Hoppa till huvudinnehållet

Hur vi sätter räntan på ditt bolån

I slutet av december meddelade Riksbanken att reporäntan höjs med 0,25 procentenheter till minus 0,25 procent. Ändringen trädde i kraft den 9 januari. En effekt av reporäntans höjning är att de korta marknadsräntorna har stigit, vilket i sin tur påverkar bankernas upplåningskostnader på marknaden.

Nordnets bolån är standardiserat på så sätt att räntan inte går att förhandla. Vi har kommunicerat att vår standardränta ska följa tre månaders Stibor, dock minst noll procent, och att den ränta du får som kund är en effekt av Stibor plus påslag minus eventuella rabatter. Stibor är fortsatt vår främsta referens när det gäller marknadsräntor, men vi kommer att väga in andra faktorer i fastställandet av vår standardränta, exempelvis marknadssituationen och det faktiska ränteläget oavsett om det är över eller under noll. För dig som kund kommer detta innebära att flexibiliteten ökar vilken ränta du får, åt båda håll.

Stibor började stiga redan i slutet av oktober på förväntan om en höjd reporänta, och har sedan dess fortsatt stiga. Totalt har Stibor ökat från minus 0,50 procent till idag minus 0,08 procent. Med anledning av detta har vi beslutat oss för att höja räntorna på våra bolån. Standardräntan höjs från 1,79 procent till 2,04 procent. Målsättningen kvarstår dock – vi ska erbjuda Sveriges billigaste bolån för kunder med ett stort sparande.

Rabattnivåerna kvarstår oförändrade, med det undantaget att vi ökar rabatten för de kunder som har högst sparande. Rabattens storlek avgörs av storleken på ditt sparande hos Nordnet och din fastighets belåningsgrad – inte av din skicklighet som förhandlare eller din förmåga att komma ihåg ett visst datum när din rabatt slutar gälla. Din rabatt hos Nordnet gäller så länge du uppfyller villkoren. Alla våra lån är bundna på tre månader. Ändringar kan endast ske på villkorsändringsdagen, och som kund kommer du få information i god tid innan eventuella ändringar genomförs.

Nedan finns en sammanställning av de rabatterade räntesatser som fortsättningsvis gäller för dig som har ett sparande hos Nordnet. För nya lån träder ränteändringarna i kraft onsdag 16 januari för ansökningar som sker från det datumet. För befintliga lån gäller ränteändringarna från och med 1 april.

  • För dig som sparar 10 miljoner kronor eller mer hos Nordnet, och har en belåningsgrad på max 50 procent, höjs räntan med 0,20 procentenheter, och den nya räntesatsen blir 0,89 procent. Rabatten mot standardräntan höjs till 1,15 procent.
  • Om du sparar mellan 5-10 miljoner kronor och har en belåningsgrad på max 50 procent, höjs räntan med 0,25 procentenheter, och räntesatsen efter höjning blir 1,04 procent.
  • För dig som har ett sparande på mellan 2,5-5 miljoner kronor och en belåningsgrad på max 50 procent, höjs räntan med 0,25 procentenheter, och den nya räntan uppgår till 1,24 procent.
  • För dig med ett sparande på mellan 1-2,5 miljoner kronor, och en belåningsgrad på max 50 procent, kommer den nya räntan från och med 1 april bli 1,44 procent, vilket motsvarar en höjning med 0,25 procentenheter. Vi tar på samma gång bort möjligheten att erhålla denna räntenivå för nya kunder.

När vi lanserade vårt bolån för ett par år sedan var ambitionen att erbjuda Sveriges billigaste bolån för kunder med ett stort sparande. Satsningen har slagit väl ut och intresset för vårt bolån är stort. Vi står fast vid ursprungsambitionen, och 0,89 procent är den lägsta räntesatsen på marknaden som idag är möjlig för nya ansökningar. Även vår snittränta för lån med tre månaders bindningstid är lägst i Sverige. De svenska bankernas snitträntor kan du löpande kontrollera på konsumenternas.se – en gemensam webbplats för Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå som varje månad sammanställer alla bankers snitträntor.

Hälsningar / Martin

Effektiv ränta utan rabatt för ett bolån på 1 mkr med en bindningstid på 3 mån och en löptid på 30 år är 2,04 %, vilket (förutsatt oförändrad ränta och utan hänsyn till ev. skatteavdrag) ger en månadskostnad om 1 700 kr och en total kreditkostnad om 1 612 000 kr (190116). Bolånet kräver en kostnadsfri aktie- och fonddepå hos Nordnet.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
8 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-01-23 16:00

Extremt luddigt skrivit. Var nog rätt många som trodde att räntan man fick var 1.79+stibor3m överstigandes 0%(vilket det stod i avtal). Stibor3m är ju fortfarande inte över 0% så känns väldigt olustigt att ni ändå höjer räntan. Då har man ju inte alls fått en färdigförhandlad ränta som följer stibor3m, utan godtyckligt vad ni tycker.

Hade stibor3m varit över 0% ja då hade det varit en helt annan sak, men nu är den ju inte det.

Anonym
Anonym
2019-01-31 16:04

När jag skrev på angavs 1.79 + stibor 3m överstigandes 0%. Känner mig lurad…
Man får väl byta till den “andra internetbanken” som erbjuder 0,79%. Hoppas att de får in nytt kapital att låna ut

Anonym
Anonym
2019-02-02 08:13

Skandia har en ränta på 1,1..

Anonym
Anonym
2019-03-15 20:21

Tycker det är konstigt att ni frångår de villkor som man fick är man tecknade bolånet. Ett obehagligt sätt att lura era befintliga kunder. Dessutom vill jag informera dig om att du inte kan räkna (vilket i sig är oroande) Om man höjer räntan med 0.20 procent från 0,69% så blir den nya räntan 0.69% *1,00020= 0,690138%. Om du menar en höjning med 0.20 procentenheter så stämmer ditt räkneexempel. Uselt Nordnet. Ta inte ut er dåliga interna skötsel på era bästa kunder

Anonym
Anonym
2019-03-19 00:03

Varför skriver ni 1.79+stibor3m överstigandes 0% i avtalet när inte det gäller?
Jag känner mig totalt lurad.
Helt obegripliga argument. Det är väldigt vilseledande och man blir besviken och väldigt skeptisk till er som bank.
För mig hade det varit bättre att stanna kvar i min förra bank.

Anonym
Anonym
2019-03-23 18:51

Har hittills haft 0.99% i ränta som skall höjas till 1.24%. Såg dock att Skandia erbjuder 1.1%. Det blir en flytt av bolånet!

Anonym
Anonym
2019-05-07 10:32

Tråkigt att Nordnet först lockar till sig låntagare och sen ensidigt ändrar villkoren. Det är inte en bank att lita på. Vad kommer här näst?

Anonym
Anonym
2019-05-13 11:55

Tips! Skandiabanken 1,09%