Tjäna pengar när tillgångarna faller

Börshandlade produkter kommer i många olika färger och former. Unlimited Turbos liknar en Minifutures på många sätt, men samtidigt finns det olikheter som gör stor skillnad. Nu ska vi kolla närmare på hur en Unlimited Turbo fungerar, och vad man bör tänka på.

Börshandlade produkter

Unlimited Turbos är vad vi kallar för börshandlade produkter, vilket är investeringar som speglar olika tillgångar så som aktier, index och råvaror. Det som kännetecknar är den hävstång som är inbyggd i investeringen. Denna möjliggör att du får större exponering för mindre pengar, samt att du kan få en negativ exponering. I klartext att du tjänar på att den underliggande tillgången faller i värde. Du hittar all info på Nordnet Markets-sidan.

Tänk på att hävstången samtidigt ökar risken då det kommer svänga snabbare. Du kan vara trygg i att du aldrig förlorar mer än investerat värde och du handlar courtagefritt inom Nordnet Markets på order över 1000 kronor.

Unlimited Turbo ger knock på finansieringsnivån

I stort fungerar Unlimited Turbos som Minifutures, alltså en del är lånade pengar och en del är dina pengar. Skillnaden är att Unlimited Turbos har stop loss på samma nivå som finansieringsnivån. Om underliggande tillgång rör sig i fel riktning, kommer du att knockas när stop loss nivån nås.

(Klicka på bilden för att komma till listan.)

Kraftiga fall på börsen

Vid kraftiga fall, som vi såg i februari, är det ganska skönt att veta exakt vid vilken som du knockas . I en vanlig Minifuture har du en stopp-nivå strax ovanför finansieringsnivån, du får ut det restvärde som är mellan stopp-nivån och finansieringsnivån i vanliga fall. Men blir det kraftiga fall och marketmakern får svårt att göra sig av med den underliggande tillgången, kanske det inte finns något restvärde kvar. Vid dessa tillfällen lämpar sig en Unlimited Turbo bättre. Du betalar dock en liten riskpremie för att ha stopp-nivån på finansieringsnivån.

Tar vi första dagarna i februari så var det som ett svart hål på den amerikanska börsen. Dow Jones föll nästan hejdlöst under fredagskvällen den 2 februari. Då hade svenska marknaden redan tagit helg. Vid den typen av extrema rörelser är det uppskattat att veta exakt var förlustnivå går. Oavsett hur mycket mer en underliggande tillgång än går i fel riktning, så kommer du inte förlora mer än det insatta kapitalet.

Det har sagts tusen gånger tidigare men värt att säga igen: Tänk på risken med hävstången. Se alltid till att du har en tydlig strategi när du ska börja handla med börshandlade produkter. Och se till att hantera risken väl, Unlimited Turbos har en väldigt hög hävstång och man ska ha klart för sig att dessa produkter inte lämpar sig för alla typer av investerare. 

/Alexander Gustafsson

Upptäck produkterna på samlingssidan för Nordnet Markets.

Komplexa produkter inom Nordnet Markets är inte lämpade för alla investerare. Samtliga produkter är komplicerade och kräver en god förståelse för den underliggande marknaden och produkternas specifika villkor och egenskaper. För att få handla med komplicerade instrument behöver du genomföra ett kunskapstest hos Nordnet. Alla investeringar i finansiella instrument är förenade med risk och kan både öka och minska i värde. Risken är stor att du förlorar hela det investerade kapitalet.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer