Hoppa till huvudinnehållet

I väntan på julrallyt

Med bara en månad kvar på året är det frågan om Stockholmsbörsen ska orka stänga på plus för sjunde året i rad? December brukar vara en säsongsmässigt stark månad.

I skrivande stund står det breda SIX Return Index som inkluderar utdelningar på minus 1,1 procent. Lite sämre utgångsläge har utdelningslösa storbolagsindexet OMXS30 som är ned 6,5 procent hittills i år.Efter tre kvartal såg det lovande ut men efter kursfallet i oktober och en dyster novemberbörs är utgången oviss.

“Statistiken talar för en uppgång”

Statistiken talar dock för en uppgång då Stockholmsbörsen stigit 12 av de senaste 15 december-månaderna. SIX Return Index har i genomsnitt stigit 2,1 procent i december under samma period.Men osäkerhetsmolnen på börsen är många. Ska Sverige hinna få en ny regering innan jul och vems budget vinner budgetomröstningen? Blir det en hård eller mjuk Brexit? Kommer USA och Kina komma överens om handelsfrågan vid G20-mötet i Argentina, eller åtminstone inte trappa upp handelskriget? Kommer Italiens budget med sitt underskott godkännas av EU till slut?

“Riskviljan måste återvända”

För att man ska blåsa faran över för aktiemarknaden måste riskviljan återvända, konstaterar Anders Elgemyr på Jarl Securities. Riskviljan speglas till exempel i skräpobligationsindexet HYG. Ett fallande värde signalerar en ovilja hos marknaden att ta risk. Omvänt signalerar ett stigande HYG en ökad riskvilja.Normalt sett brukar börserna gå svagt under veckan för Thanksgiving Day i USA, men desto bättre veckorna efteråt, enligt Elgemyr.Han noterar att det var först den 28 november som fjolårets julrally började. Det toppade sedan ut i slutet av januari i år.Vad gäller USA/Kina-konfliken så har tålamodet börjat tryta i världssamfundet, menar Elgemyr och bedömer att det är fullt möjligt för Kina och USA att enas om en ny plan där båda kan utropa sig till vinnare. “Ett dokument med fluffiga formuleringar skulle räcka för ett lättnadsrally på börsen, vilket ligger i bådas intressen”.

“Maximala rädslan har inte infunnit sig”

CMC Markets analytiker Nils Brobacke bedömer att den maximala rädslan inte har infunnit sig och marknaden försöker att hitta en botten. Vad gäller den svenska börsen och OMXS30 specifikt så menar han att “riskrewarden är på uppsidan härifrån. Vi skulle kunna ta oss ända till 1550 och ändå vara i en bekräftad nedåttrend. Julrallyt finns där i korten”, sammanfattar han i DI tv-studion. Indexet står i skrivande stund i 1 467.En annan tillgång som han tar upp är oljepriset. Under fredagseftermiddagen rasade priset på brentolja med 4,8 procent till 59,64 dollar per fat.”Försvarar vi inte 60 dollars-nivån, är det en riktig indikation på att även börsen kommer att vara fortsatt svag, för det är en riktig risk-on-trade. Däremot om vi kan sätta en botten så ökar chansen att vi sätter en botten även på börsen”. Strax efter att oljan började falla tappade OMXS30 i stort sett hela fredagens uppgång, även om den fortfarande låg på plus.

“Stockholm sämre än Europa med regeringslöshet”

Det politiska vakuum som nu råder i Sverige spelar även det en roll, vilket märks i statistiken. Som Finwire skrivit om tidigare i höst så ger ett regeringslöst tillstånd en dålig utveckling av ett lands börs i jämförelse med Europas som helhet.Under det senaste decenniet så har det funnits flera exempel där det i alla fall utom ett varit en bättre idé att satsa på Europabörsen som helhet, istället för det politiskt utsatta landets börs.Teorin verkar stämma även denna gång. Sedan fredagen innan valdagen har OMXS30 fallit 9,4 procent medan Stoxx 600 backat 5,7 procent.

Rikard Jansson, Henrik Öhlin; Finwire

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer