma period i fjol. Justerar man siffrorna och tar bort livsmedel, drivmedel och hälsa/sjukvård så landar Core CPI på 1,83 för första kvartalet. Just kärninflationen är en mer rättvis siffra som har faktiskt stigit från 1,2 i januari 2018 och närmar sig 2,2 från 2016 när kärninflationen började mätas regelbundet.

Hur kommer det sig? Jo, det finns några faktorer som väger tyngre än andra.

Att konsumtionen minskar efter det vietnamesiska nyåret Têt är en säsongsmässig förekomst som många tidningar skriver om och det är givetvis ett starkt argument då konsumtionen står för 70 procent av landets BNP. Detta påverkar kärninflationen då det måttet bygger på den privata kärnkonsumtionen och mindre volatila varor/tjänster ur korgen med varor/tjänster som mäter inflationen.

En annan orsak ska ha att göra med att priset på fläskkött till följd av den afrikanska svininfluensan har fått fläskkött att falla i Vietnam med 40 procent från slutet av februari. I det här fallet påverkar det enbart inflationen, men inte kärninflationen.

En viktigare faktor som talar för uppgången i kärninflationen är flygresor som ökade med 7 procent från samma period föregående år. 4,5 miljoner internationella turister besökte Vietnam under de tre första månaderna i år, en bra siffra mot bakgrund till helårets siffra för hela 2018 då antalet uppgick till 15,5 miljoner. Efterfrågan på just flygresor i Vietnam ökade med 14,4 procent 2017 och under 2017 tog Vietnam emot 10 miljoner utländska besökare. Ponera att siffrorna står stilla på 4,5 miljoner per kvartal så kommer 2019 års siffra bli 18 miljoner(!). Kan det vara så att turismen och flygresandet inrikes påverkar så pass mycket att det är den faktorn som får kärninflationen att öka i tysthet? Under 2018 stod resor och turismen i Vietnam för 6,2 procent av landets BNP och segmentet ökade med 8,2 procent i stort från föregående år.

Vill ni läsa mer om Vietnam och orkar inte vänta på nästa inlägg som jag skriver så kan ni besöka min bloggFrontiervietnam.com. Där kan signa upp er på mina veckovisa nyhetsbrev som släpps på söndagar eller läsa sporadiskt ur arkivet!

/Fredrik, Frontier Vietnam


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer