Huvuddelen av OMXS30-företagen slog vinstförväntningarna för Q1

Inte mindre än 20 av företagen i OMXS30-index har rapporterat bättre resultat än analytikernas förväntningar. Median var 9 procent bättre än konsensus. Det visar en genomgång när rapportsäsongen för det första kvartalet sjunger på sista versen.

 

I toppen återfinns det volatila stålbolaget SSAB som redovisade ett resultat som låg 152 procent över förväntat och problemtyngda medicinteknikbolaget Getinge som ökade med 102 procent jämfört med konsensus. Riktigt fina siffror visade också industribolag som
ABB, Alfa Laval och Volvo samt byggbolaget Skanska upp för det första kvartalet.

Bolag som redovisade som förväntat, alltså inom marginalen plus/minus 2 procent, är låsbolaget Assa Abloy, skogs- och hygienbolaget SCA, Swedbank och Telia.

Det är bara några bolag som sticker ut på nedsidan. Det är Fingerprint Cards som redovisar ett resultat som var 37 procent sämre än konsensus. Gruvbolaget Boliden underträffade vinstförväntningarna med 12 procent, Ericsson med 9 procent och vitvarubolaget Electrolux med 4 procent.

 

“Tror på vändpunkt för FPC”

En analytiker som tror att det kan bli en vändpunkt för Fingerprint Cards är Swedbank som även höjer riktkursen till 50 kronor.

“Vi kommer sannolikt inte att göra några större estimatjusteringar och fortsätter att se ett attraktivt case i FPC när lageruppbyggnaden upphör. Med tanke på den övergripande väldigt svaga rapporten förväntar vi oss en negativ reaktion vid öppningen men hävdar att detta kan vara vändpunkten för FPC-aktien”, skriver Swedbank.

Sedan rapporten har flera insiderköp skett i aktien, vilket framgår av Finansinspektionens insynsregister. Marknaden belönar dock aktien efter den dåliga rapporten med att skicka den under 30-kronorsstrecket. I skrivande stund står kursen i 32 kronor.

Allra bäst sett till förväntan gick det alltså för SSAB:

“SSAB Europe hade ett starkt kvartal med god underliggande efterfrågan och leveranserna steg med 9 procent jämfört med föregående kvartal. De realiserade priserna förbättrades också och produktionen låg på en hög nivå. Marknadspriserna ökade något under inledningen av året och stabiliserades mot slutet av kvartalet”, kommenterade vd Martin Lindqvist i rapporten.

 

Betonar osäkerhet i i världsekonomin och politiken

ABB som överträffade förväntningarna starkt betonar osäkerheten i den makroekonomiska och geopolitiska utvecklingen, men även en pågående omvandling av företaget som sammantaget gör att bolaget ser det innevarande året som ett övergångsår.

Vad gäller Skanska ses marknadsutsikterna för byggverksamheten som goda och orderstocken ligger på nya rekordnivåer. Skanskas vd Johan Karlström var ändå inte nöjd trots att vinsten överträffade konsensus: “Orderingången i byggverksamheten var god medan lönsamheten fortfarande inte är tillfredsställande. Det är vår högsta prioritet att förbättra denna situation”, kommenterar han i kvartalsrapporten.

 

Orderingången steg

Vad gäller Volvo steg orderingången för lastbilar med 11 procent till 55 600 fordon och en orderingången för Volvo CE med 34 procent till 17 500 maskiner.

Fordonsförsäljningen ökade med 3 procent justerat för förändrade valutakurser. Ökningen var framförallt en effekt av bra efterfrågan på koncernens produkter i Europa och Asien, vilket delvis motverkades av lägre volymer på den nordamerikanska lastbilsmarknaden.

Serviceförsäljningen ökade med 6 procent justerat för förändrade valutakurser, vilket återspeglar högt kapacitetsutnyttjande i kundernas flottor på de flesta marknader.

Tabellen nedan omfattar bolagen i OMXS30-index viktigaste resultatmått mot konsensus.

Fotnot: Investor och Kinnevik utgår då det inte finns estimat på investmentbolag. Swedish Match har ännu inte hunnit rapportera för kvartalet.

 

 

Bolag Utfall jämfört med konsensus
ABB +48 %
Alfa Laval +31 %
Autoliv +4 %
Assa Abloy 0 %
AstraZeneca +21 %
Atlas Copco +10 %
Boliden -12 %
Electrolux -4 %
Ericsson -9 %
Fingerprint Cards -37 %
Getinge +102 %
H&M +8 %
Lundin Petroleum +6 %
Nordea +3 %
Sandvik +12 %
SCA -1 %
SEB +10 %
Securitas +4 %
SHB +10 %
Skanska +33 %
SKF +14 %
SSAB +152 %
Swedbank +2 %
Tele2 +19 %
Telia +1 %
Volvo +32 %

 

Rikard Jansson
Henrik Öhlin
Nyhetsbyrån Finwire

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer