Hur ser analytiker på heta spelbranschen?

Pressbild: Starbreeze

Finwire har tittat närmare på gaming-branschen som blivit ett högaktuellt ämne med ett flertal börsnoterade företag verksamma på området. Dessutom: är 2018 e-sportens år, trots stundande fotbolls-VM?

Ett antal svenska bolag såväl som flera utländska jättar har varit i medial hetluft under månaden, däribland den svenska spelutvecklaren Starbreeze och de amerikanska speljättarna Ubisoft och Take-Two, två namn som är lite mindre kända för de stora massorna.

Starbreeze

I höst 2018 väntas Starbreeze släppa ett storspel som baseras på den populära tv-serien The Walking Dead. Den senaste säsongen genererade ett genomsnittligt antal tittare om cirka 7,8 miljoner enligt Nielsen Media Research, vilket är lägre än 11,4 miljoner tittare för säsong sju och 14,4 miljoner tittare för rekordsäsongen fem.

Analyshuset Redeye är en av få finansmarknadsaktörer som har bevakning på Starbreeze. De räknar med att spelet säljer cirka 1,5 miljoner exemplar under de första tre månaderna, vilket väntas motsvara runt 680 miljoner kronor i intäkter. Därutöver räknar analysfirman med att spelet kan generera två miljarder kronor under en treårsperiod för spelbolaget. Man tillägger dock att aktiemarknadens förväntningar på spelet redan anses vara högt ställda. Vidare bedömer Redeye att en försäljning på 1,5 miljoner exemplar kan ses som en besvikelse då det är i linje med bolagets tidigare spel Payday 2 som hade betydligt sämre förutsättningar.

Inom virtual reality-delen i Starbreeze händer det även saker. StarVR som är ett samriskbolag mellan Starbreeze och Acer kommer att börja handlas på Emerging Stock Board-listan på Taipeibörsen på måndag nästa vecka. Starbreeze äger 33,3 procent av StarVR medan Acer kontrollerar resterande 66,6 procent. IP-rättigheterna relaterade till StarVR ägs och kontrolleras av Starbreeze medan Acer står för tillverkningen av vr-headsetet.

Bolagets kassa har även fyllts på nyligen. Spelbolaget Starbreezes senaste företrädesemission blev övertecknad, tillkännagav man i ett pressmeddelande denna månad. Genom emissionen tillförs spelbolaget cirka 152 miljoner kronor före emissionskostnader, vilket bör underlätta för spelföretaget.

En fond som valt att investera i Starbreeze är Swedbank Robur Ny Teknik som förvaltas av Carl Armfelt. Armfelt delade ut en mindre känga i slutet av förra året i programmet EFN Börslunch där fondförvaltaren delgav att problemet som Starbreeze dras med är att företaget inte haft samma fokus som de andra spelbolagen och tillägger att de kanske fick lite storhetsvansinne efter att det gick bra i många år. Han ser dock ett potentiellt scenario i framtiden där spelbolaget kan ha fem spel som genererar kassaflöden.

Ubisoft

För fransk-kanadensiska Ubisoft händer det mycket just nu. Man meddelade tidigare denna månad att man upprättar en ny spelstudio i den kanadensiska staden Winnipeg, vilket kommer resultera i 100 nya arbetstillfällen de kommande fem åren. Det är den tredje nya spelstudion som den franska spelförläggaren har utannonserat de senaste två månaderna. I mars tillkännagav Ubisoft nya spelstudios i Indien och Ukraina. I slutet av förra året öppnade man även Ubisoft Berlin.

Nyligen har man släppt skjutspelet Far Cry 5. I ett pressmeddelande från denna månad uppger bolaget att spelet är det snabbast säljande spelet i spelseriens historia. Det innebär att spelet är det näst bäst säljande spelet vid release för Ubisofts räkning efter Tom Clancy’s The Division.

Spelet har länge varit på topplistan över de mest sålda spelen globalt på spelplattformen Steam vilket förvisso bara är ett av formaten spelet släpps till, men aktiemarknaden överraskades likväl. Aktien har dessutom stigit med över 90 procent de senaste tolv månaderna. Detta är klart bättre än de främsta konkurrenterna Electronic Arts, Activision Blizzard och Take-Two Interactive med kursuppgångar om 39, 39 respektive 70 procent under samma period.

Vidare har franska mediajätten Vivendi gett upp sitt ägande på 27,3 procent i spelbolaget Ubisoft. Vivendi som av Ubisofts ägare bröderna Guillemot stoppats från att potentiellt köpa upp bolaget har sålt sina aktier till en rad olika investerare. Bland dessa återfinns kinesiska Tencent.

Tencent värderas till hisnande 4,3 biljoner kronor, enligt den nystartade hemsidan gamingaktier.com som drivs bland annat av Twitterprofilen Pokertrader som figurerat på Nordnetbloggen tidigare. Tencent äger cirka 40 procent av Epic Games som står bakom det populära spelet Fortnite. Kuriosa i sammanhanget: Epic Games står även bakom spelmotorn Unreal Engine 4 som Starbreeze bytt över till för deras kommande storspel Overkill: The Walking Dead.

Vad tycker analytikerkåren om Ubisoft då? Där är bilden inte lika positiv. Enligt Bloomberg finns det totalt 15 rekommendationer ute: sex köp, sex behåll och tre sälj. På aggregerad nivå har analytikerkåren en riktkurs om cirka 68 euro per aktie, jämfört med aktiekursen idag om 79 euro. Följaktligen verkar Ubisoft inte vara någon favoritaktie hos analytikerkåren.

Take-Two

Finwire rapporterade tidigare under månaden med hänvisning till CNBC att investmentbanken Piper Jaffray anser att speljätten Take-Two är köpvärd efter den senaste nedgången, som då stod i cirka 97 dollar. Take-Two har bland annat gett ut spelet Grand Theft Auto V, som nyligen utsågs av branschmedia till den bäst säljande underhållningsprodukten genom tiderna. Med sex miljarder dollar i intäkter, motsvarande hisnande 50,3 miljarder kronor, klår man exempelvis Avatar som är den mest intäktsbringande filmen genom tiderna med 2,8 miljarder dollar i försäljning.

Det delges av analysen från Piper Jaffray att den genomsnittliga Fortnite-spelaren är mellan 13 till 14 år, samtidigt som Take-Two:s kassako Grand Theft Auto V har en betydligt äldre spelarbas. Analytikern förväntar sig att konkurrenten Activisions kortsiktiga intäkter kommer att påverkas av Fortnite-hysterin då man har ett antal liknande speltitlar, men ser en betydligt mindre påverkansgrad för spelbolaget Take-Two och även för Electronic Arts.

Det ryktas för övrigt om att nästa Call of Duty från Activision ska innehålla ett Battle Royale-läge i likhet med Fortnite, vilket visar på hur populärt spelet är samt hur andra branschaktörer väljer att reagera.

Take-Two har även den hett efterlängtade speltiteln Red Dead Redemption 2 på gång med planerat spelsläpp i oktober, en katalysator för investeringscaset enligt Piper Jaffrays analytiker. Därutöver handlas Take-Two till en rabatt jämfört med sektorkollegorna.

Analytikerna har en riktkurs på 127 dollar, vilket innebär en uppsida om cirka 25 procent från dagens aktiekurs om 102 dollar.

Utöver Piper Jaffrays finns det många andra finansmarknadsaktörer som har bevakning på Take-Two. Här är bilden betydligt positivare än i Ubisofts fall. Det finns totalt 22 rekommendationer ute på företaget: 17 köp och fem behåll. På konsensusnivå uppgår analytikerkårens riktkurs till 128 dollar, samtidigt som aktien handlas idag till cirka 103 dollar. Det innebär en uppsida om 25 procent, i likhet med Piper Jaffrays riktkurs.

Swedbank Robur Ny Teknik har förutom ett innehav i Starbreeze även en post i Take-Two. Aktieinnehavet utgör en portföljvikt om cirka 4,4 procent, vilket gör det till fondens femte största innehav.

Är 2018 e-sportens år?

Förutom att investera i spelutvecklare kan man även titta på matchen från sidlinjen. Bokstavligen. E-sport är ett högaktuellt ämne, särskilt med tanke på att Sverige är den näst största marknaden i Europa efter Ryssland vad gäller konsumtion av e-sport enligt en undersökning av PayPal och analysföretaget SuperData.

Tidigare i år visade siffror från en Streamlabs-rapport att Googles spelplattform YouTube Gaming växte sin månatliga streamingbas med 343 procent under 2017. Under samma period ökade den konkurrerande tjänsten Twitch som ägs av e-handelsjätten Amazon med 197 procent.

Siffror har ännu inte inkommit för det första kvartalet i år, men lite tyder på att trenden med stigande tittarsiffror är på väg att avta. Nyligen slogs ett nytt tittarrekord på Twitch när artisten Drake deltog i en Twitch-stream tillsammans med profilen Ninja enligt nättidningen Polygon. Som mest noterades 635 000 tittare vilket är betydligt högre än det tidigare rekordet om 388 000 tittare för en stream som inte är relaterad till någon turnering. Räkna med att Streamlabs sedvanliga tittarrapport för det första kvartalet som bör vara på ingång kommer att bli en kioskvältare, åtminstone inom gamingkretsar.

Utöver att fler väljer att kolla på e-sport, väljer även allt fler att betala för att titta på e-sport. En rapport från Mediavision från förra månaden delger att nära var femte tittare på e-sport och gaming i Norden betalade för att titta under det fjärde kvartalet i fjol. Detta motsvarar en årlig tillväxttakt på över 40 procent jämfört med samma period år 2016. Samtidigt uttrycker nära 75 procent av svenska tittare att de är villiga att betala för specifika funktioner hos streamingtjänster för e-sport och gaming.

Carl Becht, Finwire

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer