Hoppa till huvudinnehållet

Idag firar vi Pensionsspararnas dag!

Idag, tisdagen den 27 september, firar vi Pensionsspararnas dag! En dag då vi flyttar fokus från branschen till spararna själva. Mycket bra har gjorts för spararna de senaste åren – men mer finns att göra.

Den 27 september firas Tjänstepensionens dag, en dag då pensionsbolag uppmärksammar denna viktiga del av pensionen. Det är bra! Tjänstepensionen är viktig, och ju fler som börjar tänka mer på den som en del av sin privatekonomi, desto fler kan göra medvetna och kloka val för sin pension. Exempelvis som att välja bort höga avgifter.

På Nordnet vill vi dock att fokus ska flyttas från branschen till spararen själv. Vad är viktigast för spararen? Jo, det är den totala pensionen som blir utbetald varje månad, den som blir till kronor och ören i plånboken. Därför tycker vi att framför allt politiker behöver se till hela pensionen när pensioner debatteras, inte bara tjänstepensionen för sig, eller för den delen inkomstpensionen för sig.

Pensionen består av tre delar; allmän pension (inkomstpension och premiepension), tjänstepension och så privat sparande. Ur spararens perspektiv är alla tre delar viktiga, och det är det perspektivet jag skulle önska att även politikerna hade. Om syftet är högre pensioner, ja då borde man kunna lyfta på stenar inom alla tre pensionsdelar för att nå det slutliga målet.

Mycket bra har dock hänt inom pensionsområdet de senaste åren.

Avgiftstak för pensionsflytt

Vi har fått ett avgiftstak på flytt av pensionssparande.

Sverigechef Martin Ringberg, sparekonom Frida Bratt, dåvarande investeringscoach Alexander Gustafsson och kommunikationschef Johan Tidestad firar riksdagens beslut om ett avgiftstak.

Det är ett oerhört stort steg mot en sund pensionsmarknad. På Nordnet kämpade vi länge och intensivt för just detta. Vi kritiserade det regeringsförslag som i praktiken blev till pensionsjättarnas favör, och la istället fram ett eget förslag på ett avgiftstak med en maxavgift på 500 kronor för en pensionsflytt. Nu kostar en pensionsflytt 0,0127 prisbasbelopp, vilket 2022 motsvarar omkring 600 kronor. Du kan alltså flytta din fond- eller depåförsäkring inom den individuella tjänstepensionen från höga avgifter till schyssta villkor för 600 kronor. Detta istället för tiotusentals kronor som en flytt tidigare kunde kosta.

Numera kostar en pensionsflytt 600 kronor.

Utvidgad flytträtt

I Sverige finns en lagstadgad flytträtt, men den har bara gällt försäkringar tecknade före den 1 juli 2007. Det här var förstås inte rimligt. Självklart måste även äldre försäkringar vara möjliga att flytta från dåliga villkor. Även detta är en fråga som vi på Nordnet engagerat oss starkt i.

Glädjande nog initierades faktiskt just en utvidgad flytträtt av dåvarande finansmarknadsminister Åsa Lindhagen 2021. Och förslaget blev verklighet den 1 juli 2022. Numera kan alltså alla individuella pensionsförsäkringar flyttas, oavsett när de tecknats. Och för fond- och depåförsäkringar gäller avgiftstaket på 600 kronor vid en flytt.

Självklart ska pensionssparande gå att flytta oavsett när det tecknats, tycker vi på Nordnet.

Bättre villkor på ISK (?)

Även det privata pensionssparandet kan bli en viktig del av den totala pensionen. I samband med att en arbetsgrupp inom Socialdemokraterna föreslog tak på ISK startade vi uppropet #Rörintevårtsparande som samlade 40000 underskrifter på bara en vecka! Ett otroligt engagemang, som visar vilken utbredd och folklig sparform ISK har blivit.

Efter utspelet från Socialdemokraterna hände något i debatten. Plötsligt ville flera partier istället förbättra ISK, antingen genom skattesänkning eller genom att göra de första sparkronorna skattefria. Det här har vi hört mycket om i valrörelsen.

Med en Kristersson-regering finns en samsyn att sparande ska uppmuntras och premieras. Därför bör vi få se förändringar framöver som kommer att göra ISK ännu bättre.

Frida Bratt med 40 000 underskrifter till Magdalena Andersson.

Men det finns mer att göra…

Inför en digital pensionsportal med flyttfunktion

Fortfarande upplever många sparare krångel när de ska flytta sin pension. En flytt tar ofta lång tid, blanketter underkänns, digitala signaturer underkänns och nya hinder för flytt dyker märkligt nog ständigt upp från det avflyttande pensionsbolaget. Så kan vi inte ha det. Vi har en lagstadgad flytträtt och den måste fungera.

Lösningen, som vi på Nordnet föreslagit, är en digital pensionsportal med flyttfunktion. Mer konkret tror vi att den idag utmärkta informationsportalen Minpension.se skulle kunna utrustas med en flyttfunktion. Så säkerställer vi att flyttar kan genomföras på ett säkert, standardiserat och effektivt sätt. En digital pensionsportal med flyttfunktion är ett utmärkt sätt att göra pensionsbranschen ännu mer spararvänlig!

Johan Tidestad, Frida Bratt och Fredrik Ekblom (vd Nordnet Pensionsförsäkring) träffar finansmarknadsminister Max Elger för att prata pensionsportal.

Slopa före detta arbetsgivares underskrift

När jag frågar sparare vad de upplever vara krångligast med att flytta sin pension svarar många att kravet på före detta arbetsgivares underskrift ställer till det. Det kan handla om att arbetsgivaren inte längre finns, eller att det finns en dålig relation man inte gärna återupptar för pensionsflyttens skull. Slopande av detta krav skulle underlätta flyttar.

Inför PSK

Som sagt behöver man ha alla pusselbitar framför sig när man diskuterar högre pensioner generellt. Inkomstpension och tjänstepension är självklart det som har störst betydelse för den enskildes pension, men ett privat sparande kan vara det som motverkar att det ekonomiska avbräcket blir stort vid pensioneringen.

Pensionssparkontot PSK är ett förslag från oss på Nordnet, som innebär att den som sparar långsiktigt ges en morot i form av lägre skatt. Vi föreslår en kapitalförsäkring (eftersom pensionsuttag från en kapitalförsäkring är smidigare än från ett ISK ur ett administrativt perspektiv) där beskattningen av schablonintäkten är 15 procent istället för 30 procent, för den som inte rör pengarna förrän vid exempelvis 65 års ålder. På så sätt ges ett ökat incitament att tidigt i livet starta ett sparande som kan komplettera inkomstpension och tjänstepension.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm