Hexagon toppar köplistan

Hexagon var överlägset mest nettoköpta aktie bland Nordnets kunder inom Private Banking under november månad. Den heta råvarusektorn lyser samtidigt med sin frånvaro bland de mest handlade aktierna.

November blev en månad med överlag stigande kurser på Stockholmsbörsen. Index klättrade 2,5 procent trots att det amerikanska presidentvalet bjöd på något av en chock för marknadens aktörer. Efter en initial nedgång på valresultatet vände sentimentet och många såg uppenbarligen potential i en förväntat tillväxtorienterad amerikansk politik de kommande åren. Nordnets kunder inom Private Banking har under månaden varit aktiva i välkända aktier och i börsens nykomlingar.

Hexagon i topp

Hexagon toppar listan över mest nettoköpta aktier. Hexagon har skakats av insidermisstankar mot bolagets långvariga VD Ola Rollén. Misstankarna blev kända i slutet av oktober och aktien tog stryk i spåren av beskedet. Hexagon var med bland de mest nettoköpta aktierna även då, men under november har Nordnets kunder tankat Hexagon på allvar och aktien är överlägset mest nettoköpta aktie.

Något nytt i insiderfrågan har inte hänt, men bolaget höll kapitalmarknadsdag nyligen och presenterade nya finansiella mål. Hexagon har som mål att växa med fem procent per år fram till 2021 och höja rörelsemarginalen till 27-28 procent. Ola Rollén meddelade också att han planerar att vara VD under denna period. Köplusten indikerar förtroende för att bolaget står starkt oavsett vad som händer i insiderfrågan. Än så länge har köpen inte lönat sig eftersom Hexagon trampade luft under november och slutade månaden i princip oförändrad.

Råvarusektorn lyser med sin frånvaro

Efter Hexagon består listan av välkända och ofta förekommande aktier bland de mest nettoköpta. Det är aktier som Telia, Novo Nordisk och Ericsson för att nämna några. Men kanske mer intressant är vilka aktier som inte finns med på listan. Den senaste månaden har bland annat råvarubolag varit den stora vinnaren i spåren av det amerikanska presidentvalet. Stigande räntor och höjda inflationsförväntningar samt en svagare svensk krona har gynnat sektorn och bolag som Boliden, Lundin Mining, SSAB med flera har gått starkt på börsen. De saknas dock helt i statistiken. Nordnets kunder har inte hoppat på det tåget och jagar uppenbarligen inte aktier i heta sektorer.

Nyintroduktioner dominerar säljsidan

Det har varit högkonjunktur för nyintroduktioner i år och i synnerhet på sistone har nya bolag strömmat in på börsen. Dessa nykomlingar har förekommit flitigt bland de mest nettosålda aktierna de senaste månaderna, så även under november. Nyintroduktionerna fullkomligt dominerar bland de mest nettosålda aktierna. I toppen låg biotechbolaget Alligator som noterades under månaden följd av THK Nordic och Serneke.

Mönstret i introduktionerna under hösten har varit en intial kursuppgång och en efterföljande tillbakagång, vilket förmodligen bidrar till ett beteende av snabba vinsthemtagningar. Statistiken är dock lite missvisande eftersom tilldelade aktier inte syns som köp. Sålda aktier syns däremot och populära nyintroduktioner ger normalt tilldelning i många små poster. Så att de dyker upp bland de mest nettosålda aktierna är inte konstigt.

HM på säljsidan

En överraskning är att Hennes & Mauritz tillhör de mest nettosålda aktierna. HM har under en längre tid varit ett stående inslag högt upp på köplistan, så det här är något av ett trendbrott. Aktien har stigit i två månader i rad, så vinsthemtagningar ligger nära till hands som förklaring. Bolagets månadsstatistik för oktober visade på ett försäljningslyft på 10 procent, strax över analytikernas förväntningar.

/Roger Jansson

 

pb-statistik-20161205

 

Private Banking-bloggen
Private Banking
Private Banking-bloggen

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-12-05 19:02

det är inget fel på hex .
orsaken till köp är ju denna norska pump och dump,
man konstaterade att ola rollo köpt ett norskt bio företag ,
när marknaden insåg det då drog den norska bio aktien.
att en duglig VD tröttnar på valhänta norrmän.
förvånar ju ingen för att inte ta den norska olje torsken i beaktan med vad det kostat