Hoppa till huvudinnehållet

Hetaste aktierna i Norden just nu

Med kunder i hela Norden och ett stort utbud på alla de nordiska börserna skiljer det sig ofta vilka aktier som är populära för tillfället. Vi har vi kikat närmre på några av de mest handlade aktierna bland våra kunder, vad de gör och varför de är populära för tillfället. Hela topplistan hittar du längst ner i inlägget.

Quickbit – volatiliteten lockar spararna

Bolaget Quickbit noterades på NGM i somras och har haft några ordentliga turer sedan dess. Quickbit beskriver sig själva som ett fintechbolag som erbjuder e-handlare blockchain-lösningar med möjligheten för deras kunder att handla hos dem med kryptovaluta. Efter de senaste årens hype kring blockchain blev bolaget populärt bland investerarna redan innan noteringen som övertecknades med häpnadsväckande 960 procent. En månad efter noteringen handlades aktien kring 19 kronor, närmare 600 procent över teckningskursen på 3,20 kronor. I början av september publicerade Affärsvärlden en artikel där de granskade ”nätverket” bakom bolagets till synes komplicerade struktur. I samband med artikeln handlades aktien till 8,42 kronor, mer än 50 procent lägre än toppnoteringen tre veckor tidigare. Bolaget har sedan dess svarat på kritiken och hotat med att stämma Affärsvärlden vilket har gett kursen lite rekyl uppåt, som i dagsläget handlas till strax över 10 kronor.

Volatiliteten och turerna kring bolaget har gjort det intressant för våra sparare, och är den klart mest handlade aktien när det gäller antal avslut senaste månaden.

Norwegian Air Shuttle – försäljning gav extra klirr i kassan

Det norska lågprisflygbolaget Norwegian Air Shuttle är inte enbart populär bland våra norska kunder utan lockar sparare i hela Norden. Bolaget kämpar konstant med ekonomiska problem och har inte redovisat en årsvinst sedan 2016. Förra årets förlust på 1,4 miljarder NOK var en tydlig signal till investerarna att bolaget inte är välmående och aktien är sedan september förra året ner 80 procent. Eftersom den egna kassan har sinat rejält tog bolaget beslutet förra månaden att sälja av sitt resterande innehav i banken Norwegian Finans Holding till Sampo och Nordic Capital för 2,2 miljarder NOK. Banken och flygbolaget hade ett tätt samarbete där bland annat deras egna kreditkort utfärdades av banken.

Hur framtiden blir är oviss, men aktien är ständigt aktuell för våra sparare och är näst mest populär vad gäller antal avslut senaste månaden.

Equinor – återköpsprogram gillades av marknaden

Energibolaget Equinor (f.d. Statoil) är överlägset Norges största börsnoterade bolag sett till börsvärde. Bolaget sysslar med prospektering, utbyggnad och produktion av olja och gas och ägs till 70 procent av norska staten. På senare tid har man även gjort stora investeringar i förnybar energi och vindkraft och fram till 2030 är ambitionen att man ska investera 100 miljarder i de miljövänligare energiformerna.

Den folkkära aktien är ständigt populär hos våra norska sparare och ger en generös utdelning som motsvarar cirka 5 procents direktavkastning. Dessutom annonserade man nyligen ett återköpsprogram, med planen att köpa tillbaka 8,7 procent av alla aktier vilket gav kursen ett rejält kliv uppåt.

Ambu – nya rekommendationer från FDA intresserade spararna

Ambu är ett danskt bolag verksamma inom medicinteknik. Bolaget utvecklar och producerar diagnostisk utrustning som används av sjukvården i främst Europa och Nordamerika. Ambu ingår i Köpenhamnbörsens huvudindex OMXC25 och har ett börsvärde på närmre 30 miljarder DKK. Bolaget har haft det tufft senaste året på börsen och efter att ha nått en toppnotering i augusti förra året på 280 DKK har aktien den senaste tiden handlats kring 100 DKK efter ett vd-byte innan sommaren som drog ned kursen med 30 procent. Men när den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA i slutet av augusti i år rekommenderade hälsovårdsaktörer att använda sig av engångs-duodenoskop, ett slags verktyg för att diagnostisera sjukdomar i mag-tarm-området, tog aktiven ett rejält kliv upp till cirka 130 DKK. Ambu har nämligen de senaste åren satsat stort på att göra denna typ av utrustning som engångsartiklar.

Våra kunder har noterat uppåt-rekylen och varit aktiva i aktien som återfinns bland våra mest handlade instrument senaste månaden.

Savosolar – största ordern hittills imponerade inte

Savosolar är ett finskt företag som sysslar med solenergi. Bolaget är dubbelnoterat i både Sverige och Finland och sysslar i huvudsak med tillverkning av en sorts högeffektiv solfångare som används för uppvärmning av byggnader och som värmesystem. Utvecklingen och tillverkningen är dyr – sedan noteringen 2015 har kursen har backat närmre 90 procent och man har hunnit med hela sex stycken nyemissioner. Aktien handlas runt 13 öre i dagsläget och har 1,4 miljarder utstående aktier vilket ger ett börsvärde på cirka 180 miljoner SEK.

Våra kunder har under månaden handlat aktivt i bolaget, som i mitten av augusti fick sin största order hittills på 3,8 miljoner EUR från ett franskt bolag.

HELA LISTAN: Mest handlade aktierna senaste månaden

BolagAvslutKunder
Quickbit363221266
Norwegian Air Shuttle349613215
Immunicum AB30769969
NEL273853919
Nordea Bank Abp269268845
Seadrill22191845
Norsk Hydro221602362
Equinor216443194
Fingerprint Cards B 187291874
Kindred Group plc180011515
Nordic Nanovector15540935
Ambu A/S153172621
Danske Bank A/S149103686
Nokia Corporation125202721
Savosolar Plc12520611
InDex Pharmaceuticals Holding AB12448642
Pandora A/S121181545
DNO11626928
Josab Water Solutions11057573
Outokumpu Oyj107321536

Listan baseras på antal avslut gjorda av våra kunder under perioden 12 augusti till 6 september. Spalten “Kunder” visar hur många kunder som gjort ett avslut i aktien under perioden. Observera att listan ej tar hänsyn till avslutens storlek i kronor.

Hur har du handlat senaste månaden, är det något bolag du tycker verkar extra intressant? Kommentera gärna nedan.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer