Hoppa till huvudinnehållet

Höjd skatt på ISK och KF – vad innebär det för spararna?

Sedan Vänsterpartiet och regeringen kom ut med beskedet att man höjer skatten på sparande inom ISK och kapitalförsäkring har många med mig reagerat starkt. Reagerat på att man återigen väljer att straffa oss sparare.

Det finns många skäl till att inte höja skatten. Det kanske främsta är det signalvärde det skickar ut i en tid när vi behöver spara mer, framförallt till vår pension. Men, hur påverkar det då sparandet i praktiken? Det ska vi kolla på nu.

Skattehöjningen i praktiken

Modellen för att räkna ut schablonbeskattningen på ditt ISK-konto ser idag ut så här:

Schablonintäkten räknas fram genom att kapitalet multipliceras med 1,40 procent, det vill säga statslåneräntan vid utgången av november året innan ökad med 0,75 procentenheter.

Men från och med nästa år så vill regeringen alltså höja skatten från 0,75 procent till 1 procent. En ökning med 0,25 procentenheter.

Enkelt kan man förklara att du, med den höjda skatten, behöver ha en avkastning över 1,65 procent för att det ska vara värt att spara inom ISK. Det låter kanske inte så mycket men då ska man komma ihåg att det med ränteplaceringar i vår extrema lågräntemiljö är väldigt svårt att nå upp till ens 1 procents avkastning.

Den höjda skatten innebär tyvärr att du tjänar på att dela upp ditt sparande i en räntedel och en aktiedel. Jag tycker att man som tumregel kan tänka så här:

Placeringar som skall ligga kvar i ISK:

  • Aktier
  • Aktiefonder
  • Eventuellt företagsobligationsfonder

Placeringar utanför ISK:

  • Ränteplaceringar
  • Obligationsfonder
  • Penningmarknadsfonder
  • Sparkonto

Tveksamt:

  • Blandfonder

Mycket pekar på att ränteplaceringar får svårt att leverera någon vidare avkastning de närmaste åren – så tyvärr kommer den nya skatten att äta upp avkastningen och mer därtill.

Mot bakgrund av det här, är det knappast felaktigt att prata om att man straffar oss som sparar.

/ Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-09-19 11:33

Hej Joakim

Antag att man själv kombinerat en blandfond med väldigt låga avgifter för ett sparande med en tidshorisont på 4-5år. Typ 50% Global indexfond och 50% Spiltan räntefond Sverige. Bör man se dessa två fonder som en helhet som kan leverera högre än 1,65% i ett ISK eller bör man lyfta ut räntefonden? Snårigt det här.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-09-28 10:51

Hej Daniel, Mycket beror precis som du säger på hur lång tidshorisont du har. Historik är ingen garanti för framtida avkastning, men om du på kronan vill välja rätt kontoform så behöver du räkna på förväntad avkastning för dessa fonder per år och ställa det mot skillnaden att äga dem t ex i ett investeringssparkonto (med ett estimat för när den förväntade skattehöjningen för ISK slår in). Sedan blir ju alternativen en kapitalförsäkring med en skattesaats som just nu motsvarar ungefär ISK, eller en aktie- och fonddepå där du i slutändan skulle betala 30 % vinsskatt på din avkastning. Summeringen… Läs mer »

Anonym
Anonym
2017-09-26 17:45

Vem skulle någonsin starta ett ISK-konto för räntefonder? Är det rekommendationer man får om man frågar sparekonomerna på Nordnet? Tanken med ISK har väl ändå från första början varit att minska beskattningen för människor som investerar/sparar via aktier och aktiefonder på börsen (sen att detta inte nått ut till alla är en helt annan sak). Men att skaffa ett ISK för att sen spara i räntefonder är ju ungefär som att skaffa en racerbil och vägra köra fortare än gångtempo, det finns ingen direkt mening med det. Otaliga gånger har jag hört sparekonomer hos Nordnet eller liknande aktörer i samma… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-10-10 10:04

Håller helt med.
Också lite fegt att i videon inte våga tala om de faktiska siffrorna, vilket antyds i rubriken (”Vad innebär det för spararna?”). Kanske för att gemene sparare inte skulle bry sig ett smack över 75 kronor som ska skattas varje år för de som har ett sparande på ca 100 000. Istället pratar de om diffusa 1 miljard i skatteintäkter.
Var lite seriösa istället för att endast försöka skapa opinion för egen vinnings skull!

Anonym
Anonym
2017-09-28 15:09

Hej. Kan du förtydliga vad förslaget innebär för KF, dvs inte ISK. Är det samma konsekvenser? Är det smartare att sälja aktier i KF och köpa till vanlig depå?
Arne

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-09-29 10:59

Hej Arne! Konsekvenserna blir lika i både ISK och KF. När det gäller aktier och fonder anser jag att ISK och KF fortsatt kommer vara allra mest förmånligt.
Om du istället har ränteplaceringar kan det dock vara läge att flytta dem till en vanlig depå.