Hoppa till huvudinnehållet

Här hittar du vinnarfonderna

Fonder – enkelt och relativt billigt

Fonder finns till för dig som vill låta någon annan sköta det slutgiltiga valet av vilka aktier, obligationer eller andra värdepapper som skall köpas. Det är ett enkelt och relativt billigt sätt att förvalta sina pengar eftersom fonder oftast bjuder på en riskspridning samtidigt som det är möjligt att spara månadsspara några ynka 100-lappar i månaden. Men hur finner man vinnarfonderna?

Bästa fondavkastningen

Det är givetvis omöjligt att på förhand veta vilka fonder som kommer att gå bäst närmsta tiden. Däremot går det att utvärdera fonder utifrån risknivå och avgifter för att med viss sannolikhet finna vilken fond som kommer att ha den bästa avkastningen inom sin kategori. Fondens risknivå är det första att undersöka. När man jämför fonder är det viktigt att göra relevanta jämförelser och hålla sig till respektive fondkategori t.ex: Sverigefonder, Långa svenska obligationsfonder, Läkemedelsfonder, Rysslandsfonder och Globalfonder.

Här finner du risknivån

Varje fondkategori har sin egen unika risk beroende av vad fonden investerar i och på vilka marknader fonden verkar. Det intressanta är därför när du börjar jämföra riskerna inom varje separat kategori. Här hos Morningstar kan du finna alla fonder och hur risken i dessa är i förhållande till sin egen kategori. En högre risk kommer att innebära högre avkastning om marknaden stiger men på motsvarande sätt gäller även att risken innebär större nedgång om marknaden viker. Sedan lyckas inte alla förvaltare att få en avkastning som motsvarar den risk de tagit i sin förvaltning. För att undersöka detta kan man använda Sharpe-kvoten, som också redovisas hos Morningstar. Ju högre Sharpekvot, desto bättre har förvaltningen varit historiskt.

Fondavgifternas påverkan

När du funnit ett antal fonder inom en kategori som passar din risknivå ska du titta närmare på avgifterna. Skillnader om 0,5 procentenheter kan tyckas obetydliga men även små tal får långsiktigt stor inverkan på din avkastning. Allt annat lika är det bättre att välja den billigare fonden givet att riskprofilen är densamma. Ofta kommer du att finna att indexfonder tillhör de bästa fonderna över tid. Det är ingen tillfällighet eftersom avgifterna i dessa fonder är lägre vilket ger dem en fördel.

Fondkategorier med störst potential

Men oavsett om du lyckas välja den bästa fonden inom sin kategori så är framgången inte automatisk. Respektive kategori kommer naturligtvis att utvecklas olika vilket gör att valet av kategori är det mest avgörande – och svåraste! Så här resonerar jag just nu:

Senaste året har varit de mogna ekonomiernas revansch. På aktiemarknaderna så märker vi en stark utveckling i USA, Japan och Europa. Motsatt finner vi en svag eller i vissa fall katastrofal utveckling i de klassiska tillväxtländerna vilka kan sammanfattas med BRIC-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina). Detta har medfört att aktievärderingen i de mogna ekonomierna har stigit snabbare än vinsterna vilket innebär en ökad risk. För tillväxtmarknaderna har vi sett det motsatta, dvs. att värderingen av aktierna har sjunkit snabbare än vinsterna. Detta gör att tillväxtaktier just nu är relativt billigare. För någon vecka sedan ombads jag att ställa samman en kort- och en långsiktig fondportfölj. Här kan du läsa vilka fondkategorier jag väljer ut just nu.

Med detta inlägg hoppas jag att du har bättre förutsättningar att hitta framtidens vinnarfonder.

Lycka till i ditt fondsparande.

Fondhälsningar

Günther Mårder

 

Mer läsning

Fondsparande krossar amortering

Månadssparande en vinnarstrategi

Hållbara placeringar och etiska fonder

Tjuvknepen för att investera etiskt – utan extra kostnad

Fondskatten – värd att undvika?

Här är Nordnet-kundernas favoritfonder senaste månaderna

Fondfavoriterna under augusti

Fondfavoriterna under juli

Fondfavoriterna under juni

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-09-13 16:24

Tack för kort och enkel men instruktiv förklaring! Vet du varför Morningstar i listan du länkar till visar ut 3-årig standardavvikelse men på sidan för respektive fond enbart redovisar den 5-åriga? Eller viktigare: vilken bör man använda sig av, tycker du, för att få ett någorlunda tillförlitligt mått att uppskatta risken i en hel portfölj av fonder?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-12-27 08:26

Hej Storugglan,

Ledsen för sent svar. Har helt missat denna kommentar. Jag anser att man bör arbeta med längre serier för standardavvikelser. Därför föredrar jag 5 framför 3 år. Å andra sidan så kan kortare serier kompenseras av att man använder standardavvikelsen relativt mot andra liknande tillgångar. Då får man fram den information man behöver om tillgångens normal-risk.

Varför Morningstar redovisar olika tal vet jag tyvärr inte.

Lycka till!
Bästa hälsningar
Günther Mårder