Hoppa till huvudinnehållet

Hökaktig Federal Reserve överraskade marknaden

Federal Reserve överraskade marknaden med en hökaktig ton i samband med presentationen av centralbankens senaste policymöte i onsdags. Styrräntan lämnades som väntat oförändrad men signalerna från mötet var att räntan kan komma att höjas redan under 2023, och detta två gånger dessutom. På marknaderna steg marknadsräntor och dollarn på beskeden medan New York-börsen föll tillbaka något.

Inför mötet hade marknaden oroats över den stigande inflationen i USA som i maj låg på en årstakt på hela 5 procent, att jämföra med början av året då årstakten var måttliga 1,4 procent. Federal Reserve har gång på gång under våren upprepat att den stigande inflationen är av övergående natur.

Federal Reserve presenterade också nya, höjda, inflationsprognoser där man ser ökad inflation under 2021 men att den faller tillbaka under 2022 och 2023. Fed höjde även sin prognos över BNP-tillväxten till hela 7 procent i år, upp från 6,5 procent som var bedömningen i mars. För 2022-2023 bedöms tillväxten falla tillbaka till mer måttliga nivåer.

Marknaden väntade också med spänning på vad Federal Reserve hade att säga om de liggande stödprogrammen, som för närvarande ligger på en månadstakt på 120 miljarder dollar i obligationsköp, och mer specifikt när de i tid ska börja dras tillbaka i ljuset av en starkare ekonomi.

Federal Reserve gav inga nya besked om neddragningarna av stimulanser, det som kallas för “tapering”, utan upprepade att stödköpen kommer att fortsätta tills man ser att betydande framsteg gjorts mot ”kommitténs mål om maximal sysselsättning och prisstabilitet”.

Fed har dock börjat diskutera tapering. I en undersökning bland fondförvaltare genomförd av Bank of America, och som presenterades i tisdags, bedömer 63 procent av paneldeltagarna att Fed kommer att inleda tapering i augusti/september.

Den oväntat hökaktiga tonen i onsdags bottnade framför allt i de så kallade prickarna, eller “dot plot” som Federal Reserve redovisar i en graf. Varje medlem av centralbanksdirektionen, de är 18 stycken till antalet, lägger prognoser över styrräntan för de kommande åren.

Denna gången var det hela 13 stycken ledamöter som ser höjd ränta under 2023. Det kan jämföras med sju ledamöter i mars. Även för 2022 är det nu fler ledamöter än tidigare som ser höjd ränta, eller mer specifikt sju ledamöter som ser höjd ränta mot fyra stycken i mars.

I förra veckan höll den europeiska centralbanken, ECB, motsvarande penningpolitiska möte där styrräntan lämnades oförändrad vid noll procent och där stimulansprogrammen låg fast.

Men även här får ECB ständigt frågor om när de ska börja minska stimulanserna.

ECB:s ordförande Christine Lagarde upprepade budskapet att det är för tidigt för att prata om en utfasning av det tillfälliga pandemistödprogrammet PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme). Stödprogrammet, som är på 1 850 miljarder euro, ligger enligt ECB:s senaste kommuniké fast fram till minst i slutet av mars 2022.

ECB håller nästa möte i juli, men mötet i september pekas av en del analytiker ut som en möjlig tidpunkt för uppdatering kring exit av PEPP.

Kastar man blickarna mot aktiemarknaden kan banker komma att gynnas av högre räntor, detta eftersom de har stor intjäning från räntenettot.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm