Hög risk i företagsobligationsfonder

2016 har bjudit på en stormig inledning på världens aktiemarknader och Stockholmsbörsen har i skrivande stund backat med omkring 3 procent sedan årsskiftet.

När det har varit så här oroligt på börsen så är det klart många letar efter en säker hamn. Då inser man relativt snabbt att en penningmarknadsfond eller ett sparkonto inte ger någon avkastning. Ett alternativ som gett relativt god avkastning på räntemarknaden under de senaste åren är företagsobligationsfonder där flera svenska fonder avkastat omkring 25 procent på fem år.

Orolig Kreditmarknad

Men även kreditmarknaden har dock skakats av oro kring de europeiska bankernas finansiella välmående och turbulens på energimarknaden. Bland annat kände sig Deutsche Bank tvungna att gå ut med att de ska köpa tillbaka utestående obligationer för 46 miljarder kronor för att lugna marknaden.

Letar man sig till räntefonder som har företagsobligationer i sig tar man just nu en risk som du inte får betalt för. En sådan fond kanske kan ge 1-2 procent i avkastning. Du kan hitta företagsobligationer som ger högre ränta men då går du upp betydligt i risk

Problemet är att nu när det blåser upp lite storm igen kring kreditmarknaderna globalt så är det de här produkterna som tar mest stryk. Vi har sett det i den amerikanska företagsobligationsmarknaden men också i den norska som har det jättekämpigt.

Man kan säga att oljepriset var grunden till de här skakigheterna. Många av oljebolagen har haft extremt svårt att refinansiera i företagsobligationsmarknaden. Likviditeten torkar helt enkelt upp och det blir svårare att hitta köpare till de här obligationerna i marknaden.

 

Nettoutflöden

I januari låg nettoutflödena för företagsobligationsfonder på 2,5 miljarder kronor. För februari har vi inte sett statistiken än men om vi tittar på nordnets kundkonton så ser det ut att bli betydligt högre. Totalt uppgår den svenska fondförmögenheten i kategorin till 88,3 miljarder kronor, enligt statistik från Fondbolagens förening.

Det stora problemet dyker upp om nettoflödena tar fart på allvar.

Vad som händer är att då måste fonderna sälja obligationer och de som går först är de som är lätta att sälja. Risken är att fondspararna som är kvar sitter på ett fondinnehav med en allt större del av portföljen i obligationer som är svåra att bli av med. Det kan bli en negativ spiral vilket man ska ta i beaktande om man investerar i den här typen av fonder.

När man ska investera sitt kapital ska man tänka på risk vs avkastning och just nu känns det inte som att de här fonderna är inte i närheten av att ge den avkastning deras risk ger.

Joakim Bornold
Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer