Hexagon tyngs av Kinaproblem

Hexagons aktie rasade kraftigt under fredagen på svag utveckling i Kina och drog med sig verkstadsbolagen på Stockholmsbörsen ned. Mätteknikbolaget möter motvinden med att sparka 700 personer globalt.

Vid 14-tiden hade aktien backat 13,6 procent. Hela den europeiska verkstadssektorn var ner under fredagseftermiddagen. Andra svenska bolag med stor andel omsättning i Kina som Atlas Copco, Sandvik, SKF och ABB drogs också med i fallet med en nedgång om 4,2, 4,9, 4,2 respektive 3,5 procent.

Bolaget har tidigare rapporterat god tillväxt i Kina under de senaste kvartalen. Den huvudsakliga orsaken till inbromsningen är ökad geopolitisk osäkerhet rörande världshandeln, speciellt inom elektroniksegmentet inom divisionen Manufacturing Intelligence i Kina. Efterfrågan inom de övriga marknaderna och divisionerna har dock varit i linje med vad som tidigare kommunicerats.

Den preliminära rapport som Hexagon nu lägger fram tyder på att den organiska tillväxten kan hamna på minus en (1) procent för gruppen under det andra kvartalet. Det kan jämföras med Factsets analytiker-konsensus på en organisk tillväxt på 3,4 procent.

Nedgången är intressant eftersom storbolagets åtgärder kommer som ett kvitto efter en tids dålig makrodata. Dagens kursfall innebär också att årets kursuppgång kapas till runt 10 procent.

Att göra sig av med 700 anställda väntas ge besparing på drygt en halv miljard svenska kronor per år från och med slutet av nästa år.

“Trots osäkerheterna kring världsekonomin är vi trygga i vår fortsatta tillväxt och lönsamhet. Med en stark finansiell ställning är vi väl positionerade för att leverera enligt vår strategi och våra långsiktiga finansiella mål medan vi drar nytta av möjligheterna framför oss, att flytta våra kunder bortom IoT – att ansluta, automatisera och slutligen “autonomisera” hela industriella ekosystem”, avslutade Ola Rollén sitt vd-ord i kvartalsrapporten för det första kvartalet.

Den franska konkurrenten Dassault backade 0,7 procent på Parisbörsen medan handeln i amerikanska Trimble inte hade öppnat när denna artikel skrevs.

Den senaste utvecklingen inom handelskriget mellan USA och Kina som alltså spökar i kulisserna är att Kina krävt att USA tar bort sina tullar för att det ska bli ett handelsavtal – ett besked som kommit efter att parterna meddelat att de återupptagit förhandlingarna efter G20-mötet i Japan.

Vad gäller elektronikbranschen så har Apple i mitten av juni ha bett sina leverantörer att utvärdera kostnaderna för att minska produktionen i Kina med mellan 15-30 procent för att flyttas till andra länder i regionen. Techjätten ansåg att det förelåg en risk med att hålla en ökande produktion i Kina.

Kinas industri signalerade fortsatt kontraktion i juni. Det officiella inköpschefsindexet för landets industri var oförändrad i juni på 49,4 medan förväntningarna låg på 49,5.
För att signalera expansion i ekonomin måste siffran vara över 50, vilket den var senaste i april.

Det inofficiella indexet Caixin signalerade å sin sida att industrin slutat att expandera. Industrin föll i kontraktion till 49,4 i juni jämfört med 50,2 månaden innan. Det kan noteras att marknaden samtidigt hade räknat med fortsatt expansion i ekonomin med en siffra på 50,1.

Hexagon väntas komma med definitiv kvartalsrapport 26 juli

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer