Hur ska man se på de högre premierna i investmentbolagen?

En hel del har hänt i investmentbolagen de senaste månaderna, ja bara under sommaren. Rabatterna krymper och premierna stiger. Jag utfärdar en liten varning innan man köper något till en väldigt hög premie.

Ett investmentbolag kan handlas till en premie eller till rabatt. Ofta har många investmentbolag handlats till rabatt, det vill säga priset på investmentbolagets aktie är lägre än priset på underliggande bolags aktier tillsammans. Men det finns exempel där investmentbolaget handlas till en premie. Då kostar investmentbolagets aktie mer än underliggande bolags aktier tillsammans.

Varför premie?

Orsakerna till om ett bolag handlas till rabatt eller premie kan vara flera. En stor andel onoterat har traditionellt ansetts vara en orsak till rabatt exempelvis, eftersom det är en del som är svår att värdera. En annan anledning till rabatt är att det handlar om en korg av underliggande aktier, där du får många “på köpet” – även dem du inte vill ha. Fler orsaker finns, bland annat om investerare misstänker att bolaget inte främst handlar i aktieägarnas intressen.

En premie kan å andra sidan uppstå om investerare anser sig villiga att exempelvis betala mer för ett investmentbolags goda historik. Det kan också handla om att bolaget har ett attraktivt onoterat inneha som inte går att få exponering mot på annat sätt.

Men innan man betalar en väldigt hög premie så tycker jag det kan vara värt att tänka till en extra gång. Om underliggande aktier i ett investmentbolag skulle börja gå dåligt samtidigt som premien faller så kan det bli en riktigt tuff smäll – en dubbelsmäll. Samtidigt ser vi att några av de bolag där premierna har stigit är bland de som ökat mest i popularitet.

Ökning av antalet ägare hos Nordnet sedan jan 2019:

Svolder: 113 %

Investor A: 67 %

Bure: 65 %

Latour: 43 %

Creades: 42 %

Investor B: 35 %

Havsfrun: 24 %

Industrivärden: 22 %

Lundbergs: 18 %

Kinnevik: 10 %

Traction: 4 %

Öresund: 2 %

Källa: Nordnet

Fokus på mindre investmentbolag

I listan ovan kan vi ju se att spararna de senaste åren haft ett stort fokus på mindre investmentbolag. Småbolag har ju gått bäst på börsen, och vissa av de mindre investmentbolagen är helt enkelt att likna vid en småbolagsfond.

Spararna köper ju exempelvis Bure och Latour, som idag handlas till en premie på 26 respektive 42 procent. Latour har i princip aldrig handlats till rabatt, så det är inget att sitta och vänta på, men nu är premien väldigt hög. Det beror på Latours fina historik, bolaget anses ju allmänt vara börsens finaste investmentbolag, samtidigt som en del uppskattar exponeringen mot förvaltarfavoriter som HMS Networks och Tomra, båda med stark koppling till pågående megatrender. Listan toppas av Svolder, som även den numera handlas till premie.

Men generellt gäller ändå att det kan vara läge att tänka till både en och två gånger innan man köper ett investmentbolag till en väldigt hög premie. Särskilt om bolagets innehav till övervägande del består av noterade innehav och därmed är enkel att kopiera.

Rabatt/premie i investmentbolagen

Bure: 26 % premie

Creades: 56 % premie

Havsfrun: 46 % premie

Industrivärden: 7 % rabatt

Investor: 14 % rabatt

Kinnevik: 8 % rabatt

Latour: 42 % premie

Lundbergs: 10 % premie

Svolder: 2 % premie

Traction: 3 % rabatt

Öresund; 4 % premie

Källa: Ibindex

Däremot är investmentbolagen fortfarande väldigt attraktiva som idé, och det kanske särskilt jämfört med aktiefonder. Du får låg förvaltningskostnad som sjunkit de senaste åren på grund av ökat förvaltat kapital i relation till rörelsekostnaderna, god riskspridning, aktiva ägare av kött och blod och så vidare.

Lägre rabatt och lägre förvaltningskostnad

Dock har som sagt rabatterna generellt fallit en del. Varför? Det har säkerligen flera orsaker. Min gissning är att fallande rabatter bland annat beror på att onoterat har fått ett uppsving de senaste åren. Riskkapital är hett, och därför värderas den onoterade delen i bolagens portföljer möjligen högre än tidigare. Det kan ju inte minst vara fallet i exempelvis Creades, som ju förutom sitt Avanzainnehav har en exponering mot onoterade Tink, Instabox, Apotea med flera – bolag som minst sagt rider på digitaliseringstrenden och konsekvenserna av pandemin.

På den positiva sidan finns att också förvaltningskostnaderna, som ju kan jämföras med förvaltningsavgift i en aktiefond men som helt enkelt består av bolagets rörelsekostnader, också har sjunkit. Förklaringen till det är enkel. Det förvaltade kapitalet har växt oerhört de senaste åren, samtidigt som rörelsekostnaderna inte rört sig särskilt mycket alls. Förvaltningskostnaden är ju rörelsekostnaderna som sätts i relation till förvaltat kapital – vilket gör att resultatet blir lägre förvaltningskostnader än för några år sedan.

Hur ska man tänka?

Investmentbolag är ett utmärkt val för både nybörjare och proffs, av skäl som redan nämnts ovan. Vilka bolag man ska välja är förstås upp till var och en, men jag måste hålla med Nordnets kunder här. De har storköpt Investor under lång tid och är en riktig spararfavorit. Det klart mest ägda investmentbolaget. Här finns fortfarande en rabatt, förvaltningskostnaden är låg och bolaget har en lång och fin historik. På grund av mixen av industri, bank och läkemedel kan bolaget med fördel kompletteras med något av de investmentbolag som har fokus på mindre bolag som växer.

Populäraste investmentbolagen bland Nordnets kunder:

1.Investor

2. Kinnevik

3. Latour

4. Industrivärden

5. Bure Equity

6. Svolder

7. Lundberg

8. Creades

9. Öresund

10. Traction

Källa: Nordnet, i fallande ordning.

Läs gärna artikeln på ämnet i tidningen Privata Affärer.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer