Hoppa till huvudinnehållet

Hög tid att #fixaISK !

ISK är totalt sett en succé sedan införandet 2012. Men ända sedan dess har det funnits brister som blivit allt synligare. Nu är hög tid att #fixaISK.

I förra veckan uppmärksammade Dagens industri hur ISK-sparare inte kan delta i cannabisbolaget Stenocares nyemission eftersom den innehåller bonusaktier, och sådana får inte förvaras på ett investeringssparkonto enligt lagen. Till saken hörde att olika banker gjorde olika tolkningar av lagen, så att deltagande var möjligt hos vissa och inte hos andra. Minst sagt förvirrande för spararna. Efter att Nordnet, som tolkade lagen som att deltagande tyvärr inte är möjligt, bett om ett klargörande från Skatteverket satte myndigheten ned foten; bonusaktier är inte tillåtna på ISK.

Krångligt med nyemissioner

Fallet Stenocare är ett exempel där deltagande i en nyemission är möjligt via kapitalförsäkring och depå, men inte ISK. Ett annat exempel var hajpade norska videokonferensbolaget Pexip noterering notering på Oslobörsen, som bestod av både nyemitterade och befintliga aktier. En ISK-innehavare kan endast delta i nyemissioner eller IPO:s som består av 100 procent nyemitterade aktier. Ofta är det ju en mix mellan de två, och bankerna har inte möjlighet att särbehandla de två ”aktietyperna”. Aktier som aktier. Och att mixa nya och befintliga aktier i nyemissioner är vanligt, vilket gör att ISK-innehavare inte kan delta i ett rätt stort antal nyemissioner.

Kruxet är att lagtexten räknar upp de tillgångar och transaktioner som är tillåtna på ISK – och där finns transaktioner med befintliga aktier inte med.

Det här har påtalats under åren sedan ISK infördes, men inget har hänt. I och med Stenocares emission och uppmärksamheten kring problemet för ISK-innehavare i Dagens Industri har frågan fått nytt bränsle, och jag hoppas att detta kan bli startskottet för en förändring! Tanken är ju att aktieägande via ISK ska bli enklare, inte krångligare. Min gissning är att lagstiftaren inte avsåg detta, utan att detta helt enkelt är en konsekvens av lagtexten som man inte tänkte på. Tills vidare kan man förstås använda sin kapitalförsäkring (Nordnets är utan avgifter!) för att delta i den här typen av nyemissioner.

Så, tillåt deltagande i nyemissioner med befintliga aktier på ISK. Helt enkelt #fixaISK !

Tre punkter för att #fixaISK

Förenkla deltagande i nyemissioner

Sparare kan idag inte via ISK delta i IPO:er eller emissioner som inte endast består av 100 procent nyemitterade aktier. Det är olyckligt och trist för spararna. Här behövs modernisering.

Straffet måste vara proportionerligt

Om banken råkar göra fel, exempelvis om en tillgång kommit in på ISK på ett otillåtet sätt, så kan en sparares ISK enligt lag ”upphöra”. Det som då händer är att spararen tvingas betala konventionell skatt på ALLA sina tillgångar på kontot (ett undantag finns sedan 2015 för kontofrämmande tillgångar, då ISK inte upphör). Det här är ett oproportionerligt hårt straff för spararen. Den konventionella beskattningen bör kunna ske endast för det aktuella värdepappret.

Minska krånglet

Lagen om ISK är ibland svårtydd, och det ger utrymme för osäkerhet vad som är tillåtet och inte. När banker måste lägga tid och resurser på att försöka tyda lagen om vad som är tillåtet och i vilken situation så tar det fokus från annat, vilket i slutändan också är dåligt för bankernas kunder. Det finns också exempelvis olika tidsfrister spararen måste hålla koll på, exempelvis hur länge en kontofrämmande tillgång får förvaras på kontot. Till exempel: En tillgång som varit en investeringstillgång, men som blir kontofrämmande, ska tas ut senaste den 60:e dagen efter det kvartal då tillgången blev kontofrämmande. Att lagen, och följaktligen även villkorsavtalen, är krångligt skrivna underlättar inte detta för spararen.

Vi driver förbättring av ISK

Nordnet kommer att driva en förbättring av ISK, eller snarare att dessa brister fixas till. Vi kommer att kontakta Finansdepartementet och de ekonomis-politiska talespersonerna. Det bör inte finnas några rimliga hinder för att förbättra och förenkla för ISK-spararen. Fondhandlareföreningen har drivit ett viktigt arbete med frågan om nyemissioner på ISK, men från politiskt håll har inget hänt. Det är dags nu.

Stötta gärna vår ”kampanj” för ett bättre ISK genom att uppmärksamma och dela hashtaggen #fixaISK på sociala medier. Läs gärna också Dagens industris utmärkta artikel om vårt krav.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-06-10 16:42

Tycker att det är lite krångligt med utländsk källskatt när man har ISK. Framförallt eftersom både Norge och Danmark bryter mot dubbelbeskattningsavtal. Istället för att dra 15 % skatt så drar de lite mer. Har i tre års tid försökt få tillbaka någon hundralapp från Danmark, mest för princip skull men de har inte ens startat handläggningen. Är väl samma stök om man har aktiedepå. Men det finns väl även någon regel om att man inte får dra av hur mycket utländsk skatt som helst på ISK. Danmark gör ju även någon fuling gällande skatten på aktiefonder. Därav så bojkottar… Läs mer »