Hoppa till huvudinnehållet

Högre avkastning till lägre risk

Börsåret 2017 är över och min portfölj har levererat högre avkastning än index till lägre risk. Jag ser fortfarande huvudsakligen positiva divergenser kring börsen och ekonomin och mitt positiva börsscenario är fortfarande på spåret.

Börsåret 2017 är över och det är dags att summera året och portföljens utveckling samt stämma av marknadsläget och blicka framåt mot nästa år. Börsen slutade året något i moll efter två månaders svacka under november och december. Årets uppgång på Stockholmsbörsen har därmed decimerats och slutfacit för året blev en uppgång på knappt fyra procent för OMXS30.

Min portfölj har också påverkats något av den svaga avslutningen på året, men jag har behållit mitt försprång mot index. Portföljen slutade året upp knappt 17 procent och jag kan därmed lägga ännu ett år av överkastning till mitt långsiktiga track-record. Risken i portföljen mätt som volatilitet har också varit lägre än för börsen som helhet. Så portföljen fortsätter att leverera en högre avkastning än index till lägre risk.

Bakom portföljens relativa framgångar under året ligger bland annat god utveckling i flertalet innehav. Samtliga nuvarande aktier i portföljen har gått bättre än index under året. Nolato har dubblats i värde och innehav som Beijer Ref, Fenix Outdoor och Note har också haft en stark utveckling.

Starka börser

Den svaga börsutvecklingen de senaste månaderna är främst ett hemmaproblem, i ett internationellt perspektiv ser det betydligt starkare ut. Fler än tio börser världen runt har stigit med 20 procent eller mer under året. Stockholmsbörsen är därmed en av de svagaste börserna i år i ett internationellt perspektiv.

På hemmaplan har bostadsmarknaden varit i fokus med rädsla för spridningseffekter om pristrenden på bostäder fortsätter i fel riktning. Nyligen meddelades att amorteringskraven kommer att skärpas ytterligare, vilket spär på oron ytterligare. Den indextunga banksektorn har haft ett relativt svagt år på börsen. Problem och stora kursfall för bolag som Hennes & Mauritz och Fingerprint har också tyngt index under året.

I USA har börserna däremot fortsatt att klättra uppåt och Dow Jones Industrials bröt i början av december igenom 24000-nivån för första gången. Dow Jones är upp över 25 procent hittills i år och visar vägen för övriga börser.

Positiva divergenser

Nya amerikanska toppnivåer innebär tydligt positiva divergenser mot en allmän oro och skepsis till marknadsläget. Många tycks skrämmas av uppgången och befarar att slutet är nära. Min utgångspunkt är att börsen går före, leder konjunkturen och visar vägen framåt. Den starka börsutvecklingen och nya historiska toppnivåer för många marknader indikerar att fantastisk styrka väntar även i ekonomisk statistik och företagsvinsterna framöver.

Scenariot fortfarande på spåret

Så jag kan inte se annat än att mitt positiva scenario fortfarande är på spåret. Det är inte så mycket som i grunden har ändrats sedan min förra nyårskrönika (Se nytt år, samma marknadssyn). Som jag skrivit tidigare väntar jag mig att pendeln ska fortsätta hela vägen och att börs- och konjunkturcykeln ska nå full cirkel (Se Pendeln bara halvvägs).

Jag väntar mig fortfarande en period av positiva signaler som går hand i hand med stigande börs och stigande räntor. Den senaste räntehöjningen från Federal Reserve har inte heller haft någon negativ effektiv på indexen, helt enligt mitt scenario och på tvärs mot de flestas farhågor. Ur mitt perspektiv är det fortfarande rimligt att anta att trenden lever vidare och att pendeln ska vidare mot optimism. Fokus i portföljen blir fortsatt att hitta aktier som kan gynnas av ett sådant scenario. Gott nytt år!

/Roger Jansson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer