Högt och lågt i rapportperioden

Den tyngsta delen av den svenska rapportsäsongen ligger nu bakom oss och Finwire ser tillbaka på ett kvartal som inneburit både positiva och negativa överraskningar. Vi har jämfört vinstförväntningarna med utfallet hos drygt 80-tal större bolag på Stockholmsbörsen.

Det visar sig att analytikerkåren sammantaget har lagt sina förväntningar på en rimlig nivå. Medianbolaget har nämligen redovisat 0,4 procent lägre vinst än förväntat.

Några bolag som sticker ut positivt är Astra Zeneca som gjorde ett rörelseresultat som låg 26 procent högre än konsensus. Inom IT-sektorn var variationen stor: Doro överraskade med nästan 31 procent, Hiq med drygt 34 procent och Nokia med 56 procent.

Några bolag som sticker ut på nedsidan är ABB som underpresterade med 68 procent i sitt rörelseresultat medan Kindred hamnade nära 37 procent sämre än väntat. BillerudKorsnäs kom med ett rörelseresultat som var 38 procent lägre än väntat, Dustin 35 procent och Getinge 26 procent.

Ser vi till bransch så har fastigheter gått bäst. Medianföretaget gjorde ett förvaltningsresultat som låg nästan 6 procent högre än vad analytikerkåren räknat med. Den närliggande branschen bygg har också gått bra och överraskat i genomsnitt drygt 4 procent. Bygg var dock en bransch som såg inbördes stora variationer. Skanska nåddde ett rörelseresultat som var 18 procent högre än väntat medan NCC bommade förväntningarna med 20 procent, jämfört med konsensus.

Den bransch som underpresterat mest har varit stål. Viktigt att nämna är dock att enbart ett bolag, SSAB, ingick i denna kategorin i vår jämförelse. Bolagets rörelseresultatet var hela 20 procent sämre än väntat. I den närliggande branschen råvaror ingick två större bolag som tillsammans underträffade förväntningarna med drygt 16 procent.

Två branscher som genomsnitt har överpresterat något i analytikernas ögon är bank samt betting. Här tynger dock Nordea i banksektorn och Kindred inom betting.

Hälsovård har i genomsnitt underpresterat vilket inte skulle varit fallet om inte Getinge tyngt siffran för branschen.

De bolag som kommit absolut närmast analytikerkårens förväntningar är Bonava vars rörelseresultat var 0,1 procent sämre än väntat. Telia gjorde ett ebitda-resultat som låg 0,3 procent högre än förväntat medan Atrium som nådde ett förvaltningsresultat som var 0,4 procent sämre än konsensus.

Vi kan alltså konstatera att rapportsäsongen ur vinstsynvinkel inte blivit någon större överraskning sammantaget men där det blivit en hel del bolag som utmärkt sig åt båda hållen.

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer