I huvudet på Tellus Investmentbolags fond

Detta inlägg är marknadsföring.

Vår ansats är tematisk, dvs vi har plockat ut ca 7 stycken makroteman som vi tror ger vissa branscher, bolag, produkter, tjänster och innovationer inte minst inom teknikområden, en fördel på marknaderna. Dessutom, bolagen ska vara helst vara ägarledda, helst riktiga entreprenörer och själva med mycket ”skin in the game”. 

Två sådana bolag är kanske lite överraskande LVMH (se bifogade investment thesis) och Kering, båda inom Luxury Goods sektorn. Dessa har visat sig vara modiga visionärer, och är i en ständig rörelse för att förutsättningslöst utmana och utveckla sig. LVMH tillsatte en senior Digital officer redan 2015, och har klarat omställningen bra från analog till hybridmodellen analog/digital. Dessutom var båda bolagen snabba med att fånga upp temat Milleniums, vilka står för ca 80 % av bolagens goda tillväxt. Vad gäller LVMH så har de också väl fångat upp temat ”jag finns, jag syns och jag rör på mig”, dvs mobilitet, resor och upplevelser och därför förvärvat top class resväskor märket Remova.

Ett annat tema som vi gärna investerar i är säkerhet och helst i form av ”Digital, Cyber and Cloud security”, en bransch i kraftig tillväxt så klart, men PE multiplarna är en utmaning. Ytterligare teman som fonden är exponerade mot är Automatization, Robotization och Digital Workforces.

Vi har också tankar runt negativa teman, exempelvis Fiat money, den ofrivilliga migrationen, och det globala utbudsöverskottet av varor, tjänster och arbetskraft, som vi tror kommer att ge låga nominella räntor för flera år framöver. Vi har också tankar om världens befolkningstillväxt och jordens begränsade resurser och miljöpåverkan. Här som exempel har vi än inte riktigt kommit på när elbilar kan bli ett ”klimatsmart” alternativ? Än så länge visar forskningen på att elbilar är bra för kortare transporter. Men från ax till limpa, dvs. från gruvdriften av de mineraler och grundämnen som krävs för att producera elbatterierna och hela den energiåtgång som tas i anspråk för att till slut ge kunden nyckeln till elbilen, motsvarar ungefär 8 000 mil att köra med en Dieselbil (Max Planke Institutet). Till det kommer utmaningen med att det ännu inte finns några storskaliga miljövänliga och energieffektiva avfallsanläggningar för att ta hand om de uttjänta elbatterierna. Så här avvaktar vi tills vidare, men håller tummarna för snabba framsteg inom områdena

Avslutningsvis och för att sticka ut hakan ytterligare i miljödebatten, så har vi nyligen investerat i Swedish Match, som producerar och säljer snus och andra tuggprodukter. Ett nytt och spännande tillskott i deras sortiment är Zyn, ett slags snus helt utan tobak, bara med nikotin, lite typ som Nicorett. Hur tänkte vi här? Jo, enligt den senaste forskningen från EU och USA kan det vara som så att snus inte ökar risken för cancer. Och att i en pragmatisk värld så vore det en klar fördel om de som röker åtminstone då kunde gå över till snus. Här kommer EU troligtvis att fatta några avgörande beslut till kanske redan innan Midsommar. Och vi som är pragmatiskt miljö- och hälsomedvetna anser att snus troligtvis och relativt sett är bättre än cigaretter.

Life goes on

Hälsningar
Tellus Fonder

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer