Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Höga förväntningar på rapporter

Rapportperioden har nått sin kulmen och redan nu kan vissa trender skönjas.

I likhet med föregående rapportperiod hörde Ericssons rapport till en av rökarna. Telekomjätten redovisade en omsättning i linje med förväntat under tredje kvartalet. Det justerade rörelseresultatet var samtidigt betydligt högre än vad analytikerna hade väntat sig.

“Resultatet hittills i år stärker Ericssons övertygelse om att koncernens finansiella mål för 2020 kommer att nås. De finansiella målen för 2022 är oförändrade”, framgick det av rapporten.

Ericsson rusade, Saab rasade

Ericsson-aktien blev en av Stockholmsbörsens vinnaraktier på rapportdagen, med en uppgång över nio procent.

I den andra vågskålen med svaga rapporter utmärker sig framförallt ett bolag – Saab. Bolaget rapporterade en oväntad rörelseförlust, vilket fick aktien på fall. Bolaget uppger att utvecklingen under den senaste tiden gör att Saab bedömer att de framtida riskerna för framför allt affärsområdet Aeronautics har ökat.

Efter rapportraset är Saab-aktien ned 20,2 procent den senaste veckan, vilket är klart mer än listgrannarna Klövern och Getinge som också släppt rapporter av svagare karaktär.

Ljumt mottagande av bankrapporterna

Även de indextunga storbankerna frånsett Nordea har rapporterat sina kvartalssiffror, och trenden där har varit relativt ljumna marknadsmottaganden.

Samtliga storbanker redovisade intäkter i linje med förväntat under tredje kvartalet. Rörelseresultatet för Swedbank och SEB var högre än väntat. I Handelsbankens fall var däremot rörelseresultatet lägre än väntat efter påverkan från oväntad avsättning för omstruktureringsreserv.

När det gäller utdelning för 2019 överväger Swedbanks styrelse fortsatt frågan. SEB väljer att inte ge någon utdelning för förra året.

Nordea återstår att rapportera bland storbankerna. Enligt Factset väntas en kraftig resultatförbättring till 912 miljoner euro, jämfört med förra årets minusresultat om -421 miljoner.

Svårt leva upp till förväntningarna

En annan trend under rapportperioden har varit att det har varit relativt svårt för bolagen att leva upp till marknadens förväntningar.

OMXS30 står i dagsläget över nivån 1 800, vilket är en bit ifrån rekordnivåerna under 1 900 som noterades innan coronapandemin utbröt. Sedan mitten av mars har börsen stigit regelbundet. Det indikerar att förväntningarna på bolagen har gradvis ökat.

I de fall omsättningen och resultatet har varit sämre än väntat har aktierna handlats klart ned, samtidigt som en del rapporter av starkare karaktär inte lyckats övertygat marknaden.

Atlas Copco utgör ett exempel på det. Både omsättningen och resultatet var högre än väntat under tredje kvartalet, samtidigt som utdelning föreslås. Den belastande faktorn var att efterfrågan på bolagets produkter väntas kvarstå på nuvarande nivåer och inte förbättrats något, vilket man tidigare guidat för.

Spelbolaget Evolution, som är upp närmare 150 procent på börsen i år, rapporterade en omsättningstillväxt om 47 procent i det tredje kvartalet, ihop med en hög ebitda-marginal om 64,8 procent. Det räckte dock inte för att blidka marknaden. Ett annat extremfall är Avanza som rapporterade det bästa kvartalsresultatet någonsin för bolaget, men föll fem procent på rapportdagen.

Det återstår att se hur rapportsäsongen fortlöper, men givet kursutvecklarna för de mindre bolagen förefaller förväntningarna vara uppskruvade även där.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer