Hur ska man se på de högre premierna i investmentbolagen?

En hel del har hänt i investmentbolagen under 2020. Rabatterna krymper och premierna stiger. Jag utfärdar en liten varning innan man köper något till en väldigt hög premie.Så här har Nordnets sparare handlat i investmentbolagen under året.

Ett investmentbolag kan handlas till en premie eller till rabatt. Ofta har många investmentbolag handlats till rabatt, det vill säga priset på investmentbolagets aktie är lägre än priset på underliggande bolags aktier tillsammans. Men det finns exempel där investmentbolaget handlas till en premie. Då kostar investmentbolagets aktie mer än underliggande bolags aktier tillsammans.

Varför premie?

Orsakerna till om ett bolag handlas till rabatt eller premie kan vara flera. En stor andel onoterat har traditionellt ansetts vara en orsak till rabatt exempelvis, eftersom det är en del som är svår att värdera. En annan anledning till rabatt är att det handlar om en korg av underliggande aktier, där du får många “på köpet” – även dem du inte vill ha. Fler orsaker finns, bland annat om investerare misstänker att bolaget inte främst handlar i aktieägarnas intressen.

En premie kan å andra sidan uppstå om investerare anser sig villiga att exempelvis betala mer för ett investmentbolags goda historik. Det kan också handla om att bolaget har ett attraktivt onoterat inneha som inte går att få exponering mot på annat sätt.

Men innan man betalar en väldigt hög premie så tycker jag det kan vara värt att tänka till en extra gång. Om underliggande aktier i ett investmentbolag skulle börja gå dåligt samtidigt som premien faller så kan det bli en riktigt tuff smäll – en dubbelsmäll. Samtidigt ser vi att några av de bolag där premierna har stigit är bland de som ökat mest i popularitet.

Ökning av antalet ägare hos Nordnet under 2020:

Svolder: 21 %

Investor A: 31 %

Bure: 22 %

Latour: 6 %

Creades: 24 %

Investor B: 26 %

Havsfrun: 20 %

Industrivärden: 12 %

Lundbergs: 3 %

Kinnevik: 12 %

Traction: 1 %

Öresund: 0 %

Källa: Nordnet, 2/12 2020

Rabatt/premie i investmentbolagen

Bure: 17 % premie

Creades: 63 % premie

Havsfrun: 67 % premie

Industrivärden: 5 % rabatt

Investor: 17 % rabatt

Kinnevik: 6 % premie

Latour: 50 % premie

Lundbergs: 2 % premie

Svolder: 6 % premie

Traction: 8 % rabatt

Öresund; 3 % rabatt

Källa: Ibindex ,2/12 2020.

Investmentbolagen är fortfarande väldigt attraktiva som idé, och det kanske särskilt jämfört med aktiefonder. Du får låg förvaltningskostnad som sjunkit de senaste åren på grund av ökat förvaltat kapital i relation till rörelsekostnaderna, god riskspridning, aktiva ägare av kött och blod och så vidare.

Lägre rabatt och lägre förvaltningskostnad

Dock har som sagt rabatterna generellt fallit en del. Varför? Det har säkerligen flera orsaker. Min gissning är att fallande rabatter bland annat beror på att onoterat har fått ett uppsving de senaste åren. Riskkapital är hett, och därför värderas den onoterade delen i bolagens portföljer möjligen högre än tidigare. Det kan ju inte minst vara fallet i exempelvis Creades, som ju förutom sitt Avanzainnehav har en exponering mot onoterade Tink, Instabox, Apotea med flera – bolag som minst sagt rider på digitaliseringstrenden och konsekvenserna av pandemin.

På den positiva sidan finns att också förvaltningskostnaderna, som ju kan jämföras med förvaltningsavgift i en aktiefond men som helt enkelt består av bolagets rörelsekostnader, också har sjunkit. Förklaringen till det är enkel. Det förvaltade kapitalet har växt oerhört de senaste åren, samtidigt som rörelsekostnaderna inte rört sig särskilt mycket alls. Förvaltningskostnaden är ju rörelsekostnaderna som sätts i relation till förvaltat kapital – vilket gör att resultatet blir lägre förvaltningskostnader än för några år sedan.

Hur ska man tänka?

Investmentbolag är ett utmärkt val för både nybörjare och proffs, av skäl som redan nämnts ovan. Vilka bolag man ska välja är förstås upp till var och en, men jag måste hålla med Nordnets kunder här. De har storköpt Investor under lång tid och är en riktig spararfavorit. Det klart mest ägda investmentbolaget. Här finns fortfarande en rabatt, förvaltningskostnaden är låg och bolaget har en lång och fin historik. På grund av mixen av industri, bank och läkemedel kan bolaget med fördel kompletteras med något av de investmentbolag som har fokus på mindre bolag som växer.

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Håkan
Håkan
2020-12-02 22:59

Är det inte så också aha. T ex investor har ja innan. Då köper ja lite mer. Och inte tänker på om det är premier eller rabatt

Kalle
Kalle
2020-12-04 19:22

Misstänker att en stor del av förklaringen ligger i indexfonderna som enbart köper investmentbolag, t.ex Spiltans. Här är det många som bara öser in pengar (och ppm-pengar) varpå fonden tvingas köpa fler av de redan överprisade bolagen. De fonderna har blivit för populära (fått för mycket kapital) i förhållande till sitt placeringsunivers.