Hoppa till huvudinnehållet

Höstbudgeten: Många får lite mer

Den budget som Magdalena Andersson lämnar till riksdagen på måndagen ger lite till väldigt många, och det gör också att det blir många vinnare och nästan inga förlorare rent privatekonomiskt. Det beror både på att det är sista höstbudgeten innan valet för socialdemokraterna, att det är ett politiskt läge som gör att man måste komma överens med framför allt Centerpartiet och att man vill hjälpa den ekonomiska återhämtningen på traven.

Vilka är vinnare?

Ska man säga någon grupp som får lite mer än andra så är det sjuka, som får höjd garantinivå för sjuk- och aktivitetsersättningen med i snitt 1 000 kronor, sänkt skatt (borttagen skatteklyfta mellan den skatt löntagare och sjuka betalar) och höjt tak för bostadstillägget. till 7 500 kronor i månaden Man ska dessutom göra det enklare att få ersättning för äldre sjuka, så att de slipper ta av sin pension vid arbetslivets slutskede. Även pensionärer får lite mer kvar i plånboken, då det får sänkt skatt och även höjt tak för bostadstillägget. Löntagare får även dem sänkt skatt via en förstärkt skattereduktion.

Vilka är förlorare?

Inte många. Det är helt enkelt stora grupper som kommer få lite mer i plånboken, Någon kommer säkert tycka att effekten blir för liten; 110 kr i månaden blir exempel effekten av den förstärkta skattereduktionen för en person med en inkomst på 25 000 kronor. Så blir det när stora grupper ska omfattas.

Ska vi hitta någon “förlorare” skulle det i så fall vara förare av bensin- och dieselbilar, eftersom gränsen för när man måste börja betala högre skatt sänks.

Vad förvånar?

Egentligen är den här budgeten logisk med tanke på det politiska landskapet, man måste göra många nöjda. Men det är klart att skattesänkningar inte tillhör socialdemokraternas hjärtefrågor, så man försöker styra in sig på att effekten blir störst för låg- och medelinkomsttagare i förhållande till inkomstnivå.

Annars är ju budgeten inriktad på grupper som har det tufft privatekonomiskt, som är sjuka, har låg pension eller låg inkomst. “Inriktad på mer bidrag” enligt oppositionen.

Vad finns inte med?

Stora reformer som tar tag i problemen på bostadsmarknaden är inte med exempelvis, men det väntade vi ju oss kanske inte heller. C har krävt sänkt skatt på ISK för att gå med på att backa från kravet på slopad hyresreglering men det har vi inte heller sett, och just det kravet är nog svårt för Magdalena Andersson att gå med på. Vi har heller inte sett “familjeveckan”. Magdalena Andersson har själv öppnat för nedtrappat ränteavdrag, men det blir i senare budgetar i så fall. Även om det finns politiskt underlag (det är numera bara M som är emot) så är det få som vill göra ränteavdraget till valfråga.

Läs mer om vilka förslag höstbudgeten bland annat innehåller i ett tidigare inlägg.

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer